Bitlis haberleri | Çakal Armudu elması sıkıntılı dışı pazarında

Çakal Armudu elması mahdut dışı pazarında

Çakal Armudu’ta hasat edilen elmalar komşu ülkelere ihraç ediliyor

BİTLİS – Bitlis’in Yabani Armut ilçesinde hasadına başlanan elmalar ev dışına ihraç ediliyor.

Tadı ve aromasıyla bildik Yabani Armut elmasında yılın önce hasadı yapılırken, hasadı yapılan elmalar ihracatçı firmalarca sıkıntılı dışı pazarına gönderiliyor. Çakal Armudu Kaymakamı Fikret Dokunaklı, İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü Nihat Çığlık ile gelişigüzel ilçenin heybetli elma üreticilerinden Saki Gültepe’nin kapama elma bahçesini ülfet ederek oflaz ve bereketli kazançlı bire bir sene diledi.

Elma üretici Saki Gültepe, bu seneki verimden memnun olduklarını söyledi. Hasadı yapılan elmaların nazik çoğunluğunun ihracatçı firmalarca sıkıntılı dışı pazarına gönderildiğini belirten Gültepe, “Kısaca 15 yıldır meyvecilik yapmaktayım. 70 dekar elma bahçemiz var. Ağırlıklı yerine scarlet elma çeşidiyle istihsal yapmaktayız. Ürünlerimizi dolay illerden mevrut komisyonculara vermekteyiz. Meyveciliğin bu bölgede yaygınlaşmasını istiyoruz. Dekar başı 3,5-4 titrem ürün almaktayız. Gayet verimli aynı sene. Meyvelerimiz üstelik gayet güzel ve kalitelidir. Herkesi bu bölgeye işaret almaya davet ediyoruz. Şu anda meyveleri verdiğimiz firma dış satımcı aynı firmadır. Buradan aldıkları meyveleri antipatik hava deposuna bıraktıktan bilahare yetersiz dışına gönderiyorlar” dedi.

“Yabani Armut’ın elması, 12 ve 13. yüzyılda İlhanlı Sarayı’na büyüklüğünde giderdi”

Hasada katılarak incelmelerde bulunan Yabani Armut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nihat Dokunaklı ise meyveciliğin her geçen dönem geliştiğini belirtti. 12 ve 13. yüzyılda İlhanlılar döneminde İlhanlı Sarayı’nın elmasının Çakal Armudu’ta gittiğini anımsatan Acı, vaktiyle olduğu kadar bugünlerde üstelik Yabani Armut elmasının sınırlı dışı pazarına gönderildiğini söyledi. Üzücü sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zengin eser çeşitliliğiyle artımlı Ahlat topraklarında yetiştirilen ürünlerinden bir tanesinin elan hasadında bulunmaktayız. Zaman itibariyle ilçemiz üreticilerinden Saki Gültepe’ye ilgili 70 dekarlık elma bahçesinde hasattayız. Yabani Armut meyvecilikte da serencam zamanlarda yöre plana çıkan ve yetiştirdiği ürünleri aracılar yoluyla civar bitişik ülkelere ihracatını özne bire bir konuma geldi. Çakal Armudu tabi öteden beri meyveciliğin Doğu Anadolu’daki merkezlerinden aynı tanesidir. Bunu de çağ sayfalarını karıştırdığınızda 1256-1353 yılları ortada hâkimiyet süren İlhanlılar vaktiyle özellikle İlhanlı Sarayı’nda tüketimin iri kısmının Yabani Armut’tan karşılandığını görmekteyiz. Şu anda bulunduğumuz elma bahçesi 70 dekarlık olup averaj 150-200 titrem civarında kitap beklemekteyiz. Üretimcimiz ürünün yeniden aracılar yoluyla ayrımlı ülkelere ihracatını sağlamaktadır. Güzel iyi olsun. Cenabıhak artağanlık versin.”

Share: