DİYARBAKIR – 3 bin 200 almanak formülden elde edilen alamet sergilendi

Diyarbakır’bile 3200 yıllık formülden elde edilen sendrom ile ayrımlı medeniyetlere ait replikalar sergilendi.

İçkale’deki Saint George Kilisesi’nde “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Sergisi”ne katılan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Büyük İhsan Su, sergide saha düz 3200 almanak formülden elde edilen “Mezopotamya kokusu” ile Roma dönemi, Asur, Babil, Sümer ve Darı medeniyetlerine ilgili nişan şişeleri ve kaplarının replikalarını inceledi.

Su, burada yaptığı konuşmada, dünya ticaretinde kokunun oylumlu tıpkı yere topluluk olduğunu, elde edilen kokunun ticarileşmesi ve markalaşmasının gerektiğini belirtti.

GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral ise bölgedeki zengin nebat örtüsünden esinlenerek üretilmiş olan kokuların serencam aşama bulunmaz olduğunu belirtti.

Turizmin geliştirilmesi üzere oylumlu adımlar attıklarını dile getiren Maral, “Şurası ayırt ettik. İz bırakan, hafızada mütezayit kâh hususlar ön plana çıkıyor ve işaret de bunlardan birisi. Kokunun turistik boyutunu, tarihten gelen derinliğini, zenginliğini paydaşlarımızla çalışacağız.” diyerek konuştu.

Koku Kültürü ve Turizmi Derneği Başbuğ Yardımcısı Bihter Türkan Ergül dahi, kazılarda elde edilen replikalar, işaret şişeleri ile içerisinde mevcut bitkilerle süt kuzusu akla yatkın kokuları uyarladıklarını dile getirdi.

Ergül, “Burada 3200 almanak kokuya anlayış şansına başarmış olduk ve koklayacağız.” dedi.

Bihter Türkan Ergül, Ilbay Akarsu’ya 3200 yıllık formülden elde edilen kokuyu dürü etti.

Etkinlik, serginin açılışıyla sona erdi.

Share: