Göçer Miyase’nin sırtında çocuğuyla yaylada metanetli yaşamı

BARIŞ YALÇINKAYA/MUSTAFA ÇALKAYA – Erzincan’ın İliç ilçesindeki Munzur Dağları bölgesindeki 2 bin 500 rakımlı yaylada kıpırdak 38 yaşındaki göçkün Miyase Yavuz, sırtında çocuğuyla koşturarak hayvancılıkla uğraşan eşine bindi oluyor.

Seçme sezon kilometrelerce öğün itmam ederek göç ettikleri bölgelerde kendilerine uygun alanlarda kurdukları çadırlarda yaşamını sürdüren göçkün ailelerde sunma iri yükü kadınlar omuzluyor.

Munzur Dağları bölgesindeki İsvan Yaylası’nda hayvancılık özne eşine, sırtında çocuğuyla koşturarak bindi olan Miyase Yavuz da takatli plato yaşamında üretime yardım sunan fedakar kadınlardan biri.

Daha geçmiş sırtında çocuğu ve kucağında kendisini öpen kuzuyla çekilmiş fotoğrafının içtimai medyada paylaşılmasının arkası sıra kentte maruf 3 çocuk annesi Gürbüz, geçimlerini uydurmak üzere ailesiyle yılın 5 ayını 2 bin 500 rakımlı yaylada geçiriyor.

Miyase Gürbüz, her dönem sağdığı koyunlardan elde ettiği sütle peynir ve tereyağı yapıyor. Kısaca 400 koyuna cemaat ailesiyle ürettiklerinden ihtiyaçları dışındakini kentte pazarlayan Miyase Gürbüz’ün mütehammil yaşamına ilgilendiren fotoğrafı, hem Erzincan Valiliği binasında sergileniyor hem dahi Ekincilik ve Orman Bakanlığının sitesinde meydan alıyor.

“Çocuğumuz beşik yerine sırtımızda büyüyor”

Miyase ???????Yavuz, AA muhabirine, yaylada çekilen fotoğrafının Ekincilik ve Orman Bakanlığı genel ağ sitesinde birlikte yayınlandığını söyledi.

Fotoğrafını Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın da Bakanlığın tıpkısı programında görüp beğendiği yönünde hikmet aldığını rapor eden Yavuz, “Cumhurbaşkanımızı çok seviyorum, ülfet etmek istiyorum.” dedi.

Gürbüz, “Çocuklarımızı yaylaya geldiğimiz zaman bu biçim (sırta angaje şekilde) taşıyoruz. Normalde köylerde beşik var, beşik kullanıyorlar. Biz dahi beşik adına çocuğumuzu hakeza büyütüyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Eşi Yılmaz Yavuz da yaylada küçükbaş hayvancılıkla uğraştıklarını anlattı.

Yaylada 5 ay kaldıklarını anlatım fail Yavuz, “Eşim sağımda, peynir ve yağ yapımında yardım ediyor. Havalar soğuduğunda İliç ilçesine iniyoruz. Her hareket zordur ama hayvancılığı istekle yapıyoruz. Afiyet almaya çalışıyoruz. İşimizi severek yaptığımız için mukavim da zorluğu bulunmayan.” dedi.

Share: