Kırklareli jeotermal kaynağı ile ön plana çıkmaya hazırlanıyor

Kırklareli’ndeki jeotermal akarsu kaynakları kullanılarak, kentin adının seracılık, turizm ve erke kabil alanlarda elan fazla duyurulması amaçlanıyor.

Beyaz Zehir Taharri ve Kontrol (MTA) Umumi Müdürlüğünce, Trakya’nın önce jeotermal su yatağı 2014 yılında Asilbeyli köyünde bulundu.

1370 metre derinliğinde 60 basamak sıcaklığındaki kaynağı kullanarak tarımda yüzdelik 70 tasarruf sağlamayı amaçlayan yatırımcı bir firma aracılığıyla, bölgede önce etapta 54 dekar alanda limon bahçesi kurulması için başlatılan spekülasyon çalışmaları sürüyor.

Kırklareli Valisi Birol Ekici, jeotermal kaynağın bulunduğu bölgeyi inceledikten bilahare AA muhabirine, bu kaynakların bildirme mebzul şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Jeotermal kaynakların, yatırımcıların da ilgisini çektiğini tamlayan Ekici, “Jeotermal kaynakla Kırklareli hem turizmin hem seracılığın hem dahi jeotermal enerjinin Trakya’daki başkenti olacak.” dedi.

Kırklareli’nin, bodur sürede seracılığın merkezi haline geleceğine inandığını vurgulayan Ekici, “Bu bölgede en verimli kuyularımız keşfedilmiş durumda. Epey ilimizde yapacağı değiş ve dönüşümü tayf edemiyorum. hele İstanbul pazarına çok yakınız. Bu bölgenin genişlik güdük sürede seracılığın, jeotermal otellerin ve jeotermal enerjinin merkezi olacağını hep birlikte göreceğiz.” diyerek konuştu.

Yatırımcıları bölgeye nida eden Ekici, MTA’nın Trakya’nın bir nice durumunda jeotermal soy arayışını sürdürdüğünü anımsatarak, “60 evre adi haddinden fazla oylumlu. 5 litre kendiliğinden artezyen yerine çıkıyor. 25 litreye kadar kaynağı alabiliyoruz. Deneme çalışmalarımız bitmeme ediyor.” ifadesini kullandı.

“Kırklareli seracılıkta Antalya kabilinden türlü”

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ise kentin seracılıkta Antalya kabil olabileceğini dile getirdi.

Kent tarımının, jeotermal kaynaklar ile güçleneceğini nâkil Aksoy, şunları kaydetti:

“500 dekarda, yaklaşık dekar başına 50 titrem ile 60 ton domates üreterek dış satım programımıza almayı hedefliyoruz. Haddinden Fazla düşük maliyetle ısıtmayı yaptığımız amacıyla üründe karlılık oranımız artacak. Kırklareli’nin bu havzasında çokça bati termal su var. Burada yaptığımız çalışmada akim atılmış ile çalışıyoruz. Çıkan yunak suyu tekrar koyu boşalma ile çıktığı yere kafasız veriyoruz. Dolayısıyla akarsu gine döngüsünü tamamlamış oluyor. Bu bile suyumuzun kaba dışarıya atılmasını engelliyor. Isıdam suyumuzu tekraren kullanmış olacağız.”

Yatırımcı şirketin umumi müdürü Hüseyin Kerkez da 500 dekar alanda camekân yapmak amacıyla çalıştıklarını belirtti.

Yaptıkları araştırmada, Kırklareli’nde rezervlerin nazik olduğunu öğrendiklerini anlatan Kerkez, şu bilgileri paylaştı:

“Taahhüt Etmek için olduğumuz seramız 54 dekarın üstünde. Burada su kaynakları ve dolaşma ışığı çok. Rezervlere baktığımız zaman jeotermal kaynaklar gizil namına çokça yukarıda. Biz de bu sahada çokça yavaş bir himmet içerisindeyiz. Devletimiz dahi tarıma haddinden fazla iri destekler veriyor. Devletimizin destekleri bitmeme ederse burada 1500 dekara kadar çıkabiliriz. Burada üretim maliyetiyle ait yüzde 70 tasarruf sağlayacağız.”

Share: