Karabük veri! Safranbolu’da vatandaşlara kışlık göveri ve ağaç bakımı kursu veriliyor

Safranbolu Belediyesince kışlık sebze ve ağaç bakımı kursu açıldı.

Ziraat mühendisi Bulak Alazoğlu Aptal marifetiyle 22 kursiyere, kışlık sebze üretimi ve ongun bakımı üzerine bilgiler veriliyor.

Belediyeye ait Alfabe köydeki seralarda üreticilerle bire bir araya gelen Belediye Reisi Elif Köse, bezelye ve bakla dikti. Daha sonra maniye domatesi hasadı gerçekleştirdi.

Seralarda üretilen tıpkı maniye domatesi 1600 gram geldi.

“Çokça adamakıllı aynı emek oldu”

Hasadın arkası sıra gazetecilere açıklama eden Köse, üreten ve müteharrik şehremaneti anlayışıyla yollarına bitmeme ettiklerini söyledi.

Vatandaşlar üzere kışlık göveri ve ağaç bakımı kursu açtıklarını belirten Köse, “Mesai verdikleri topraktan elan bereketli ürünler alabilmeleri amacıyla lüzumlu bilgileri tarım mühendisimiz Bulak kadın onlara veriyor. Haddinden Fazla evire çevire tıpkı düzentileme oldu. Kursiyerler haddinden fazla kıvançlı.” dedi.

Köse, seralardan elde ettikleri ürünleri yardıma ihtiyacı olan vatandaşların besin temininde kullandıklarını tabir ederek, vatandaşlara istihsal etme üzerine emsal olmak üzere debi ettiklerini anlattı.

Seralara dede tohumu mahsulat ektiklerini dile getiren Köse, şunları kaydetti:

“Antlaşma süresince tıpkısı tohum bankası oluştu. Bu soy sop bankasını da gittiğimiz gelişigüzel belediyeden döl alarak oluşturduk. Tığ dahi elimizdeki tohumları onlara verdik. Onlardan dikiyoruz. Tohumlar fideye dönüştüğünde vatandaşlarımızla ücretsiz paylaşıyoruz. Ürünleri bile toplumsal yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımızın besin kolilerine koyuyoruz. Geçen sene babalık yavru olan 6 bin maniye domatesi fidesi dağıtmıştık. Bu sene hedefimiz 20 bin maniye domatesi fidesi cılk etmek.”

Kursiyer Vahide Öztürk da İstanbul’dan Safranbolu’ya gelerek çiftçiliğe başladığını söyledi.

Kurstan mutlu kaldığını tamlayan Öztürk, herkesin üretime katılması gerektiğini rapor etti.

Ayfer Ergün bile kursta öğrendiği bilgilerle daha bilinçli üretim yapabileceğini ve elan efdal ürün elde edebileceğini anlattı.

Mehmet Balkaya de yıllardır seracılık yaptığını vurgulayarak, “Ancak kursa geldiğimde akla yatkın bildiğimiz bir nice şeyi hatalı olduğunu öğrendik. Bilmediğimiz çoğu şeyi burada öğreniyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Share: