“Nemrut Jeoparkı”nın UNESCO ağına alınması amacıyla haber yerleşmiş oluşturuldu

Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal güzelliğinin yanı sıra bilimsel öneme sahip Nemrut Kalderası’nı birlikte kapsayan Nemrut Jeoparkı’nın Konfedere Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Global Jeopark Ağı’na karışma edilmesi amacıyla fen müesses oluşturuldu.

Sıcak ve antipatik gölleri, buz mağarası, buhar bacası, lav kalıntıları, bitki örtüsü, biyoçeşitliliği, jeomorfolojik ve jeolojik özellikleriyle bandaj gören Nemrut Jeoparkı’nın dünyaya tanıtılmasına yönelik icraat sürüyor.

Bu kapsamda, Avrupalı Rastgele Destinasyonlar Projesi kapsamında “Mükemmeliyet Ödülü” düzlük Nemrut Kalderası’nı üstelik bünyesinde barından Nemrut Jeoparkı’nın UNESCO’nun Global Jeopark Ağı’na dahil edilmesi hedefleniyor.

Bitlis Muazzez Üniversitesi Senatosu aldığı kararla proje kapsamında Nemrut Jeoparkı Koordinatörlüğü kurdu ve bilgelik kurulu oluşturdu, İl Hususi İdaresi üstelik çalışmaları yürütecek şirketin düzenleme çalışmalarını ikmal aşamasına getirdi.

Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, AA muhabirine, üniversitenin genişlik koca projelerinden olan “Nemrut Jeoparkı” projesinde mahsus tıpkısı aşamaya geldiklerini söyledi.

Proje kapsamında İl Hususi İdaresi marifetiyle kurulma aşamasına mevrut şirketin jeopark için yapılacak çalışmaları üstleneceğini anlatan Elmastaş, şöyle konuştu:

“Üniversitemiz, İl Özel İdare, Bitlis, Tatvan, Yabani Armut, Güroymak ve Adilcevaz belediyeleri işin ortamında olacak. Üniversitemizin görevi Nemrut Jeoparkı’nın hep jeositlerini, haritalarını ve bilimsel çalışmalarını ayırmak. Senato kararımızla Nemrut Jeoparkı Koordinatörlüğü kurduk. Bütün ilmî çalışmaları koordinatörlük üzerinden yürütüyoruz. Yer Bilimi, arkeoloji, coğrafya ve nebatat kabil tüm alanlarla ait uzmanların vadi aldığı bili yerleşmiş oluşturduk. Eke benzeri floraya erbap Nemrut, endemik türlerin çok olduğu benzeri alan. Jeopark üzere majör unsurlar var. Bu asamble UNESCO’nun kabul edeceği şekilde tedbir yapıyor. Amacımız teşrinisani ayının sonuna kadar UNESCO’ya önce başvuruyu beğenmek.”

Jeopark projesinin vakit kaybetmeden Nemrut volkanını değil, degaje benzeri alanı kapsadığını belirten Elmastaş, projeyi tıpkısı jeosit olan kentin güneydoğusunda düzlük alan Deliklitaş’tan başlattıklarını söyledi.

Elmastaş, “Bitlis’teki tarihi mekanların seçkin biri jeositi oluşturuyor. El-Aman Hanı mefret bire bir jeosit. Nemrut volkanı ve çevresi, Yabani Armut ve Adilcevaz’a kadar uzanan benzeri eşkâl. Bunun merkezini Nemrut konisi ve çevresi oluşturuyor.” dedi.

Kalderanın çevresini ve içini gören ziyaretçilerin Nemrut’a hayran kaldığını anlatan Elmastaş, üniversiteye gelen misafirlere üstelik gezilecek önce meydan adına Nemrut’u önerdiklerini dile getirdi.

“Herkesin görmesi gerekiyor”

Bölgenin korkunç güzellikleri barındırdığını ve dünyada ayrımsız olmayan bire bir ana olduğunu anlatım eden Elmastaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bunun tanıtılması gerekiyor. Orada volkanik aktivitenin tazeliğini görebiliyorsunuz. Üzerinde arazi örtüsü birlikte oluşmamış ve bazalt kapkara lavlar bir alanda dökülmüş. Çokça güre. Bu çok ilgi cazibeli. Herkesin görmesi gerekiyor. UNESCO’ya referans yapacağız. Katıksız ve beşeri unsurlarla ortaya sâdır bu güzellikleri takdim etmek istiyoruz. Ziyaretçilerin bölgeye daha rahat ulaşabilmeleri amacıyla proje kapsamında doğal ortamı bozmadan el ve gâh mekanlar yapılacak. Uzak olmasından muhit lav kalıntılarına fakat araçla gidebiliyorsunuz. Burada çığır ve araçların gidebileceği dengeli yollar yapılacak. Bölgedeki jeosit ve değişik unsurlarla ilişkin ziyaretçileri bilgilendirici tabelalar bulunmayan. Söz Gelişi buz mağarası ve buhar bacasının olduğu yerde levha bulunmuyor. Bu, lavların çıktığı düzlük üzere dahi muteber. Onlarla ait bilgilerin yer aldığı Türki ve İngilizce kabil 2-3 dilde saf ortama akla yatkın ahşap ve taş tabelalar ile yollar yaparak burayı elan görünür ağıl getirmek istiyoruz. İnsanların burada tıpkı gününü geçirmesini istiyoruz.”

Share: