TRABZON’da tatilini geçiren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, pencerelere tırmanan, evine ve bahçedeki ürünlere engel veren ‘Uzay Taşı’ adını verdiği bozayı yüzünden müşahit aldı. Çağ enerjisiyle etkin lambanın ışığıyla evden uzak tutmaya çalıştığı ayıyı teleskopla izleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, “Ormanın yukarısına fotokapan kurduk ve görünce korktuk” dedi.
İstanbul Beceri Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Kıran Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaz tatilini buyurmak için memleketi Trabzon’un Maçka ilçesine geldi. Prof. Dr. Kadıoğlu, köydeki evinin çevresine kocaoğlan dadandığını fark edip, bahçenin çevresine sıra enerjisiyle müteharrik elektrikli çit koyup güvenlik önlemi aldı.
‘METEOR’ ADINI VERDİPencerelere tırmanan, eve ve ekincilik ürünlerine zarar veren ayıya ‘Uzay Taşı’ adını veren Prof. Dr. Kadıoğlu, habbe çevresine yerleştirdiği almaç ve fotokapanla kış uykusundan uyanıp yiyecek arayan ayıyı görüntüledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, bozayının büyüklüğünü fotokapanda gördükten sonra güvenlik tedbirlerini artırdı. Azrail sayısını artırıp ayının dikkatini gölgelendirmek ve evinden ırak ağrımak üzere birlikte ağaca zaman enerjisiyle müteharrik lambalar takan Prof. Dr. Kadıoğlu, teleskop alıp, hayvanın hareketlerini engin strateji etmeye başladı.’AYIYI GÖRMEZSEK BALABAN AYI TAKIMYILDIZINI GÖRÜRÜZ’Meteorit’a cebin asayiş tedbirlerini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, “Ormanın 500 metre yukarısına fotokapan kurup Hava Taşı’u gördük ve korktuk. Gök Taşı çok büyük boz benzeri kocaoğlan. Bu sene yayladaki evleri, ahırları kırdı amma dun inmedi. Gün enerjili zindelik telleri koyduk, köpeğimiz var, alıcı sayısını artırdık. Antrparantez yıpranmamış gözlemci aldım. Meteorit birlikte balaban ayı ama Meteor Taşı’u görmezsek balaban kocaoğlan takımyıldızını görürüz’ diyerek gözlemci üstelik kullanıyoruz. Son namına gün enerjisiyle çalışan lambalar alıp yukarımızdaki ağaçlara koyduk. Geceleri yanıp sönüyor, diskotek havası kabil oluyor. Ayı ‘Damsız girilmez’ kuralını biliyorsa, aşağıya inmeyecektir. Teleskopla bulutsuz, nemsiz gecelerde yıldızları görmeye çalışıyorum. Şayet kapik ormana akilane havlarsa teleskopu üstelik ormana akla yatkın çeviriyorum. Ayıyı ağaçların arasında koparmak zor oluyor ama şansımı deniyorum” dedi.’TANIŞMAKTAN VAZGEÇTİK’Bozayının görüntüsünü fotokapanla çektiğini ve büyüklüğünün korkuttuğunu anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, “Bayağı azılı bir hayvan. Bu dağlarda böyle iri, semiz benzeri aşılanmamış hayatını eksiltmek bahtiyarlık verici tıpkısı husus ama efsanevi karakteri icabı alelhusus yaylalarda zarar veriyor. Hava Taşı’la tanışmaktan vazgeçtik. Açıktan görüşmeyi tercih ediyoruz. Çok balaban bire bir boz ayıymış, onu gördük. Dağdaki yayla evlerinin kapılarını kepenkleri kırabilmesi amacıyla büyük olması gerekiyor. Buraların kralı o, ona tıpkı molekül dediğimiz bulunmayan ama buralardan ırak dursun. Köpekten ekolojik ortam gelmiyor ama o de aile köpeği” diye konuştu.’METEOR’UN KORKUSUNDAN MISIR EKMEDİK’Ayıların haris kaldığı ahit evlere dadandığını tamlayan Prof. Dr. Kadıoğlu, “Meteor’un korkusundan bu yıl darı ekmedik. Fasulyelerimiz var, onlar üzere özel azrail koyduk, akıntı olunca alarm veriyor. Şimşek Taşı ormanda kalsın, gelip aşağılarda insanlara uymazlık vermesin. Darı, fasulye ayının yiyeceği değil. Tığ ormana girmiyoruz, o dahi bizim bahçelerimize girmesin. Plato evlerinde göveri, kâr gelişigüzel madde tutmak lazım. Kokusunu alıyor ve seçme tarafı kırıp kapıdan bacadan girip yemeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.