Malatya Hatip Mahallesinde Dinamik Vatandaşlar: “Cebren Evimizi Bırakmak İstiyorlar”

Malatya’nın Pütürge ilçesinde 24 Karı 2020 depremi sonrası kentsel transformasyon yapılması planlanan Hatip Mahallesi’nde yaşayanlar, evlerinin kaynak değerlerinin verilmediğini ve şita günü gidecek yerlerinin olmadığını belirterek yetkililerden arkalama istiyor. Evlerine başlangıçta akva raporu verildiğini, sonrasında birlikte defolmak istenildiğini müstakbel süren vatandaşlar, “Evimizi ne yıkıyorlar? Kış haset gidecek yerimiz namevcut. Zorla evimizi haklamak istiyorlar” dedi.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020’bile meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde sunma ağış hasarı kayran yerlerden birisi birlikte Pütürge ilçesiydi. Depremde yavaş hasar kayran ilçede, yer sarsıntısı konutları yükselirken, ara sıra bölgeler ise kentsel dönüşüme bağımlı tutuldu. Adalet sahipleri hepyek evlerine kavuşurken, kâh bölgelerde ise zelzele konutları ile alay malay kentsel dönüşüm uygulaması devam ediyor. Pütürge ilçesinde merkezde bulunan Dil Cambazı Mahallesi’nde üstelik kentsel tahavvül yapılması kararı alınan evlerde cıvıl cıvıl vatandaşlar, evlerinin gerçeklik değerinin verilmediğini ve şita haset gidecek yerlerinin olmadığını esbabımucibe göstererek, duruma reaksiyon gösteriyor.

“EVLERİ BOŞALTMALARI İÇİN BASKI YAPILIYOR”

Mahalle sakinlerinin sorununu dile getiren Abdurrahman Doğan, Pütürge ilçesi şekil Dil Cambazı Mahallesi’nde tahminî 10 habbe ‘alçak hasarlı’ olduğu gerekçesiyle boşaltılmak istendiğini tez etti. Vatandaşların evlerini boşaltması amacıyla TOKİ, Malatya Akarsu İdaresi (MASKİ), hareketlilik dağıtım şirketi ve müteahhitler yoluyla yüklülük yapıldığını encam süren Doğan, “Vatandaşların kış gününde evlerinden çıkmaları amacıyla tehditte bulundular. Evlerin fiyatları 1,5 milyon, tek hasar olmamasına rağmen 170 bin lira dünyalık veriliyor. 3 eğik aile var, ‘300 bin lira verelim çıkın’ diye niteleyerek tartı yapıyorlar. Bu şita gününde insanlar nereye gideceklerini bilmiyorlar, onulmaz bire bir durumdalar” dedi.

İnsanların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla arkalama beklediklerini anlatım eden Doğan, şunları söyledi:

“MASKİ ve canlılık tevzi şirketi daha geçmiş gelip hem neşelilik hem bile suyu kestiler. Buzdolabındaki bütün yiyecekler bozuldu. Ahali reaksiyon gösterince yine gelip elektrik ve suyu açtılar. Demincek ‘Salı günü gelip, cümbüş ve suyu keseceğiz’ diye yeniden zılgıt etmeye başladılar. Mahallede 10’a mail hasarsız ocak var. O evleri yıkmaya çalışıyorlar.”

“YIKSINLAR AMA EVLERİN KAYNAK DEĞERİNİ VERSİNLER”

Doğan, vatandaşların hukuki yollara da başvurduklarını anlatarak, “Sülale sahipleri mahkemeye verdi amma murafaa, ‘bizden geçti’ dedi. Bundan muhit üstelik insanlar onulmaz durumdalar.  ‘Polis ati, zindelik kesilecek, akarsu kesilecek’ deniliyor, el kıygın durumda. Kaza ve TOKİ ile görüştük. TOKİ’den ‘Kesinlikle yıkılacak’ cevabını aldım. Yıksınlar amma evlerin köken değeri neyse onu versinler” dedi.

Evlerde yaşayanların gidecek yerlerinin olmadığını dile getiren Doğan, “İnsanlar bu şita gününde nereye gidecek? Birde evlerin cins değeri verilse, insanlar kıygın olanaksız. Ne evlerin hakkı veriliyor ne birlikte evden çıkarılmak mergup insanların nereye gidecekleri mahsus. Bütünü kıygın durumda” diye konuştu.

Share: