Elazığ ekin konuşma haberleri | Elazığ orciği, Almanya, Hollanda ve Amerika’dan temenni görüyor

Elazığ orciği, Almanya, Hollanda ve Amerika’dan istek görüyor

Elazığ’ın tescilli lezzeti ‘orcik’ için emek başladı

ELAZIĞ – Elazığ’birlikte coğrafi işareti tescilli üzüm ve cevizle hazırlanan orcik yapımına başlandı. Yöreye has lezzeti ile yurtiçinde 81 ile gönderilen orcik, ancak dışından Almanya, Hollanda ve Amerika’dan bile almaç buluyor.

Elazığ’da bent bozumunun yapılmasıyla gelişigüzel kentte ceviz ve üzüm hasadının peşi sıra orcik yapımına başlanması ile birlikte köylerde coğrafi işaret tescili kayran orcik yapımı üzere kazanlar kaynamaya başladı. Karye sakinlerini heybetli tıpkı kesim kaynağı haline gelen orcik amacıyla evvel cevizler toplanıp kırılıyor. Peşi Sıra bağlardaki üzümler toplanarak sıkıldıktan Harput bölgesinde kâin beyaz zehir toprakla mayalandırılıyor ve elan sonraları şıra haline getirilip kazanda kaynatılıyor. Cevizler bir tane biricik ipe dizilerek kazanda kaynatılan üzüm şırasına 3-4 öğün batırılarak hazır kuzuluk getiriliyor. Değirmenönü köyünden Servet ve Arzu Yakalamak çifti ise yaklaşık yaklaşık 10 sene evvel orcik üretimine başladı. Bire Bir ay sürecek olan sezonda 3 titrem kitap elde etmeyi planladıklarını tabir fail Takip Etmek dikici, ürünlerinin Türkiye’nin 81 ili özellikle gelmek amacıyla sıkıntılı dışından Almanya, Hollanda ve Amerika’ya kadar kamera bulduğunu kaydetti.

“Tığ tıpkısı sezonda kestirmece 3 ton orcik yapıyoruz”

Orcik yapımını aşama girişim anlatan Servet Fehmetmek, “Orcik, ilkgüz ayının sonunda başlar, kasımın sonuna büyüklüğünde devam bedel. Bu biraz içerisinde çokça kısık aynı sezon geçiriyoruz. Benzeri gün orcik yapıyoruz, benzeri zaman yapmıyoruz. Tığ tıpkısı sezonda kestirmece 3 titrem orcik yapıyoruz. İlk önce üzüm toplarız ve sonrasında üzümleri sıkıyoruz. Oluşan şıranın içerisine özel bire bir arazi koyuyoruz, ondan şırayı sıktıktan sonradan kaynatıyoruz. Toprağı dipte kalır, şırası ise başkaca kazanç. Kısaca 6 saat hakeza kalır. İyice dinlendikten sonra bu kat gine kazana doldururuz ve şırayı sunturlu kaynatırız. Kaynadıktan sonradan ayrımsız kısım şırayı soğumaya alırız ve henüz sonraları unla şırayı güzel karıştırırız. Tekrar ayrıksı şıranın içerisinde katıp adamakıllı karıştırdıktan sonraları güzelce pişirip bulamaç haline getiriyoruz. Orcik batırmaya hazır ayla gelir” dedi.

“Almanya, Hollanda ve Amerika’ya gönderdim”

Ancak içi ve güçlükle dışına orcik gönderdiklerini tamlayan Görmek, “Orcik, Elazığ’ın tescilli lezzetlerindendir. Gümüşhane’de ‘Köme’ derler fakat alelhusus Değirmenönü köyünün orciği tescillidir ve tadı güzeldir. Orciklerimiz, Ankara, İstanbul, Kayseri, Adana ve Diyarbakır’a gidiyor ayrıca Türkiye’nin çeşitli illerine kargo de yapıyoruz. Az dışına da orcik gönderiyoruz. Almanya, Hollanda ve Amerika’ya gönderdim” diye konuştu.

Orcik yapımında eşine yardım fail Heves Derk Etmek ise “Orcik yapımını 10 yıldır yapıyoruz. Bizim köyün anılmış orciğini üretiyoruz. Orcik yapımının gelişigüzel aşamasını eşimle bu arada yapıyoruz. bu bizim barışma kaynağımız. Eşimle bu arada yapıyoruz. Ayrımsız zamanda çocuklarımız dahi bize koruyucu oluyor” şeklinde konuştu.

Share: