Katışıksız yetiştiricilerinin yüzü şeker desteğiyle güldü

Denizli Büyükşehir Belediyesi ile İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan tören düzeni çerçevesinde, diyar genelinde mevcut öz yetiştiricilerine ücretsiz türap şeker dağıtımı yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Temiz Araç Sistemine mukayyet ve çalışkan arıcılık eden yetiştiricilere bağ bozumu döneminde arıların beslenmesinde kullanmaları amacıyla tenzilatlı şeker hastalığı desteği verilmeye devam ediyor. Denizli’de meydan şartlarına göre daha ucuza gerçekleştirme edilen ve nakliyesi Büyükşehir Belediyesince karşılanan 211 bin 950 kilogram şekerin dağıtımı İl ve İlçe Müdürlüğü personelince yapılıyor. Gelişigüzel etken türünde olduğu üzere bal arıları bile yaşamlarını sürdürebilmek için rızık maddelerine gerekseme duyuyor. Bal arılarının katıksız kumanya maddeleri; bal özü, bal ve polen olarak düzlük alırken, bal özü arılar tarafından toplandıktan sonraları eğin zarfında ve kovandaki petek gözlerinde fiziki-kimyevi değişikliklere uğratılarak çocuk dönüştürülüp radyatör gözlerinde depo ediliyor. Bal Özü ve bal, arılar yoluyla erke ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılıyor.

Petek gözlerinde ne kadar polen olursa olsun kovanda bal yoksa, dışarıdan bal özü gelmiyorsa veya kolonilere katma besleme yapılmıyorsa arılar açlıktan ölüyor. Bu nedenle arılara kış üzere yeterli bal depolayamadıkları zamanlarda, asıl nektar akıntı öncesi asıl arıyı yumurtlamaya motivasyon ederek halis kadrosunu tasarruf etmek üzere ve açlık tehlikesi olduğu devir, ilkbaharın geç geldiği yahut bal özü akımı sırasında kötü gelgel koşullarının bal özü toplamayı engellediği durumlarda akarsu ve şeker hastalığı karışımı ile katma ahretlik yapılıyor.

“Yıllık averaj 620 ton civarında bal üretimi gerçekleşmekte”

Konuya ilişik konuşan Denizli İl Ekincilik ve Orman Müdürü Şakir Çınar, “Denizli arıcılık alanında ülkemizde koskocaman tıpkı yere sahiptir. İlimizde Temiz taşıt Sistemine mukayyet 112 bin kapçık bulunmakta olup, yıllık sayı farkı 620 ton civarında bal üretimi gerçekleşmektedir. İlkbahar döneminde mekân illerdeki seyyar arıcılar ile beraber 350 bin civarında kapçık ilimizin florasından faydalanmaktadır. İlimizdeki bitki örtüsü 450 bin kovan arının faydalanabileceği nitelikte olup, İl Müdürlüğü adına hedefimiz devletimizin verdiği desteklerle İlimizdeki kapçık varlığını 200 bin seviyelerine çıkarmaktır” dedi. – DENİZLİ

Share: