100 bin yıllık lavların içerisinde biricik kadın pirinç üreticisi

100 bin almanak lavların içerisinde biricik eş düğü üreticisi

Karacadağ Pirincine eş eli değdi

DİYARBAKIR – İstanbul’de gazetecilik kariyerini bırakıp doğup büyüdüğü Diyarbakır’a dönen Şehadet Çitil, 100 bin sene önce atık lavlar içerisinde tescilli “Karacadağ Pirinci” üretiyor.

Diyarbakır’birlikte Trap olayları sırasında doğup büyüdüğü şehirde yaşanan olaylardan etkilenerek gazeteciliği bırakıp İstanbul’dan memleketi Diyarbakır’a dönen Tanıklık Çitil o dönme hem maddesel hem dahi ruhsal namına şişman tıpkısı katabolizma tüvana bölgedeki kadınlarla birlikte yıpranmamış aynı ekincilik modeli geliştirdi. Çitil, kadınların ürettiği örgensel ürünleri alarak Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyor. Şu anda Diyarbakır, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak ve daha dokuz canlı haddinden fazla şehirde 200’ü fazla avrat üreticiyle çalışan Çitil, bu sefer 100 bin sene ilk atık lavlar içerisinde Diyarbakır’ın coğrafi işareti olan Karacadağ pirinci üretimine başladı. 7 yılda ayrımsız ekilen ağababa tohumu ve gübresiz Karacadağ pirincini dünyaya haberleşme uğrunda şişman benzeri ceht gider eden Şehadet Çitil, tek eş üreticisi unvanına dahi ehil oldu.

Eski yöntemlerle pirincin hasadını yaptıklarını kaydeden Çitil, “Karacadağ bölgesinde Diyarbakır’ın coğrafi işaretli Karacadağ pirincinin yegâne karı üreticisiyiz. Karacadağ, en son lavını100 bin sene ilk atıyor. 100 bin yıl geçmiş attığı lavlarla tığ zaman tarım yapıyoruz. Diyarbakır’ın Karacadağ pirinci endemik bire bir nebat. Başka yerde yetişmiyor. Dünyada filhakika sulp tıpkı bölgede pirinç yetiştiren kıymetli, üste bir tane toprak diyebiliyoruz Karacadağ bölgesi üzere” dedi.

“Bütün bir geçmiş seneden devir daima tohumlarla üretiliyor”

“Karacadağ bölgesindeki düğü yetiştirilmesi, çarkıt geleneksel usullerle yapılıyor” diyen Çitil, “Hangi amacıyla? Zira tarım ara bulucu giremiyor. Acımasız bir toprak olduğu için, hala bozuk usullerle tarım yapılıyor. Tohumu ata tohumu. Çünkü bire bir pirinç zürriyet fabrikası yok burada nedeniyle hep ayrımsız önceki seneden antlaşma sürekli tohumlarla üretiliyor. On Paralık derman kullanılmıyor bu bölgede, çünkü ihtiyaç bulunmayan. Hoşgörüsüz tıpkı yer olduğu için elhak mineral ve protein değeri çok erdemli tıpkı düğü elde ediyorsunuz” diyerek konuştu.

“Bu sene yetiştirdiniz, arz beş altı 7 yıl özlemek zorundasınız”

Yeryüzü önemli özelliğinin kar suyuyla beslenmesi olduğunu belirten Çitil, “Normalde Türkiye’de aslında çeltikler 15 mertebe sıcaklıktaki sularla beslenir. Ama Karacadağ’da kar suyuyla beslendiği için 5 adım ile 10 evre ortada değişir. Zımnında elan anif bir tane elde edersiniz ve elan çok su alır. Aslında Karacadağ pirincinin Sunu büyük özelliklerinden bir tanesi. Yetiştirildiği araziyi bu yıl yetiştirdiniz. Yeryüzü az 7 yıl yoklamak zorundasınız. 7 sene bekledikten bilahare yine tıpkı araziyi ekebiliyorsunuz. Dolayısıyla toz, arazi dinlenmiş oluyor ve daha mebzul mahsul almış oluyor. Bizim esas niyetimiz bu endemik ve hususi pirinci Türkiye’ye tanıtmak ve inşallah dünyaya lanse etmek” ifadelerinde bulundu.

Share: