Hareket sırasında yapılması gerekenler

Üsküdar Üniversitesi Afiyet Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Yer Sarsıntısı simultane sunu çokça panik ve istinkâf etmek kötülük veriyor.” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine yer sunulan Bingöl, zelzele sırasında yapılması gerekenleri ve alınması müstelzim önlemleri paylaştı.

Zelzele çabucak genişlik haddinden fazla panik ve korkunun uymazlık verdiğini tamlayan Bingöl, sarsıntı simultane panik yapılmaması gerektiğini, alelhusus bulunulan yerden kaçmaya çalışmanın çokça ağır sıklet olduğunu vurguladı.

Panik duygusunun, insanların yapmaması gereken davranışlarda bulunmasına nöbet açacağına meni eden Bingöl, şunları kaydetti:

“Camdan yahut balkondan atlamak, deprem çabucak evde kalarak emniyetli tıpkısı şişman eşyanın birlikte ‘çök tertip tutun’ davranışından çok henüz tehlikelidir. Yapılmaması gereken davranışların başında camlardan yahut balkonlardan avunmak bulunmaktadır. Tıpkısı şekilde binaların depreme yeryüzü narin olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin sunu çokça olduğu yerler buralardır. Zımnında merdivenlere katlanmak, ayrımsız zaman önceki dışarıya gezinti isteği, başkaca asansörleri kullanmaya saymak bile çok kusurlu davranışların başında gelmektedir.”

“Tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere mücehhez girmek ile hayatta kalma şansımız arttırırız”

Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, sarsıntı öncesi hazırlığın önemine vurgu yaparak, sarsıntı simultane sarsıntıdan devrilebilecek balaban eşyanın duvara sabitlenmesi gerektiğini belirtti. Bingöl, söve ve sergen kadar düştüğünde kötülük verebilecek eşyanın mümkünse bulundurulmaması gerektiğini, bu cins değilse bu eşyanın iyicene sabitlendiğinden güvenli olunması gerektiğini aktardı.

Bingöl, depremde soğukkanlı olunmasını gerektiğine belen ederek, “Daha ilk yapmış olduğumuz tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere mücehhez doğmak ile hayatta kalma şansımız arttırırız.” ifadesini kullandı.

Depremin tıpkı ürkü ajanda olduğunu ve sarsıntı öncesinde tatbikatların ehemmiyet taşıdığını vurgulayan Bingöl, hareket anını panik yapmadan oynamak evet da daha birkaç paniğe müptela olmak üzere zelzele tatbikatlarının haddinden fazla eke olduğunu kaydetti.

“Dayanıklı yük yanında çök-kol-tutun hareketi yapılmalı”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Bingöl, dayanıklı eşya beraberinde “çök-kapan-tutun” hareketinin yapılması gerektiğini belirterek, “Bunun üzere birlikte avlu üçgeni dediğimiz boşlukların oluşabileceği dayanıklı iri eşyanın yanını tercih etmek gerekmektedir. Çamaşır yahut yapışkan makinaları bunun için makul dayanabilen pırtı gibi.” ifadelerini kullandı.

Çocukların uyuduğu odalarda alınması müstelzim önlemlere ilgilendiren dahi Bingöl, “Türlü olduğunca bu odalarda avlu üçgeni oluşturabilecek sağlam şişman eşyanın bile duvara sabitlenerek bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Çocuklarda daim eğitimler ve denemelerle yer sarsıntısı çabucak hangi yapmaları gerektiği üzerine davranış değişikliği ve dimağ oluşturulmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: