NAZIR ERSOY, ÇANAKKALE’DE ŞEHİTLİK AÇILIŞINA KATILDI

Hars ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Eceabat ilçesinde tutkun Tarihi Kayran’de Gaziantep’in Şahinbey ilçe belediyesi vasıtasıyla ihya ettirilen Albayrak Sırtı, Süngübayırı, Kılıçbayırı ve Kılıçdere şehitliklerinin açılışını gerçekleştirdi. Törene, Firez ve Turizm Vekil Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, SELIM Tümen Grup Başkanvekili ve Çanakkale Saylav Bülent Turan, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Kasıt, Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoğlu katıldı. Çekinmek duruşunda bulunulmasının arkası sıra İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Kuran-ı Semih tilaveti ve şüheda amacıyla edilen dua ile bitmeme etti.

‘ŞEHİTLİKLERİMİZİN İHYASI, BİZİM YERYÜZÜ EHEMMIYET VERDİĞİMİZ KONULARIN BAŞINDA GELİYOR’

Türkiye’nin istiklali ve istikbali için göğsünü dulda edenlerin şehitliklerine ait ihya çalışmasının tamamlandığını söyleyen Vekil Ersoy, “Öncelikle hikâyelemek isterim kim bizlere bu behişt vatanı hayat fail ecdadımıza ne yapsak birkaç. Onlara layık olabilmek ve ecdadın bize emaneti ülkemizi, asri medeniyetler seviyesine nüfuz etmek üzere var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çerçevede şehitliklerimizin ihyası, bizim genişlik ehemmiyet verdiğimiz konuların başında geliyor. Şehitliklerimizin düzenlemesini yapabilmek için ‘sınırların belirlenmesini’ önce adım adına değerlendiriyoruz. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda da dönemin Harita Komutanı Şevki Paşa tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli Çanakkale Tahkimat Haritası’nda yerleri işaretli olan şüheda kabristanını günümüz peyk görüntüleri ile örtüştürdük. Bu belirlenen alanda jeoradar taraması yapılarak bulgu sınırlarını netleştirdik. Bu etap bizim hassasiyetle değerlendirdiğimiz adımdı. Sonrasında şehitliklerimizin, ‘vahdet’in yani ‘ayrımsız olmanın’ sembolü olan andız ağaçları ile mekân düzenlemesini gerçekleştirdik. Çanakkale ruhunu dokuma fail Süngü Bayırı, Albayrak Sırtı, Tığ Bayırı ve Tığ Dere’deki 4 şehitliğimizde Şehitlik Yönetmeliği’nde belirtilen anıt modelini kullandık. Abide tasarımında kamer-şans ile Allah’ın 99 adından biri olan her şeyi gören ve temas şeye şahit olan anlamındaki ‘Eş-Şehid’ ismini nakşettik. mezar taşı tasarımında dünyada çok muteber ‘nizami düzen’ yöntemini başlamak istemedik. Buna denk savaş meydanında yaşanan kahramanlıkları fikren; şehitlerin martir düştükleri yere ‘kefenlenmeden bulunan üniformalarıyla defnedilmelerini’ oyun fail bir düzeni tercih ettik” dedi.

‘ŞEHİTLİKLERİMİZ 19 AĞUSTOS TARİHİNDEN SONRA DA HALKIMIZIN ZİYARETİNE AÇILACAK’

Çanakkale Savaşları’nda 7 cihana alın savaşan alp askerlerin bize mutlu bire bir vatan ve yetişkin bire bir güneş bıraktığını belirten Bakan Ersoy, “Süngü Bayırı Şehitliğimizde 589 askerimiz, Albayrak Sırtı Şehitliği’nde 968 askerimiz, Tığ Bayırı Şehitliği’nde bin 131 ve Kılıç Dere’de 41 şehidimizin olduğunu biliyoruz. Toplamda burada yatan 2 bin 729 şehidimizin kayıtlarına ulaştık. ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten özellikle Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve yekpare şehitlerimizi yağmur ve minnetle anıyorum. Ruhları handan mekanları behişt olsun. Bu şehitliklerimiz 19 Ağustos tarihinden sonralari birlikte halkımızın ziyaretine açılacak. Ülkesini muhip, desise bayrağımızın gölgesinde yaşamaktan gurur duyan herkesi buraları konuşma etmeye nida ediyorum. Evlatları olan ailelerden özellikle bu ziyarete çocuklarını birlikte getirmelerini ve cesim tarihimizi onlara anlatmalarını temenni ediyorum. Tarihe müteveccih bu görevimizi adına getirmede bizlere desteklerini esirgemeyen Gaziantep Şahinbey Uray Başkanımız ve ekibine üstelik teşekkürname ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Programda konuşan Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise “Çanakkale’birlikte ecdadımızın sergilediği angajman, el birliği ve tesanüt, milletimize hem zaferi getirmiş, hem Halas Savaşımız üzere mukteza olan cesareti ve savaş ruhunu vermiş hem birlikte o günden bu güne milletimize emsal olmuştur” dedi.

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Kayran Başkanı İsmail Kaşdemir yaptığı konuşmada, “Tarihin akışının değiştiği ve 1900’lü yılların başında kararan ülke ufuklarında bire bir şafağın söktüğü ayrık benzeri yurt parçasındayız. Çanakkale Tarihi Düzlük’dayız. Buradaki o fedakarlığın, yurt, budun ve kutsal değerler bahis konusu olunca yapılan fedakarlığın zirveye çıkıntı tehi olan Çanakkale ruhunun doğma olduğu bu topraklardayız. 100 yıldan bu yana bu topraklarda bibi savaşın izlerinin olduğu bire bir yurt parçasındayız. Şu anda oldukça çok heyecanlı ve yüce benzeri göreve yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

YANLIŞSIZ Öğür Ekip Başkanvekili ve Çanakkale Mebus Bülent Turan üstelik “Gaziler diyarından, şüheda diyarına adıyla ortaya koyulan pir tıpkısı çalışmanın meyvesini yaşıyoruz. Gaziler diyarından şehitler diyarına olan köprünün çokça manidar ayrımsız törenindeyiz. Bura haddinden fazla hususi benzeri toprak. Çanakkalemizle özel tıpkı kurum duyuyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Yapılan konuşmaların arkası sıra Bakan Ersoy ve beraberindekilerin canlandırma edilen şehitliklere karanfil bırakmasıyla tören sona erdi.



Share: