Ocak ayında rüşvet ve buğday tarlaları yeşillendi

Familya ayında arpa ve buğday tarlaları yeşillendi

Her yıl bu mevsimde karla ciltli olan Muş Ovası’nda ekimi yapılan alanlarda çimlenme başladı

Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Dönüş: “Bizim üzere yetişkin olan kar yağışının olmasıdır”

MUŞ Türkiye’nin ekilebilen bildirme iri üçüncü alanına ehil ve değme yıl bu mevsimde karla ciltli olan Muş Ovası’nda ekimi yapılan rüşvet ve buğday tarlaları şimdiden çimlenmeye başladı.

3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü ekilebilir alanına topluluk Muş Ovası’nda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri mezru alanlarda incelemelerde bulundu. Kar yağışının olmadığı ovada yapılan incelemelerde buğday ve rüşvet çimlenmesinin zaman şartlarına bakarak alışılagelen düzeyde olduğu tespit edildi. Meteorolojik kuraklığın hissedildiğini, ancak zirai kuraklığın olmadığına değinen ekipler, ekilen güzlük buğday ve rüşvet tarlalarındaki çimlenmenin ve bitki cins bölgesindeki gelişimin tam düzeyde odlunu belirledi. Muş Ovası’nda ekimi tamamlanan ürünler üzere emsal görevi gören kar tabakasının oluşması beklenirken, april ve mayıs aylarında yağacak baran ise buğday ve arpa gelişmesinde aktif olacak.

“Şu dakika amacıyla tarımsal susuzluk görülmemektedir”

Buğday ve rüşvet tarlalarında incelemelerde bulunan Muş Ekincilik ve Orman İl Müdürü Mehmet Çağ, Muş Ovası’nda yaşanan meteorolojik kuraklığın tarım alanlarını daha etkilemediğini belirterek, “Dünyada olduğu üzere ülkemizde üstelik bölgesel yerine meteorolojik kuraklıktan bahsediliyor. Üç kök yağışsızlık var. Bunlar meteorolojik, zirai ve hidrolojik kuraklıktır. Şu zaman antrakt ve sülale kocaoğlan verilerine baktığımızda meteorolojik tıpkısı kuraklık ilimizde de görülmektedir. Bizim açımızdan makro olan zirai kuraklıktır. Kasım ayında başlayıp şu ana kadar yapılan buğday ve arpa ekinlerimiz mergup seviyededir. Hem köken yapısına baktığımızda hem üstelik gelişimine baktığımızda tıpkısı baskı görülmemektedir. Alelhusus toprakta 3-4 santim derinlikte gönen görülmektedir. Muş Ovası özellikle başlamak amacıyla hep ovalarda ekimlerin yüzdelik 90’ı tamam durumdadır. Bizim için cesim olan kar yağışının olmasıdır. Ürün kaybının olmaması üzere april ve mayıs aylarında düşecek yağış miktarı bizim amacıyla önemlidir. Eğer bu yağmurlar gelirse Muş Ovası’nda mahsul kaybının çok birkaç olacağına inanıyoruz. Şu zaman amacıyla tarımsal kuraklık görülmemektedir” dedi.

Share: