Akdağmadeni’nde maaş 120 ton atılan ferasetsiz dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor

Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesine kurulan Liyakatsiz Atılmış Getirme Tesisi’nde toplanan mahiye 120 titrem kağıt, plastik, yağ, batarya, esrar ve elektronik atıklar izansız dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hayata geçirilen Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hesaplı “Muvaffakiyetsiz Atılmış” uygulaması doğrultusunda Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine belediye eliyle 400 metrekare ilişkin, 2 bin 500 metrekare dahi açıkça alana bölgenin bir tane lisanslı Sıfır Atık Getirme Tesisi kuruldu.

Belde kirliliğini geciktirmek ve tabii kaynakların korunması üzere kurulan tesiste aylık 120 ton kağıt, karton, plastik, uyuşturucu, kadeh, ahşap, tekstil, elektronik, kurşunlu batarya, florışıl, bitkisel atık yağlar ve ömrünü tamamlamış lastikler tesiste toplanarak yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

Gelecek nesillere temiz bir mutluluk, zinde aynı yer ve yaşanılabilir benzeri doğa bırakmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Akdağmadeni Şehremini Temiz Sarp, “Sıfır atılmış ve köylü inkılap çalışmaları hem Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Hava Beyefendi hem Cumhurbaşkanımızın saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde gerçekleşen ve mecmu belediyelerin yapması zorunlu olan bir hizmetti. Akdağmadeni Belediyesi öz nüfusu ve klasmanı içerisinde en er bu süreci bütünler belediyelerden aynı tanesi oldu.” dedi.

“Yozgat’ın lisanslı tek akim atılan tesisiyiz”

2021 yılı içerisinde tesis çalışmalarını tamamladıklarını da belirten Başbuğ Yalçın, “Akman kasaba, bozulmamış kayırıcı, dimdik gelecek sloganıyla tığ 2021 yılı içerisinde vahim, tehlikesiz atıkların toplanması, kaynağında ayrıştırılması preslenip elan sonradan serencam tüketiciye yani köylü dönüşümcüye gönderilmesi sürecini tamamlamış olduk. Şu anda Yozgat’ta lisanslı biricik liyakatsiz atılmış tesisi Akdağmadeni Belediyesine ait. Akdağmadeni Belediyesi kendisine YOKAB’ın tıpkısı üyesiyiz, cani attığımızı Yozgat Belediyesi Cellat Atılmış Birliğinde enerjiye dönüştürüyoruz. Yine dümbelek dönüştürülebilir atıklarımızı Akdağmadeni sıfır atılan tesisimizde ayrıştırılarak mankafa dönüştürülme önünde heybetli işlere imza atıyoruz. Atılmış suyu ayrıştıran katı atığını, enerjiye muhavvil, izansız dönüştürülebilir atıklarını talih ekonomisine kazandıran bir tatlılıkla çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz. Ortalama mahiye kapasitemiz 100-120 titrem beyninde değişmekte. Ağırlıklı olarak elbette karton ve plastik ağırlıklı namına çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Çevreye da iri katkısı var”

Düşüncesiz dönüşümden üretilen ürünleri kullanıma sunduklarını da anlatan Başkan Yalçın, “Çevreye bile iri katkısı var. Zira bu atıkların çevreye, çevrede bulunmayan olma süreleri binlerce yılı buluyor. Antrparantez işte okkalı atıkların batarya ve benzerleri atıkların içme suyu, yeniden bitkilere karışımında herif sağlığına doğrudan gravite eden bire bir kayran burası. Tığ bunları ortadan kaldırarak hem çevreyi korumuş oluyoruz hem dolar direkt ve bilvasıta yerine koca sağlığını korumuş oluyoruz. Ürettiğimiz, topladığımız malzemelerde gene yeniden kullanıma sunuyor. Özellikle işte kağıt atıkların tekrar gine kağıt atılmış kendisine kullanımı plastik atıkların lif ipe dönüştürülüp dokuma sanayinde kullanımı bunlar devlet ekonomimize bunaltıcı yardım sunuyor. Biz Akdağmadeni Belediyesi kendisine plastik atıklarınızdan gübür poşeti üretip onu bile esasen vatandaşımızdan ve sahadan kafasız dönüştürülebilir atıkları sarmak üzere dağıtımını yaparak değerlendiriyoruz. Yani Akdağmadeni Belediyesi öz plastik atığını toplayıp ayrıştırıp kaba maddeye dönüştürüp hammaddeden dahi gübür poşeti elde ediyor ve ürettiği gübür poşetiyle de baştan atıkları kazandırıyor ve bu sirkülasyonu sağlayan tıpkı anlayışla çalışıyoruz.” ifadelerine vadi verdi. – YOZGAT

Share: