Ekincilik ve Orman Bakanı Kirişci: “Yıpranmamış dönemde seçme talip, istediği yere istediğini ekemeyecek dikemeyecek”

Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişci, “Yıpranmamış dönemde rastgele isteyen istediği yere istediğini ekemeyecek dikemeyecek. Bizim bu istihsal planlanmasının gereği olarak hakeza benzeri adımı birlikte atacağız. Istihsal yapmadan önce yetiştirici gelip bize bunu elektronik ortamda soracak” dedi.

Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci ve beraberindeki astronomi, mütenevvi programlara gelmek için Elazığ’a geldi. Bakan Kirişci, Elazığ Belediyesi Ekin ve Kurultay Merkezi’nde Ekincilik Fasıl Temsilcileri Toplantısı’na katıldı.

Tarım sektörünün önemine değinen Bakan Kirişci, “Ekincilik farklı sektörlerle kendine düz bulamamış insanların ya ego sunma azından tarımsal faaliyetlerde bulunayım diyeceği ayrımsız seksiyon hiç değildir. Arım sektörü ciddi benzeri sektördür. Elzem benzeri sektördür ve hayati öneme sahiptir. Tabi ki tarımın devamında besin var. Türkiye 2022 yılında 65 milyondu ve zaman 85 milyona geldi. 20 milyon arttırma nüfusunu üstelik eli öpülesi üreticiler eliyle üretilen ürünle doyuran ülkenin adıdır. Hep üreticilerime şükranlarımı sunuyorum. 2002 yılında 2.8 milyar dolarlık ihracatımız vardı 2021 yılında dış satım rakamı 25 milyar dolar oldu. İnşallah bu yıl 30 bilyon doları bulacak. İhracatımız artmış ve mütezayit nüfusumuzu bile doyurmaya devam ediyoruz. Ülkeye gelen 2002 yılındaki gezmen 50 milyona çıkacak. 4,5-5 milyon civarında ülkemize sığınmacı namına gelen eğreti statüsündeki insanları bile dahil ettiğimizde Türkiye’da bugün bir ölünün yokluğu ve kıtlığı asla kimsenin anlatım edeceği bire bir nitelik değildir. Zaman Avrupa biz bu kışı pekâlâ geçireceğiz derken, enerji konusunda Türkiye’bile kimsenin aklına böyle ayrımsız şey gelmiyor. Kimsenin besin ile ilişik tıpkısı eksiklik yahut ayıp olacağı yönünde bir bulut bahis konusu değildir. Bunları bu ülkenin eli öpülesi üreticileri sağladı. Biz üreticilerimize minnettarız. Tarımın ciddi ürünlerinden akıntı ederek tarımın stratejik ürünleri neler olduğundan bahsettik ve bu ürünlerle ilgilendiren atacağımız ürünlerden bahsettik” diye niteleyerek konuştu.

“Geçen sene 2 bin 250 lira olan buğdayı bu sene 7 bin 450 liradan aldık”

Açıklayan fiyatlara de değerlendiren Bakan Kirişci, “O hayatında hiçbir dönemde üstlenmediği benzeri fonksiyonu vermek için kendini adeta yollara döktü ve şu anda 6.2 milyon titrem arpa ve buğday bizim TMO’nun stoklarında. Bunları aldık üreticilerimize parasını ödedik ve orada güzeşte yıl 2 bin 250 liralık olan buğdayı bu yıl 7 bin 450 liradan aldık. Dolayısıyla mazot ve basma şu kadar arttı diyoruz doğru ama bunların karşılığı olan paraları dahi tığ bu ürünlerinin müdahale fiyatlarında da uygun yansıtmış olduk. Bütün şikayetçi olduğumuz aynı laf vardı, o da ürünlerin fiyatları o bile ayrımsız sene üst akıllıca masraf devrisi sene kötü akla yatkın iner. Hakeza aynı oynaklık çiftçilerimizi huzursuz ederdi. Biz Tanrı cevaz verirse sizin gür bildiğiniz şeker pancarında ki sözleşmeli istihsal uygulamasını bilcümle ürünlere yayacağız. Burada tarafların hukukunu elan fazla gözeten benzeri içerikte mevzuat düzenlemesini meclisimize sunacağız ve yasalaşmasını istek edeceğiz. Bağımlı ki ferman meclisindir. Biz üretimin planlanmasını dilek ediyoruz. Tığ hükümet kendisine rastgele şeyin ilkine imza atan bire bir nüfuz olduk. Atatürk’ün üstelik hayattayken hayalini kurduğu benzeri TARSİM’i 2005 yılında yasasını çıkarttık. 2006 yılında üstelik uygulamaya koyduk. 1 Haziran 2006 yılından itibaren tamlık 16 yılı fazla ayrımsız süredir TARSİM uygulamadadır. Elazığ’de bu oran çokça bağan sizden istirhamım buna rabıta göstermeniz. 16 sene süresince 13 bilyon liralık değme yıl az daha 700 milyon liralık tutarında benzeri sigorta destek primi verdik. Bu destek yabana atılacak tıpkı bindi değil. Aracımızı zahir zorunlu gidiş geliş sigortası yapıyorsak bizimde üreticiler olarak sigorta uygulamasına güven vermemiz gerekir. Anadolu’birlikte ayrımsız bayram vardır. Kilolu umut görmektense bitirmiş mevcut olmak evladır. Biz açıkgöz yatalım” dedi.

“Bakir dönemde herhangi bir isteyen istediği yere istediğini ekemeyecek”

Elazığ’birlikte meyve ve göveri üretiminin olduğunun de altını çizen Kirişci, “Amma ben üreticilerimize söylemek isterim. Yeni dönemde değme isteyen, istediği yere istediğini ekemeyecek dikemeyecek. Bizim bu istihsal planlanmasının gereği kendisine böyle tıpkısı adımı birlikte atacağız. Istihsal yapmadan geçmiş müstahsil gelip bize bunu elektronik ortamda soracak. Biz tıpkısı ‘Ekincilik Cebimde’ uygulamasıyla, orada kişi bilgilerimizi girdiğimizde ekeceğimiz alanda ne üretebileceğimize tek tıpkı seçenekte mümkün patadak aşkın seçenekte olanaklı. Bunların dışına çıktığınızda elbette hakkınızdır, çıkabilirsiniz. 5 sene süreyle değme kalem zirai ve yüreklilik desteklerinden, kamu kendisine yararlandırmayacağız. Amacımız başıboşluğu tarımın lügatinden ihata etmek olacak. Nedeniyle bizde üreticimizi bu düzenlenen üretime zorlamak durumundayız ve Türkiye’nin ihtiyacı olan ürünleri göstermek durumundayız. Değme kent öz ihtiyacını üretsin istiyoruz. Elazığ’ın de bir bire bir devlet üzere kendine yeterliliği önemlidir. Burada GES, RES, JES ve biyo kitleden üretilen erke olabilir. Bunlarla omuz omuza beğenilen seralar, sıçandişi şeş yetiştiriciliği bunlarla birlikte bu şehrin ihtiyacı olan sonuç ve sebzenin üretimini bizim sağlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Kırsalda istihsal olmadan şehrin, ülkenin üretimi gerçekleşmez”

Rustik kalkınmadan kent ve ülkenin bahtiyar olmayacağını dile getiren Bakan Kirişci, “Kırsalda istihsal olmadan şehrin, ülkenin üretimi gerçekleşmez. Bundan hava bu proje bizim için önemliydi. O projenin kapanışı ile ilişkin kapanış sunuşu ile ilgilendiren salona girerken vatandaşlarımızın bu projeden ekstrem ayrımsız memnuniyet duyduğunu gördüm. Sıklıkla, ‘ Maksat Havzası tükenik, evet Fırat Havzası’ dile getirildi. Malumunuz bu projeler arsıulusal projeler. Bu projenin tıpkı milli tarafı bile var. Tıpkı de bu projenin gene arsıulusal yapılanma tarafı var. Onlarla bunu görüşeceğiz ve bu görüştüğümüz konularda bizim açımızdan bire bir sıkıntı olmayacak. Velev kim bu projeler onların desteği ile gerçekleşmedi, filhakika bizim kırsala yönelik bu çalışmalarımız nazik titizlik ve dikkatle yürümektedir. Dolayısıyla bu Kasıt Havzası’nın benzerini burada Fırat evet, apayrı bölgelerde bile eksantrik havzalar evet. İnşallah bunları bile özlük yerli ve milli bütçelerimizle sağlayacağız. Şimdiden kandırıcı hayır olsun. Bu şehir etrafı sularla kuşatılmış fakat kendisi akarsu kıtlığı ateş parçası 409 milim üzere dahi ortalama yağışı zımnında sulamaya gerekseme duyan tıpkısı kent. Atmak istiyor ama suyun bulunduğu kodla, suya ergenleşmek isteyen tarla ortada bir yükseklik var. Bu yükseklik tabii kim ayrımsız pompalama sulamayı yanı sıra getiriyor. Bu ahır kıymetli tıpkısı laf. Amma tığ hep bu maliyetlerine rağmen devletimizin, hükümetimizin, liderimiz cumhurbaşkanımızın destekleriyle bu projelerin de hızlanması, tamamlanma aşamasında olanlara tamamlanması değişik taraftan tıpkısı meydanda sistemden, yabanıl sistemden vabeste sisteme, basınçlı sulama sistemine geçmesi hususu elbette kim mehabetli. Buna ilgili bilcümle çalışmalarım üzerine tığ burada gök bilimi halinde uygun kaldık” dedi.

Toplantıya Ekincilik ve Orman Bakanı Kirişci’nin yanı sıra, Vekil Yardımcısı Nihat Pakdil, Elazığ Valisi Ömer Toraman, YANLIŞSIZ Fırka Elazığ milletvekilleri Takatli Bulut, Sermin Balık ve Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Delicesine Şerifoğulları, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, siyasal parti temsilcileri, çalım müdürleri ve personeller katıldı. – ELAZIĞ

Share: