Sinop’ta Lakerda 2 Kiloluk Bidonlarda 350 Liradan Satışa Bundan Sonra

MUSTAFA USTA

Karadeniz’de torik ve palamudun şerha tike kesilerek salamura edilmesiyle hazırlanan ve geçen yıl 2 kilogramlık bidonlarda 250 TL’den satılan lakerda, bu sene 350 TL’den satışa çıkarıldı. Sinoplu balıkçı İbrahim Gündoğdu, “Bu say isteyen bir fenomen. Bunu palamut namına değerlendirmesinler. Palamudun tanesi 40, 50, 60 liralık civarında. Tığ 350 TL’ye satıyoruz bunu amma bu çokça çalışma talip tıpkı fenomen. 8-10 günlük bire bir süreçten geçiyor” dedi.

Sinoplu balıkçılar, 2 kilogramlık kavanozlarda lakerda yapımına başladı. Palamudun irisi ya üstelik torikten yapılan lakerda amacıyla ilk adına dilimler halinde kesilen balıkların omurilikleri, teferruatlı uçlu telle temizleniyor. Balıklar temizlenmesinin peşi sıra 3 dönme tuzlu ve buzlu suda bekletiliyor. Ardından lakerdanın bildirme muhteşem kısmı olan tuzlama işlemine geçiliyor. Tuzlanan balıklar, buzdolabına kaldırılıyor. Dinlenmeye alınan balıklar, elan bilahare saklama kaplarına konularak amade duruma getiriliyor. Kentte 2 kilogramlık lakerdalar 350 TL’ye satılıyor.

“HADDINDEN FAZLA MÜCAHEDE İSTEYEN BİR FENOMEN”

Sinop’ta 25 almanak balıkçılık fail İbrahim Gündoğdu şunları söyledi:

“Lakerda yapımında balığın sağlamını bulacaksın. Gırgır palamutlarını seçeceksin. Kestiğin balık taş gibi olacak. Suyun içine koyduğun ahit dağılmayacak. Sürdürme balık ağlarından mevrut palamutların biraz elan cansız olması suda mütehammil dayanmaz açılır, gevşer. Hele gırgır palamutları akva olacak. Taş üzere olacak. Kestiğin ant lamba karpuzu keser kadar ses çıkma. Lakerda bu palamutlardan tamam. Sonra onları belli başlı bire bir miktarlarda böleceksin. Büyüklüğüne göre 3’e bölersin 4’e bölersin. İliğini ve kanını aldıktan bilahare suya yatırıyoruz. Yer az 3 dönme suyunu daima hâllenmek kaydıyla sabahleyin, öğle vakti ve akşam ezanı, itici bire bir ortamda bekletiyoruz. Henüz sonradan detaylı tuza yatırıyoruz. Ben mufassal tuza yatırıyorum. Dilek edenler bastırık tuza de yatırabilirler. Ben 2 ahit yatırıyorsam ağırlık tuza yatıranlar 4 dönüş yatırsınlar. Kaya tuzuna ilgi etsinler. İnce sodyum klorür arada sırada iyot kokuyor. Tuzunu çok çekiyor. Çokça taşkın tuzlu oluyor ona dikkat etsinler. Bu çalışma talip ayrımsız fenomen. Bunu pelit kendisine değerlendirmesinler. Palamudun tanesi 40, 50, 60 liralık civarında. Tığ 350 TL’ye satıyoruz bunu amma bu çokça çalışma talip benzeri olay. 8-10 günlük tıpkısı süreçten geçiyor. Güzeşte sene 2 kilogramı 250 TL civarında satıyorduk.”

Share: