İkinci nükleer santralci amacıyla Rosatom ile görüşmeler başlama aşamasında (2)

Enerji ve Bittabi Kaynaklar Vekil Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Sinop’ta mensur edilecek ikinci nükleer erke santralinin yapımı üzere Rusya Heybet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) ile görüşmelere start aşamasına gelindiğini bildirdi.

Bayraktar, Rusya’nın Soçi kentinde planlı 12. Uluslararası Nükleer Erke Fuarı “Atomexpo 2022″bile, Türkiye’nin gelecek 30 yıl için enerjide koskocaman hedefleri bulunduğunu söyledi.

Nükleer enerjinin karbon emisyonlarını kısıntı konusunda makro bir temel olduğunu rapor fail Bayraktar, “İlk tahminlerimize göre sunma beş altı 16 ila 20 reaktöre ihtiyacımız var ya da Akkuyu NGS’ye melfuf namına, yüzyılın başında karbon sönük ayrımsız ekonomi atılmak üzere 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var.” dedi.

Sinop’ta nesir edilecek ikinci nükleer erke santraline ait de değerlendirmelerde mevcut Bayraktar, “Sinop üzere görüşmelere gelince, bu ilk Japon hükümetiyle başladı ve demin Akkuyu NGS’deki ortağımız Rosatom ile görüşmelere başlama aşamasındayız. ana fikir, tekrar nükleere ihtiyacımız olduğu ve bunu henüz rekabetçi arkaç getirmemiz gerektiği. Akkuyu önümüzde eksiksiz yeknesak oldu. Çokça husus öğrendik.” diyerek konuştu.

Bayraktar, yeni dönemde çekirdeksel enerjide Güney Kore ve ABD’li şirketlerle görüşmelere başlandığını ve üçüncü santralci amacıyla de Çin hükümetiyle bağlanak halinde olunduğunu aktardı.

Rusya’nın çekirdeksel santralci inşaatında Türkiye öncelikli

Rosatom Umumi Müdürü Aleksey Lihaçev dahi sonuç dönemde yaşanan global siyasal gelişmelerin erke sektörünü damarı bozuk etkilediğini belirterek, henüz önceki bin metreküpü 200 dolar olan natürel gazın fiyatının, şu an 4 bin dolar seviyelerine çıktığını söyledi.

Son dönemde dünyada çekirdeksel enerjiye yönelimin anbean arttığını vurgulayan Lihaçev, başta Fransa ve Almanya almak üzere bir nice Avrupa ülkesinin çekirdeksel santrallere baştan ehemmiyet vermeye başladığını kaydetti.

Lihaçev, nükleer erke sektörünün kullanılmamış aynı dönüşümün eşiğinde olduğuna dikkati çekerek, Rusya’nın çekirdeksel santral inşaatında Türkiye, Bangladeş, Macaristan, Akdarı ve Afrika ülkelerine öncelik verdiğini anlatım etti.

Share: