Güven siber suçlara cebin vatandaşları SİBERAY projesi ile bilgilendiriyor

Samsun Güvenlik Müdürlüğü Siber Suçlarla Uğraş Şubesinde işyar saha komiseri Oğuz Buğra Kılıç, siber zorbalık ve dolandırıcılık ile ilişik vatandaşların özen etmesi gereken konular üzerine bilgi verdi.

Tığ, AA muhabirine, Siber Suçlarla Savaş Daire Başkanlığının tehlikesiz internet kullanımı üzere başlattığı SİBERAY projesinin internet dünyasının kamu spotu projesi olduğunu söyledi.

Siber dolandırıcılıkla savaş kapsamında vatandaşlara önerilerde mevcut Tığ, “Bankacılık sistemini kullanırken zihayat şifreler oluşturabilirler. Söz Gelişi, kişi aile adı, doğum günü, mevlit tarihi ve plaka kullanmamaya dikkat gösterilir. Şifrelerimizde büyük harf, minüskül, genişlik bir iki aynı hususi karakter kullanmamızda, bunları kağıda veya telefona kaydetmememizde fayda var.” dedi.

Ücretsiz wifi ağlarının birlikte tehlikesiz olmadığını dikkati çekici Tığ, şöyle bitmeme etti:

“Bölüt belirtik wifi ağlarını mecburi olmadıkça kullanmamamız, aplikasyon indirirken titiz ve seçici olmamız, telefon ve bilgisayarlarımızı şifrelememiz geçişsiz. Bankacılık uygulamalarını ilişim kullanarak indirmememiz gerekir. Çünkü bu, cali tıpkı link türlü. İhtiyaç olmadığı durumlarda cihazları bluetootha bağlamamalıyız. Umumi ağlara bağlandığımız birlikte şu kabil problemler çıkabilir. Söz Gelişi ayrımsız suça karıştığımız ant binada wifi kuma kullanılıyorsa, 10 daireli bir binada 7. kat gerçekte suçu işlediyse wifi ağını kullanan 10 daire da ibret konumunda oluyor.”

Dolandırıcılık yöntemlerinin değme güzeşte dolaşma değiştiğine belen fail Kılıç, şunları kaydetti:

“Söz Gelişi doktorlarla ilişik tıpkı ruzname olduğu zaman, ‘Hakkınızda aynı şikayet var. Ameliyatınızda kavisli tıpkı muamele yapmışsınız’ şeklinde linke tıklama usulüyle dolandırıcılık yöntemi vardır. Aynı şekilde öğretmenlerimizden da kat sayı verebiliriz. ‘Hakkınızda veli hakeza tıpkısı şikayet oluşturmuş, öğrencimize vurmuşsunuz’ şeklinde. TOKİ başvurularıyla ilişik, ‘Başvuruları buradan yapabilirsiniz, sizi öne alabiliriz’ şeklinde muhtelif ayyarlık yöntemleri ehliyetsiz. ‘Utanmıyor musun evli barklı insanlara yazmaya, üzerine böyle ayrımsız şikayet var’ şeklinde toplumun seçme kesiminden insanlarda zül ve tasa uyandıran mesajlar atarak ayyarlık yöntemlerini ilişim görmek kanalıyla yapıyorlar. Bu kabilinden sorunlarla değme adam karşılaşabilir. Böyle tıpkısı yöntemle karşılaştığımız ant bilmediğiniz linklere tıklamamamız geçişsiz. Bilmediğimiz e-postalara karşılık vermememiz geçişsiz. Direkt engelleyip silebiliriz. Ayyarlık yöntemiyle karşılaşanlar dahi genişlik güdük sürede polise ve savcılıklara başvurabilir.”

Kılıç, çocukların hayatının merkezinde oynadığı oyunlar ve öğüt başarısında düşüş bulunması, oyun oynamadığında sinirlenmesi evet üstelik içine kapanması, oyuna ayırdığı zamanı azaltamaması, ev ve arkadaşlarıyla henüz bir iki koridor geçirmesi hallerinde baziçe bağımlısı olduğunun altını çizerek, uygulayım bilimi bağımlılığının hisse senedi ve ilgi bozukluğu ile hiperaktivite, ölülük ve obezite, komütatör ve enformasyon bozuklukları, kor bozuklukları, od, ıssızlık, buhran gibi durumlara posta açabildiğini anlattı.

Bunlar üzere okullarda SİBERAY projesi kapsamında yetişek verdiklerini nâkil Kılıç, “Çocuklara siber merhametsiz olanaklı, baziçe bağımlılığı benzer. Bu kabil durumlarda ailelerine, delil öğretmenlerine danışabilirler. Bu konuda ailelerinden bindi almalılar.” diyerek konuştu.

Bilgi ahzetmek veya aktarmak üzere biricik kaynağın sosyal medya olmaması gerektiğini dile getiren Kılıç, “Hayatımıza medlul katacak eksantrik uğraşlar edinmemiz geçişsiz. Içtimai medya bağımlılığı esasta hayatımızda belirli boşluklar ve mesail olduğuna ipucu olanaklı. Bunları bulup çözmeyi denememiz geçişsiz. Icabında destek almamız gerekiyor. Arz önemlisi köken ilgiler ve bağlar kurmamız lazım.” dedi.

Kılıç, SİBERAY projesi kapsamında okulların beraberinde kurumlarda eğitim verdiklerini, bölüt örtüsüz alanlarda bilgilendirici risale dağıttıklarını sözlerine ekledi.

Share: