PARİON ANTİK KENTİ’NDE ASIL VE ÇOCUĞUNA AİT 2 BİN YILLIK MEZAR BULUNDU

ÇANAKKALE’nin Biga ilçesine bağlı Tümsekli köyünde, 2 bin 700 yıllık geçmişe erbap Roma İmparatorluğu’nun liman kenti Parion’daki hafriyat çalışmaları sırasında, 2 bin yıllık ana ve çocuğuna ilgili çukur bulundu. Hafriyat Başkanı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş, Bunlardan bire bir tanesi, heybetli bireye ilişik eş mezarı, diğeri ise 9-11 maaş bire bir bala mezarıydı. Bu iki mezarın esas ve çocuğuna ilişkin oyuntu olduğunu tespit ettik dedi.

Biga ilçesine vabeste Tümsekli köyü sınırlarında düz düzlük 2 bin 700 yıllık liman şehri Parion’de, 2005 yılında kurtarma kazısıyla başlayan çalışmalar, 2015’ten itibaren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Malumat Yazın Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Batur başkanlığındaki ekip ile sürdürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Umumi Müdürlüğü’nün izniyle Türk Gündüz Kurumu desteğiyle Parion Antika Kenti’nde 2022 çalışmaları, april ayından beri devam ediyor. Bu yılki kazılarda 17’si Rusya’dan kalkmak için bütün 80 nefis kadro çalışıyor. Kazılarda, eskimemiş buluntular birlikte ortaya çıktı. Bu buluntulardan sunma ilgi çekeni ise 2 bin yıllık temel ve çocuğa ilişik oyuntu oldu.

‘EN ÖNEMLİ KENTLERDEN OLDUĞU BİR EL ELAN BELGELENDİ’

Parion Antik Kenti hafriyat çalışmalarının 4 sektörde odakladıklarını söylen Hafriyat Başkanı Prof. Dr. Vedat Bahadır, Birincisi Roma hamamı, ikincisi oyun, agora ve dükkanlar ve cenup nekropolde çalışmalarımız devam ediyor. Bu zamana kadar yapılan çalışmalarda tahminî kendisine 100’e mail envanterlik yayın, bine andıran de etütlük im ele geçti. Bu bile bizim için az çok kocaman. Bu eserler çalışmaların böylecene Troya Müzesi’ne doğrulama edilecek. Yapmış olduğumuz çalışmalarda ele geçen eserlerle alay malay, bu seneki çalışmaları değerlendirdiğimizde Parion’un özellikle Roma döneminde bölgesinde en balaban kentlerden biri olduğu aynı kat henüz belgelenmiş oluyor. Zira eş olduğu 2 limanı ve varlıklı hinterlandı ile beraber antika dönemin sunma oylumlu su yollarından aynı olan Çanakkale Boğazı üzerinde konumlanan Parion’un, özellikle Roma döneminde bölgede serencam merhale enerjik tıpkısı şan oynadığı bu yıl kim buluntularla bile tespit edildi dedi.

‘BURADA İLK KEZ TUĞLA ÖRGÜ OYUNTU TİPİYLE KARŞILAŞTIK’

Kentin cenup nekropolünün milattan önceki 6’ncı yüzyıldan milattan sonraları 4’üncü yüzyıla kadar daima kullanıldığını belirten Prof. Dr. Bahadır, şöyle konuştu

Bu seneki çalışmalarda şu asıl kadar kısaca 25 mezar açıldı. Bu mezarlardan 2 tanesi bize sonuç evre ensesi kalın buluntular verdi. Bu mezarlar 270 ve 275 numaralı mezarlar. Bunlardan benzeri tanesi büyük ayrımsız bireye ait benzeri avrat mezarı, başkası ise 9-11 mahiye benzeri çocuk mezarı. Bunlar kremasyon mezarlar ama ele sabık buluntulara baktığımız ahit ölüler yakıldıktan sonradan ölmüş hediyelerinin mezara konulduğunu anlıyoruz. Bu buluntular içerisinde çeşitli pişmiş toprak kaplar, gözyaşı şişeleri, alelhusus yavru mezarında ele geçirilen 2 nüsha çıngırak, biri eroin, ötekisi pişmiş arazi. Bunun yanında kandiller, bazı Eros figürleri berenarı zengin tıpkı oyuntu olduğunu gösteriyor. Kestirmece 25 adet çukur Parion’un hele Roma döneminde geberik defnetme adetlerini kullanılmamış veriler katması bakımından bizim için sonuç rütbe yetişkin. Burada ilk defa tuğla örgü mezar tipiyle karşılaştık. Bu nedenle serencam kademe oylumlu. Bütün mezarlardan benzeri Şaron geleneğine ilişik, ölülerin ağzında evet dahi ellerinin kenarında, dizlerinde sikkeler ele geçirildi. Onlar bile Şaron geleneğinin yani sandalcı dediğimiz, meydan altı dünyasında ölüleri karşı kıyıya geçiren sandalcıya verilen paralar kolaylıkla alelacele bütün mezarlarda ele geçirildi. Bu mezarlar Parion’un milattan bilahare hele 1’inci çağ dönemi hakkında bize majör veriler veriyor. Bu iki çukur esas ve çocuğuna ilgili benzeri oyuntu diye konuştu.



Share: