Kosova Başbakanı: Sırbistan ile yıpranmamış ayrımsız patırtı riski efdal

Kosova Başbakanı Albin Kurti, “Kosova ve Sırbistan beyninde eskimemiş ayrımsız çatışma riski efdal. Hele acun, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığını gördükten sonra bunun aksini söylersem sorumsuzca davranmış olurum” değerlendirmesinde bulundu.

Sırbistan ile yaşadıkları gerilimin arkasında Rusya’nın olduğunu söyleyen Kurti, “Ukrayna’nın işgalinden evvel olasılıklar azdı, deminden ise format değişti. Kremlin’in faşist Panslavizm fikrinin sonucu yerine geçmiş kısım, Ukrayna’da gerçekleşti. Örneğin, olursa ikinci bölümü Transdinyester’dahi görebiliriz, üçüncü savaşın ise özellikle Mağrip Balkanlar’da Kosova’da olma olasılığı çok faziletkâr” dedi.

Kosova NATO’ya buyurmak istiyor

İtalya’nın La Repubblica gazetesine konuşan Kurti, Ağustos’un üçüncü haftasında Brüksel’birlikte Kosova-Sırbistan ilişkilerinin umumi durumuna ilgili ayrımsız toplantı olacağını kaydederek, “Umuyorum kim; bu gerginliğin düşmesine havari peki” diye konuştu.

Ülkesinin NATO üyesi olma arzusunu dile getiren Kurti, NATO’ya örgen olmalarının temelli barışı sağlamalarına yardım yapacağını belirtti.

Sırbistan-Kosova problemi

Kosova’da zihayat Sırplar dahil herkesin Kosova etiket ve plakasına cemaat olması zorunluluğu getirileceğinin bildirilmesi üstüne Kosova’daki Sırplar, 31 Temmuz akşamı ülkenin kuzeyindeki temel geçişlerini kapatmıştı.

Kosova hükümeti de Sırbistan’la olan çizi kapılarına giden yollara konulan yekpare barikatların kaldırılması sonrası Sırbistan ile krize yol açan uygulamayı 1 Eylül’e erteleme kararı almıştı.

AB’den Kosova’daki gelişmelere dair izah

 

Trump’ın Temsilcisi, Kosova’da Biden suçlu dedi

 

Yaşanan gerginlikte Kosova’dan ferasetsiz girişim geldi

 

NATO’nun Kosova Gücü: Felaket durumunda müdahaleye hazırız

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ile görüştü

 

Çavuşoğlu, Sırbistan ve Kosova’lı mevkidaşlarıyla görüştü

 

Sırbistan, 2008’üstelik tek yönlü bağımsızlığını zar eden Kosova’yı kişi toprağı olarak görüyor.

AB’nin açıklık buluculuğunda 2011’dahi başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, 31 Orak Ayı akşamı yaşanan gerilim kabil farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğruyor.

Share: