Bursa’dan Hong Kong’a keçi yemişi ihracatı

Bursa’nın ve Türkiye’nin sunu iri yegâne parça halindeki yaban mersini bahçesine eş olan İnegöl ilçesinden Hong Kong’a 10 titrem keçi yemişi ihraç edildi.

İlk adına 8 yıl önceki önder çiftçilerin Memleha Mahallesi’nde deneme gayeli başladığı yaban mersini alanı bin dönüme ulaştı. İnegöl’ün 1200 rakımlı rustik Memleha Mahallesi’nde temmuz-ağustos aylarında hasadı yapılan yaban mersini, Türkiye’nin beraberinde ayrımlı ülkelere da ihraç ediliyor. Bu hasat döneminde toplanan yaban mersinlerinin bir kısmı Kazakistan ve Hong Kong’a gönderildi. 50 titrem rekoltenin alındığı yaban mersininin kilosu, 150 ila 200 lira beyninde satışa sunuluyor.

İnegöl Kültür Odası Başkanı Sezai Polat, Tuzla Mahallesi’ndeki yaban mersini tarlalarında incelemede bulundu. İncelemesinin arkası sıra aynı izah fail Çelik, “Şu zaman İnegöl’ün Tuzla Mahallesi’ndeyiz. Keçi Yemişi hasadı bitmeme etmekte. Türkiye’nin tescilli en büyük yaban mersini tarlasındayız. Burası 42 dekarlık benzeri tarla. İnegöl’ümüzde serencam yıllarda alelhusus keçi yemişi mehabetli aynı yer tutmaya başladı. Yaban Mersini toprak seçici olduğu üzere her yerde olmuyor. Erdemli rakımlı yerlerde oluyor. Tuzla Mahallemizde toprak uyumluğu itibarıyla ön plana bundan sonra ve devamında bile yaban mersini burada ivme kazanmaya başladı. Toplamda 700 dekarlık benzeri alanda keçi yemişi üretiliyor. Buradan de 50 ton civarında aynı ürün elde ediyoruz. Fakat bahçelerimiz şu dakika tüvana. İleriki dönemde burada hedefimiz bin ton civarında. beraber 60 köyde yaşayan 60 çiftçimiz üstelik bu işe soyundular. Elan önce işlenmeyen köyler, keçi yemişi sayesinde hareketlendi. Çok adamakıllı dirimlik sağlanmaya başlandı. Henüz cemi verime geçmemesine karşın zaman itibarıyla üstelik bu mahallemize 10 milyon TL mülk girmiş durumda. İnegöl’ümüzün mümbit topraklarında her madde yetişiyor. Hele sonuç 5 yılda çandır mersiniyle ait çalışmalar iyicene gidiyor. Şu anda istihsal bakımından Bursa birincisiyiz. İleriki dönemlerde hedefimiz Türkiye birinciliği. 2-3 sene içinde bu hedefi yakalayacağız. Zira topraklarımız akla yatkın. Müteşebbis insanlarımız var. Onlarla alay malay da karışık mersininde bunu yakalayacağız” dedi.

Keçi Yemişi üreticisi Erkan Keder, “Memleha köyünde blueberry üreticisiyiz. Bizi bugün Tarım Odası Başkanımız ve ekincilik mühendisleri musahabe etti. Kendilerine teşekkürname ediyoruz. Melez mersinini tığ burada toprakta, katıksız içinde yetiştiriyoruz. Bu bölgede tahminî 1200 rakımda bizatihi oluşan çandır mersinlerinin yanına Amerika’dahi birleştirme edilmiş aşılanmamış mersinlerini yetiştirmiş bulunmaktayız. Bugün bakımından çaltı başına 3,5-4 kilogramı yakaladık. Yani 1 dekarlık arazide 1 titrem meyveyi alabiliyoruz. Çaltı üretimi ve çalı dikimi açısından Türkiye’deki arz faziletli verim ve dikim anlamında köyüz. ve bildirme iri üretim merkeziyiz. Topraktaki üretimi önemsiyoruz. Çünkü hidroponik saksıda yetiştirici arkadaşlarımızla bizim istihsal metodumuz tamamen farklı. Bugün bakımından ürünlerimiz market ve dış satım noktasında sakil meydan bulmaktadır. Kilo fiyatlarımız 150-200 lira beyninde vadi buldu. Alelhusus konuşu açıdan dünya borsasına göre aşağıda bulunmaktayız. Bunu dahi ilerleyen dönemlerde kapatacağımıza inanıyorum. Pejmürde birlikte 350-400 liraya büyüklüğünde bu eser artık. Buradaki kitap miktarlarımızın dışında kalitede da mehabetli defa aldık. Ürünlerimiz 14 boy ve üstü olduğu üzere özellikle ihracat anlamında yer almaktadır. Zaman bakımından Kazakistan, Hong Kong üzere ülkelere ürünlerimizi gönderdik. Amma alelhusus Bursa’daki ve Türkiye’deki mahdut marketlere, pastacılık sektörüne, tababet hoş kokulu sahaya nişane vermiş olduk. Hele bölgemizde evcil üreticilerin, yani buradaki köylülerin yaban mersini üretimine nazik destek sağlayıcı Bursa Büyükşehir Şehremini Sayın Alinur Aktaş’a antrparantez teşekkürname emretmek istiyorum. Zira 60’a andıran köyümüzle tığ da beraber istihsal gerçekleştirmiş olduk. ve hızlıca Türkiye’nin genişlik iri blueberry köyü olmaya devam ediyoruz” diye niteleyerek konuştu. – BURSA

Share: