İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kırklareli’nde muhtarlarla ayrımsız araya geldi: (1)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Ekin ve Turizm Bakanlığımızdan talep ettik. Müze ve ören yerlerine karye ve mahalle muhtarlarımız bundan sonra muhtarlık etiket kartlarıyla ücretsiz namına girebilecekler.” dedi.

Aristokrat, Halk Eğitim Bilimi Merkezi’nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, muhtarlık kurumunu tekrar amme yönetiminin merkezine düzlük icap kurumsal ihtiyaçlarıyla gerekse işlevselliği ile muhtarlık kurumunu çok elan değişik bir noktaya taşıyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını, muhabbetlerini ve başarı dileklerini ilettiğini söyledi.

Dün gece Van Bahçesaray’bile olduğunu anlatan Soylu, “Van’dahi aynı asayiş toplantısı yaptık. Hem Şırnak hem Hakkari hem dahi Ağrı temel illerimizi alelhusus kendi çerçevesine düzlük bire bir asayiş toplantısı yaptık. Ardından STK’ler ile gelişigüzel olduk, hem esnafımızı görüşme ettik hem birlikte gece Bahçesaray’a gittik. Onların birlikte selamlarını hürmetlerini sizlere alıntılamak istiyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Bu asıl toplantıların, yerelde fariza yapanlarla tıpkısı araya gelmenin, say alanlarıyla ilişik istişare etmenin Reisicumhur Erdoğan’dan kendilerine geçtiğini, bunun benzeri zamanda tıpkı emek modeli olduğunu vurgulayan Soylu, “Sülale İçi Kadına Hovarda Savaşım Koordinasyon Toplantılarımız var. Uyuşturucuyla Savaş Koordinasyon Toplantılarımız var ve afetle birlikte ilişik koordinasyon toplantılarımız var. Tıpkı bunun kadar muhtarlar buluşması yapıyoruz. Valiler ve kaymakamlar öz görev alanlarında yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Nazır Soylu, şöyle bitmeme etti:

“Sizlerin de takip ettiğiniz gibi serencam yıllarda Sayın Reisicumhur’mızın şahsen yönlendirmesi ve talimatlarıyla muhtarlık kurumuna yeni tıpkı akım getirdik. Hele kurumsal ve aidiyet anlamında adımlar attık. Zat haklarında ve ayrıksı konularda düzenlemelere gittik ve bunları dahi daima geliştiriyor, bakir adımların planlamasını yapıyoruz. Sigorta primlerinin cesamet eliyle karşılanması, zırh mezuniyet harcı alınmaması gibi birçok adımı gerçekleştirdik. Akıbet namına kocabaşı ödenekleri benzeri katsayıya bağlıydı amma belirgi itibarıyla o katsayı ile esas ücretler beyninde bir farklılık bahis konusu oluyor, bütün beraber bu iyileştirmeyi düzenlemek için birlikte ceht sarf ediyoruz. Demin onu üstelik mufassal zamandır bizim de istek ettiğimiz şekilde minimal sevap seviyesine, TBMM’de milletvekillerimizle Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla alay malay çıkan kanunla asgari ücret seviyesine endekslendi. Şu anda minimal ücret arttıkça seçkin ayarlamaya lüzum kalmadan minimum ecir seviyesiyle bitmeme edecek.”

Muhtarlıkla ilişik kurumsallık anlamında adımlar atıldığına meni fail Vekil Soylu, şunları söyledi:

“19 Ilk Teşrin Muhtarlar Günü ilan etti kıymetli Cumhur Reisi’mız. Muhtarlarımıza Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğümüzden kocabaşı seçilir seçilmez tıpkı ay içerisinde kendilerine gönderdiğimiz çehre da İçişleri Bakanlığında Muhtarlar Ofis Başkanlığı bünyesinde kendilerine gönderiliyor. Bu esnada gene bu devir içerisinde esasen kıymetli Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla Muhtarlar Daire Başkanlığı kuruldu. Muhtarlarımızın arzu ve şikayetlerini izleme edebilen merkezle ilişkilerini perçinlemek için Muhtar Bilgelik Sistemi’ni dayamak bu dönemin koca adımlarından birisi oldu. Bu anlamda attığımız akıbet aşama de şu oldu, Muhtarlar Konfederasyonu Sayın Reisicumhur’mızın kararıyla kamu yararına etkin dernek statüsü kazandı. Bunun da önümüzdeki günlerde muhtarlarımıza bittabi haddinden fazla nazik katkısı olacağını düşünüyoruz. Vesair taraftan Ankara’daki Kocabaşı Evi inşaatımız üstelik devam ediyor. Sabık ocak evet bile gücük ay ayında bu konuyla ait bire bir aşama atmıştık. Allah kader ediyor, 140 zaman içerisinde, az daha 4-5 ayda eski binayı yıktık, bakir tıpkısı binayı tanzim ettik. İçinde tefrişatı de dahil tutmak için bu ayın sonuna kadar yani 19 Teşrinievvel’den önce ilkgüz sonuna kadar Ankara’nın merkezinde, Akay Caddesi’nde ağız ağıza muhtarlarımızın hizmetine yönelik tıpkı Muhtarlar Evi binasını, Allah şans ederse Sayın Reisicumhur’mız bizimle birlikte olacak. İnşallah bu binanın açılışı de orada benzeri vesileyle gerçekleştirilmiş tamam.”

Icra Vekili Aristokrat, muhtarlık binalarının meydan tahsisi sorununu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla halletmek için hazırlıklar yaptıklarını ve çalışmalarda sona geldiklerini tabir etti. Muhtarlık binası talip muhtarların taleplerini almaya bitmeme ettiklerini, maliyetlendirme planlarının gerçekleştirildiğini tamlayan Aristokrat, binaların yerli mimariye akla yatkın şekilde yapılması üzere proje çalışmalarının bitirildiğini dile getirdi.

Soylu, 19 Teşrinievvel’bile 100 muhtarlık binasının anne atma töreniyle bu adımı gerçekleştirmiş olacaklarını rapor ederek, “Bize talepte mevcut muhtarlarımızdan yeri hazır olanların yahut yerini bizim amade edebildiklerimiz, yerini bulabildiklerimizin 100 muhtarlık binasının başlangıcını de yeniden Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ortaya koyduğu irade ile alay malay başlatmış olacağız. Bunu bilcümle Türkiye geneline yaymış olacağız. İlk adımımızı atıyoruz. Kırklareli’nde hizmet binası namevcut muhtarlık sayımız de 39. İnşallah bunu üstelik aynı cazibe dahilinde çok aceleci aynı şekilde 19 Ilk Teşrin’den bilahare ortaya koyacağımız bire bir planlamaya dahi bunu gerçekleştirmeye çalışacağız.” diyerek konuştu.

Muhtarlar kimlik kartıyla müze ve harabelik yerlerine girebilecek

Muhtarlar amacıyla bir yeniliği elan hayata geçirdiklerini dile getiren Soylu, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan arzu ettik. Müze ve harabelik yerlerine köy ve mahalle muhtarlarımız imdi muhtarlık etiket kartlarıyla ücretsiz olarak girebilecekler.” dedi.

Icra Vekili Soylu, alelhusus kadın muhtarların binaları için asayiş kamerası beklentileri olduğunu, bunun için çalışma yapıldığına bel etti. Çalışmaları tamamladıklarını ifade eden Soylu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu proje bütün avrat muhtarlıklarımızı kapsayacak. Karı, koca, bütün muhtarlarımızı kapsayacak aynı şekilde planlandı. Burada bire bir öncelik sırası takip ettik. Esen olsun erkek muhtarlarımız da evleviyet ortaya koydular. Bu öncelik sırasını gerçekleştirdik. Avrat muhtarlarımızın birlikte hele bu müşteri sistemlerini tamamlamış olduk. Kırklareli’mizde birlikte 16 karı muhtarımız var. Kâm eden eş muhtarlarımıza bu kurulum tamamlanmıştır. Mahsus 12 kadın muhtarımız dilek etti 4’ü arzu etmedi. Biz birlikte 12’sini bunun bir lahzada tamamlamış olduk.”

Mekansal Adrese Kayıt Sistemi’ni (MAKS) muhtarların kullanımına açtıklarını anımsatan Nazır Soylu, şöyle konuştu:

“Bu modül fehva yerindeyse sayısal alanda hepimizin eli kolu oldu. 50 bin muhtarımızın 45 bin 115’i MAKS projesini çalışkan olarak kullanmaktadır. Kırklareli’nde ise bu sistemi 287 muhtarımızın bütünü kullanmaktadır. Az Buçuk evvel söylediğim 50 bine andıran muhtarımıza da Mekansal Adrese Dair Anahtar Sistemi projesiyle ilgilendiren eğitimimizi bile tıpkısı açkı ile verdik. Buna nahoş adres bildirimi sorgulama yöntemini bile ekledik. Bu şu etmek. Yani ayrımsız vatandaşla ait. Siz yazıyorsunuz, can idaresi, kaza, devriye gelene kadar 3, 3,5 kocaoğlan geçiyor. Yanlış mı söylüyorum? yahut gelmiyor yani. Anca da oluyor. Sonraları bunu bire bir muhtarlar toplantısına arkadaşlarımızla bu arada değerlendirdiğimizde çabukça bunu aynı parça içerisine atalım ve bilcümle kurumlara, kaymakamlığa, emniyete, karakola ve nüfusa 15 ahit süre versinler. Yani muhtarımızı bire bir tartışmanın içerisinde bulundurmayalım, tıpkı tartışmanın içerisine çekmeyelim. Erte olabilecek gelişigüzel hepimizi üzebilecek tıpkı olayda de hem sorumlu tutmayalım hem vicdan azabıyla, seçme birimizi karşı karşıya bırakmayalım.”

-“118 bin metruk binadan 90 bini yıkıldı”

Aristokrat, geçen teşrinisani ayında valilik ve belediyelerce tespiti yapılan kullanılmayan binaların MAS’a eklenmesine dahi imkan tanındığını vurguladı.

Güvenliğin yalnız muhtarın işi olmadığını ancak hakeza tıpkı durumda muhtarın asayiş problemiyle karşı karşıya kalacağı bire bir düzlük olduğunu rapor fail Aristokrat, “Biz uyuşturucuyla ilgili tıpkısı savaşım ortaya koyuyoruz. Zaman Zaman bana söylediğim sözler zımnında kızıyorlar, varsın kızsınlar. Türkiye’birlikte 118 bin metruk bina belirleme ettik, olağan da tayin etmedik, ilk 60 bin 70 bin oldu ben az buçuk zorlayınca 100 bin oldu, 118 bin oldu. Türkiye’da mevcut 118 bin metruk binanın 90 binini yıktık, 15 binini restore ettik, 15 bini bile şu an yıkılmayı bekliyor yani 103 bin metruk binayı kullanılmayan bina olmaktan çıkardık.” dedi.

Soylu bu yapıların mahalle sakinlerini rahatsız fail alanlar adına kullanıldığını belirtti.

-117 bin yaşama uyuşturucudan tutuklu bulunuyor

Soylu Türkiye’deki uyuşturucuyla mücadele konusuna dahi değindi. Salondakilere “Türkiye’üstelik mızrap suçundan cezaevinde kaç yaşama var, biliyor musunuz?” diye niteleyerek soran Soylu, “117 bin güç” dedi.

Sahada uyuşturucuyla büyük bir savaş verildiğinin altını çizen Soylu, şöyle sürdürdü:

“Şu dakika cezaevinde uyuşturucudan yatanların sayısı 117 bin, 15 Temmuz tarihinde bu ölçü 35 destek, sahada haddinden fazla çetin tıpkı uğraş ortaya koyuyoruz. Güzeşte ahit Amerika’dan bire bir arkadaşımız geldi, benzeri süre orada kıvrak biri şu zaman Amerika’nın rastgele yerinden mızrap kullanmak başıboş, kafelerde kafeteryalarda metal kokusundan başka benzeri kokuya rastlanılmıyor. Ayrımsız üstelik bu cinsiyetsizlik denen bir kavram var ya LGBT denen şeyler aynı da o seçkin tarafta yaygınlaştı, karşı çıkmak da hata, kimesne bir husus söyleyemiyor, anca bir sıkıntı altına almışlar. Kullanılmayan binalarla mücadelemizi ortaya koymamızın sebebi tığ uyuşturucudan yakaladığımız seçkin kişiye soruşturma yapıyoruz. ‘Başladıysan nerede başladın?’, ‘Neyle birçok yaşında başladın?’, ‘Ailen var mı?’, ‘Nerede kullanıyorsun, sana ki başlattı?’ kadar sorularla esas bakımından yüz yüze kaldığımız problemin kuşkusuz çözüleceğini ortaya koyan bir süreci değerlendiriyor ve politikalarımızı de buna bakarak ortaya koyuyoruz.”

Uyuşturucunun kullanılmayan binalar dışında park ve arabalarda kullanıldığına dikkati calip Aristokrat, bunlarla ait dahi parkları aydınlatma, polis güçleri ve jandarma denetimi kabil mütehammil çok tedbir alındığını kaydetti.

(Sürecek)



Share: