Deri sektörü ayağını yere akva basıyor

Türk cilt ihracatçılarının Kazakistan’daki temaslarında Caspian Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalandı.

Veli Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 3-5 Ekim tarihleri ortada Kazakistan’ın Almatı kentinde pabuç, çanta ve aksesuar, ten konfeksiyon sektörlerine yönelik 19 Türk firma ile sektörel tecim heyeti organizasyonu gerçekleştirdi. Caspian Üniversitesi ile aykırı projelerin geliştirilmesi için aynı iş birliği protokolü dahi imzalandı.

Son bir yıldır Kazakistan pazarına yoğunlaştıklarını açıklayan Veli Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, “2021 yılı teşrinievvel ayında Kazakistan’a ayrımsız inceleme heyeti düzenledik ve aynı yıl süren hazırlıkların böylelikle sektörel ticaret heyetimizi gerçekleştirdik. Kazakistan, mütezayit ticaret hacmi ve dallı güllü ekonomisiyle özen calip benzeri mevki. Bölgede Türk ihraç ürünlerinin bellik değeri oldukça yüksek. Bire Bir zamanda zinde kültürel iş birliklerimizin olması, iki mevki arasındaki ticaretimize olumlu yansıyor. Üç zaman süresince 19 firmamız, 256 kamera Kazak firma temsilcisi ile düet hareket görüşmeleri gerçekleştirdi. Kazakistan sektörel ticaret heyeti organizasyonumuzu faziletkâr katılımla ve kullanılmamış ticari bağlantılarla alay malay tamamladık” dedi.

Gündemde oylumlu projeler var

2021 yılında Türkiye geneli kap ve ten mamulleri ihracatının yüzde 29 artarak 1 milyar 726 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini açıklayan Zandar, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Kazakistan’a 2021 yılında yüzde 113 artışla 43 milyon dolarlık deri ve cilt mamulleri ihracatı yaptık. 2022’nin 9 aylık döneminde Kazakistan’a 22 milyon dolarlık ten ve cilt mamulleri ihracatımız var. 2019’dan 2021 yılı sonuna büyüklüğünde Kazakistan’a deri ve deri mamulleri ihracatımız yüzde 1000 oranında arttı. 2022 eylül ayında özellikle cilt konfeksiyonunda Kazakistan, Türkiye geneli ihracatta 9’uncu tam yer alıyor. Kazakistan bizim cömert ülkemiz, yoğun tarihi bağlarımız var. Tığ iki ülke arasındaki bu doğru ilişkileri akademi-uran aksiyon birliğiyle daha birlikte kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Bu yüzden Kazakistan’ın sunma gani üniversitelerinden Caspian Üniversitesi ile kopça projelerin geliştirilmesi üzere bir iş birliği protokolü imzaladık. Türki dershane açılması, üniversite bünyesinde moda dizayn fakültesi kurulması ve Türkçe bilen Kazak öğrencilere staj imkanı sağlanmasını gündemimize aldık. Yakın zamanda Dokuz Ilkgüz Üniversitesi ve Tutum Üniversitesi ile zımni amacıyla tıpkı araya geleceğiz.”

Eş koleksiyonlar

Erkan Zandar, “Önümüzdeki dönemde ayrımlı sektörlerimizle Kazakistan’de daha fazla etkinlik gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Deri mamullerinde ülkemiz aheste bir geçmişe cemaat. Moda sektöründe olduğu üzere dizayn konusunda dahi kudretli çalışmalarımız var. Kazak firmalarla teşrikimesai yapmanın beraberinde Türk ten sanayisi adına Kazak tasarımcılarla eş koleksiyonlar yetiştirmek istiyoruz. Başarılı sabık çalım heyetimiz sonrasında Kazakistan’ı bakir murat münasebet kendisine belirledik. 1-3 Mart 2023 tarihlerinde henüz çok firmamızın katılımıyla eskimemiş tıpkı sektörel tecim heyeti organizasyonu için hazırlıklara başladık” ifadelerini kullandı.

Heyet açım töreni ve üniversite tören düzeni imza törenine Almatı Başkonsolosu Şanlı Istek Akıncı, Azerbaycan Almatı Başkonsolosu Anar Huseyinzade, Ticaret Ataşeleri Sıddık Kayaç ve Ekrem Alper Bozkurt, Eğitim Ataşesi Mahmut Ağırman katıldı.

Deri ve cilt mamulleri ihracatı 1,5 milyar doları aştı

Türkiye geneli 2022 yılı familya-ilkgüz dönemi ten ve deri mamulleri ihracatı yüzdelik 21 ivmeyle 1 milyar 534 milyon dolara ulaştı. Pabuç ihracatı yüzde 19 artışla 915 milyon dolar, cilt saraciye yüzdelik 35 artışla 228 milyon dolar, cilt postlar yüzde 15 artışla 221 milyon dolar, deri ve kürkten çul eşyası yüzde 19 yükselişle 168 milyon dolar oldu.

Veli Bölgesi, 9 ayda 104 talih ve bölgeye ihracat gerçekleştirerek yüzdelik 22 artışla 149 milyon dolara ulaştı. 2022 yılı aile-ilkgüz döneminde yüzdelik 36 artışla hep 91 milyon dolarlık başmak ihracatında 12 milyon dolarla Almanya, yüzde 15 artışla mecmu 20 milyon dolarla kap konfeksiyon ihracatında 5 milyon dolarla Fransa, toplanmış 18 milyon dolarlık kap mevki ihracatında 3 milyon dolarla Portekiz ve Hindistan, yüzde 41 artışla hep 18 milyon dolarlık cilt saraciye ihracatında yüzde 87 artışla 5 milyon dolarla Hollanda öne çıkıyor. Veli Bölgesi’nde deri ve deri mamulleri ihracatındaki geçmiş 5 mutluluk Almanya yüzdelik 6 artışla 20 milyon dolar, Hollanda yüzde 32 artışla 13 milyon dolar, Mürekkep Kraliyet yüzdelik 32 ve KUL yüzdelik 13 artışla 11 milyon dolar, İtalya yüzde 64 yükselişle 10 milyon dolarla kayran alıyor. – İZMİR

Share: