VAN’A SAF MOTİFLERİ, SERAMİĞE İŞLİYORLAR

VAN’ın İpekyolu Belediyesi tarafından açılan atölyede işyar eğitmen ve uz öğreticiler, kente katışıksız Urartu, pisik, balık, flamingo kadar movivleri işleyerek birbirinden domuzuna müzakere eserlerine dönüştürüyorlar. İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başbuğ Vekili İhsan Emre Vazıh, yapılan çalışmalarda bugüne büyüklüğünde 3 bine andıran işaret işlendiğini, üretilen eserleri ise kente mevrut şevket büyükleri ve misafirlere bergüzar yazar, Van’ı tanıttıklarını söyledi.

İpekyolu Belediyesi eliyle Bostaniçi Mahallesi’nde 2014 yılından beri bakım veren Berivan Firez ve Sanat Merzezi bünyesinde açılan ‘Fayans’ ve ‘Seramik’ kurslarında Van’a has birbirinden pir motivler işleniyor. Sınai ve sanatsal üretim eden fayans ve seramik kurslarına mevrut 25 kursiyere eğitimler, 3 eğitmen aracılığıyla veriliyor. Eğitmen ve mahirane öğreticiler eliyle yapılan çalışmalarda bugüne kadar 3 bine andıran kitap işlendi. Bezemeli vazolar, çömlekçilik, debbağ, fincan takımı ve kedi heykelinin üstüne kente has Urartu, kedi, balık, flamingo gibi motivleri işleniyor. Hele çini desen tasarımcısı Fatih Çakaroğlu, çini boyama ustası Eylem Tunç ve çömlekçilik ustası Hatip Çalapkolu ile Şirvan Mebzul, Van’a saf birbirinden fena hâlde motivler yapıyor. Kurslarda üretilen eserler ise kente mevrut misafirlere hediye ediliyor.

VAN’IN TANITIMINA KATKI SAĞLANIYOR

İpekyolu Kaymakamı ve Uray Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, yapılan çalışmalarda bugüne kadar 3 bine mümasil im işlendiğini belirterek,”Şu ana büyüklüğünde 3 bin iz işlendi. Bakir eserler yaparak hem Van’ın tanıtımına, hem de bölgemizin tanıtımına yardım sağlamaya çalışıyoruz. Çini ve seramik atölyemizde 3 eğitmenimiz sakil aynı şekilde hem Urartu figürlerini, hem Van’ın kendine özgü dernekevi figürleri, lüzumlu bardaklarda, gerek vazolarda, gerekse seramiğe ilişik parçalanmamış eserlerde vücuda getirerek hemşehrilerimizin hizmetine ulama sağlıyorlar. Burada vakit kaybetmeden İpekyolu Belediyesi’nin ihtiyaçları olan hizmetler değil, aynı zamarda ayrıksı belediyelerimiz olsun, kamu çekicilik ve kuluruşlarımız olsun onlara da bindi verdiğimiz tıpkısı atölye niteliğinde. Atölyemizde üretilen bu asar, ilimizin tanıtımı üzere gelen mehabet büyüklerimize ve misafirlerimize ödül ediyoruz. Bire Bir zamanda yapmış olduğumuz sergilerde bile tanıtımını yapıyoruz.”dedi.

‘BİRBİRİNDEN GÜZEL ASAR YAPIYORUZ’

Çini ve Seramik kusları eğitmeni Selda Yağız, 17 yıldır El Eğitim Merkezleri, sonuç 7 yıldır da İpekyolu Beylediyesine merbut kurslarda eğitmenlik yaptığını belirterek,” Bu atölyede seramik ve fayans anlamında üretimler yapıyoruz. Seramik ürenlerimizi kendimiz üretiyoruz. Balçık aşamasından başlayıp dökümlerimizi alıyoruz ve sonrasında birlikte bunları fırınlama, desenleme aşamalarına kadar izlem yazar, işleyip evire çevire asar ortaya çıkarıyoruz. Bu ürünleri, İpekyolu Belediyesi yerine gelen yetkililer ve konuklara ihsan ediyoruz. Van başmaklık pisik, balık, flamingo, urartu kadar motivleri işleyip asar yapıyoruz.”dedi.

Seramik kursuna gelen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Evire Çevire Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu Mustafa Karakuş ise, kursta birbirinden evire çevire Van motivli eserler işlediklerini, ayrımsız çok insanın gelip atölyedeki eserler arasında fotoğraf çektiğini anlattı.

Share: