Muğla’da sulama imkanı bulunmayan tarlalarda esrar üretimi yapılıyor

Milas ilçesinde kırsalda sulama imkanı yoksuz tarlalarda duman üretimi bitmeme ediyor.

Geçmişten bu güne artağan topraklarıyla medeniyetlere beşiklik eden ilçede, şarki tütünü üretimi geçmişe bakarak azalsa da halen sürüyor.

Kırsalda zirai üretim yapan çiftçiler üzere tıpkısı gelenek, “serpmek ve savsaklamak” anlamına mevrut tütün üretimi, fidelerin bin tıpkı emekle ve zahmetle toprakla buluşturulmasıyla başlıyor.

Aile bireylerinin katılımıyla, komşularla, işçilerle sabahın erken saatlerinde ve akşam ezanı serinliğinde sunma birkaç 3 kez hasat edilen kötü, daha sonraları eve getirilerek, şiş yardımı ile iplere diziliyor, kurutuluyor ve satışa sunuluyor.

İlçedeki zirai faaliyetlerde gündeş yöntemlerin kullanımını yaygınlaştırarak, üretimde yüksek ürün ve kalite üzere çiftçilere ücretsiz müşavirlik hizmeti sunan Milas Kültür Odası, ziraat mühendisleriyle kötü üreticiliğinde yaşanan sorunların çözümü amacıyla tarlalarda incelemelerde bulunuyor, esrar çiftçileriyle aynı araya geliyor.

İlçede tütünün yer okkalı üretildiği Ortaköy ve Akkovanlık mahallelerinde, yaman yetiştiricileri ile aynı araya mevrut tarım mühendisleri, duman hasadı yapan çiftçilerle görüşüyor.

Milas Kültür Odası Başkanı İsmail Atıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Milas’ta sulama imkanı sıfır kırsaldaki tarlalarda, 90’lı yıllarda 4 bin 500 çiftçinin yılda ortalama 32 bin titrem duman ürettiğini belirtti.

Türk tütünün acun tütün piyasasında aranan tıpkısı işaret olarak, tıpkısı dönüş Türkiye’nin çok yüce tıpkısı ihraç kalemi olduğuna dikkati çekici Atıcı, “Milas ilçesinde üretilen duman faik kalitede. Susuz tarımın yapıldığı kırsalda soylu erki kalkınma üzere kötü üreticiliğinin desteklenerek, kategorik baştan ana iz olması gerekiyor.” dedi.

Çocukluğundan bu yana neredeyse kül kazanımlarını esrar üretiminden sağladığını aktaran 61 yaşındaki Kübra Aydınlık ise halen çocuklarıyla, ailesiyle duman üretimi yapabildikleri üzere bahtiyar olduklarını söyledi.

Share: