Ağababa mesleğini sürdüren 2 kız kardeş, çeltikte faziletkâr verim ve kalite bekliyor

Türkiye’nin çeltik ambarı Edirne’dahi babadan kalma çiftçiliği sürdüren iki şvester, Mayıs ayında başlayan beyaz değerli mesaisinde, ilaçlamasından gübrelemeye, tarlalardaki suyun taharri edilmesinden yabancı otla mücadeleye büyüklüğünde bir nice aşamada gösterdiği uğraş yardımıyla faziletli ürün bekliyor.

Çiftçinin “Beyaz Altın” namına nitelendirdiği ve Mayıs ayında balaban ilgi gösterilerek ekilen çeltik, Ilkgüz ve Teşrinievvel ayında yapılan hasadın peşi sıra sofraları süsleyecek. Hasat öncesi tarlalarını düzenli kendisine arama fail üreticiler, bu sene tanelerin dolu komple olması sebebiyle artağan ve bereketli tıpkısı mevsim bekliyor.

Çeltik tarlasında gösterişli mesai

Edirne’üstelik babadan kalma çiftçilik mesleğini bitmeme ettiren 62 yaşındaki Emine ve 58 yaşındaki Fevziye Sakarya kardeşler, Mayıs ayında ekimine başladıkları çeltikte kaliteli ve ongun verim alabilmek için ilaçlamasından gübrelemeye, tarlalardaki suyun taharri edilmesinden ecnebi otla mücadeleye büyüklüğünde bir nice aşamada tehlikeli emek harcıyor.

Neredeyse seçme çağ tarlaya girerek çocuklarına bakar kabil çeltik mezru arazinin kontrolünü özne 2 şvester, çocukluğunda babalarının yanında öğrendikleri çiftçiliği hem nazik tıpkı aşkla sürdürüyor hem de babalarının vasiyetini adına getirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Çeyrek asırdır baba mesleğini sürdürüyorlar

Edirne Merkeze sadık Yolüstü köyündeki 186 dönümlük arazide çeltik üretimi özne iki şvester, ecnebi otla bir zamanlar savaş ve uyumlu taharri sayesinde üründe faziletkâr verim ve kalite bekliyor. Ağababa mesleğini aşkla sürdüren iki kız kardeş traktöre biniyor, çizmelerini giyip tarlaya iniyor ve bu iş eş işi algısının birlikte kırılması noktasında nazik yaşıt oluşum ediyor. 1997’den beri ablası ile gelişigüzel baba mesleği çiftçiliği sürdüren 58 yaşındaki Fevziye Sakarya, çeltik ekiminde bu sene ilk defa denedikleri Toros cinsi tohumda kalburüstü olduklarını ve bereketli bire bir verim beklediklerini söyledi.

“Çeltikte beklentimiz 900 kilogram”

Tane dolgunluğu ve pare sayısının iyicene olduğunu tamlayan Sakarya, “Bu sene dokuncalı otla mücadeleyi bile pir yaptık. Gayet bol tıpkı im alacağız. 850-900 civarında yapıt alırız diyerek düşünüyorum” dedi.

“Çeltik işi bebeği izam etmek gibidir”

Çeltik işinin ayrımsız bebeği büyültmek üzere olduğunu aktaran Sakarya, tohumundan ekimine, gübrelenmesinden ilaçlanmasına ve harmanına büyüklüğünde daim himmet müstelzim bir iş olduğunu ifade etti. Gençlere de çiftçilikle çarpışma tavsiyesinde mevcut Sakarya, ego yapamam demeyip yenilikleri izlem ederek çiftçiliğin sürdürebileceğini aktardı.

Bu sene albeni sıcaklıklarına vabeste namına çeltiklerin erken sararmaya başladığını tamlayan Sakarya, erken tekâmül ile alay malay hasadın de 1 hafta evvel yapılabileceğini dile getirdi. Çeltikte sunu heybetli noktalardan birisinin hastalığa kaptırmamak olduğunu belirten Sakarya, bu sene tanelerin mahmul kırcı olduğunu ve faziletli mahsul beklediklerini belirtti.

Mayıs ayının başında ekimi yapılan çeltikler, Ilkgüz ve Ekim aylarında yapılan hasat ile gelişigüzel sofraları süsleyecek. – EDİRNE



Share: