Saatçiler için ant duruyor

Ordu’üstelik kestirmece 40 yıldır saatçilik fail Salih Sakarya, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte imdi saatlerin yerini cep telefonlarının aldığını, mesleğin zayi önünde ilerlediğini söyledi.

Uzun yıllardır bozulan saatleri tamir edip, zamanın tekrar ilerlemesini sağlayıcı saatçiler, devir geçtikçe mesleklerinin üstelik durma noktasında olduğunu söylüyor. Ordu’da yaklaşık 37 yıldır ayrımsız dükkanda çevrimli namına vatandaşlara hizmet veren 60 yaşındaki Salih Sakarya, mesleği kendi çabalarıyla ileriye götürmeye çalışacağını söyledi. Sakarya ayrıca, daha çok bu meslekte çırak da yetişmediğini, cep telefonlarının saat sektörünü etkilediğini rapor etti.

Mesleğin bodur tıpkısı süre elan devam edebileceğini ancak kendisinden sonra bitmeme ettirecek birinin olmamasının üzüntü verdiğini belirten Sakarya, “Bu hareket, ayrımsız bu kadar henüz gitmez, 10 sene elan gidebilirsek bize hangi mutlu. Çıktı bizim peşimizden yetişen tıpkısı soy sop namevcut. Çıktı sunma makro olarak pilli saatler var, tamiri de kıytırık. Tamiri olmazsa dahi çöpe gidiyor. Mekanik saatler elan değişik ayrımsız olay. Mekaniği öğrenebilmek üzere uzun yıllar deneyim ve sınama gerekiyor. Tığ şakirt adına başladığımızda aylarca saatleri söküp mankafa takardık, çarklarını ezberlerdik ve saatin düzenini öğrenirdik. Demin hangi yazık kim anca çıraklık yok” dedi.

Her aktarılma gelişen teknoloji ile alay malay çıktı cep telefonlarının yılların geleceği olan saatin yerini aldığını kaydeden Sakarya, “İnsanlar artık saat hesabına el telefonu kullanıyor. Filhakika piyasada çokça bozuk fiyatlara saatler var, insanlar bozulduklarında çöpe atıyor. Bana bakarak saat hem tıpkısı ihtiyaç, hem tıpkısı bastırık hem bile benzeri kültürdür. Ne yazık kim bu geleneği her sabık dönem kaybediyoruz. İşin sunma yara tarafı ise benim senelerce himmet verdiğim dükkanımın benden bilahare kapanacak olması” diye konuştu. – KARGAŞA

Share: