Çukurova’da darı hasadı başladı

Türkiye’nin kuş yemi darı üretiminde yüce bir yere ehil olan Adana’bile mısır hasadı havaların üstelik hamam gitmesiyle ağır bire bir biçimde başladı. Adana’üstelik bu sene 835 bin dekar alanda 1 milyon 250 bin titrem mısır üretimi bekleniyor.

Adana İl Ekincilik ve Orman Müdürü Muhammet Ulu Tekin, mısırın dünyada buğday ve çeltikten bilahare en çok üretilen kitap olduğunu belirterek gerek herif beslenmesinde, icap hayvan yemi adına ve gerekse sanayinin ayrı ayrı kollarında hammadde namına kullanılabilmesinden ortalık, dokuz canlı haddinden fazla ülkenin tarımsal kitap deseninde kolaylık yerini bulabildiğini söyledi.

Mısır hasadı yapılan ekincilik alanlarında incelemede kâin Uğurlu, Türkiye’nin sabık sene 7 milyon 582 bin dekar alanda 6 milyon 750 bin titrem darı ürettiğini belirterek, TÜİK tahminlerine göre 2022 yılında üretimin yüzde 3,7 artışla 7 milyon tona çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Adana’üstelik sabık yıl 665 bin dekar alanda 810 bin ton mısır üretimi yapıldığını rapor eden Uğurlu, “Geçen yıl Adana’de averaj 1. ve 2. eser mısır verimi dekara 1220 kg olmuştur. Bölgemizde mısır hasadı başladı. Şu an devam ediyor. Erken hasatlarda sayı farkı 1200- 1300 kilo mahsul alınırken bunun Adana’birlikte 1500 kilo sayı farkı olmasını öngörüyoruz. Bu yıl yaklaşık 820 bin dekar civarında ekiliş alanımız var. 1 milyon 250 bin ton dahi rekolte bekliyoruz. Adana elhak Türkiye’de darı üretiminde evvel üçe giren, yıllara göre birinci, ikinci olan tıpkısı iklim. Ama bu sene mahsus 1. yahut 2. Sırada olacağımızı umuyoruz. Bizim kabil artık Konya ve Şanlıurfa illerinde mısır üretimi çok yapılıyor. Darı Türkiye için joker bir eser. Hem adam gıdası adına hem dahi hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Bunun dışında yağ sanayinin arz yetişkin maddelerinden birisi. Ayrıksı taraftan nişasta ve şeker sektörünün da arz koskocaman incelmemiş maddesi namına kullanılıyor. Türkiye, darı üretiminde kendine yeten tıpkı mutluluk. Üreticilerimize artımlı olsun” şeklinde konuştu.

Güzeşte yılki 810 bin tonluk üretimi ile Adana Türkiye mısır üretiminin yüzdelik 12’sini üretmiş ve 3. olmuştu. 2021 yılında il genelinde darı üretimi yapan üreticilerimize Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 17 milyon 653 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştı. – ADANA



Share: