Şırnak’ta 11 kurum ve 70 personelle gerçeği aratmayan zelzele tatbikatı

Şırnak’ta 11 kurum ve 70 personelle gerçeği aratmayan deprem tatbikatı

ŞIRNAK – Şırnak’ta ilmek İşleri Başkanlığına mecbur kurumlarda “sarsıntı ajanda, çök-alengir-tutun ve tahliye tatbikatı” gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı Kıran ve Acil Boyut Yönetimi Başkanlığı ve Din İşleri Başkanlığı iş birliği ile 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen tatbikatlar çerçevesinde Şırnak’ta Diyanete sınırlanmış kurumlarda zelzele tatbikatı yapıldı.

Şırnak İl Müftülüğünde gerçekleştirilen manevra bile 11 gelgel 70 personel ve 11 açkı katıldı. Senaryo gereği zelzele takkadak siren çalmasıyla öğrencilerin ilk kendisine çök-okus pokus-tutun yöntemi uygulanarak sarsıntının geçmesini beklemeleri sağlandı, peşi sıra hareket sonrası çekicilik personelleri kendilerine gösterildiği şekilde binayı infirak ederek, toplanma alanında bire bir araya geldi.

Tatbikatta konuşan Şırnak Valisi Osman Bilgin, afetlerin devlet açısı bakımından çokça çeşitli teessürat ile gelişigüzel dönme karşı karşıya kalındığını hatırlattı. Durumun hemen Türkiye’ye saf aynı genişlik olmadığını belirten Ilbay Bilimci, “Dünyanın seçme coğrafyasında değişik kıran türleri koca yaşamın içerisindedir. İnsan, yaşadığı doğada hem kendisi ile yaşanan afetler, hem bile doğanın insanlara sunduğu muhtelif sıkıntılı durumla ile yüz yüze kalıyoruz. Alelhusus devlet açısından baktığımız devir yer sarsıntısı olgusunun akıbet yıllarda ülkemiz amacıyla kocaman ayrımsız rehavet olduğunu hepimiz yaşıyoruz. Bu son yıllarda yaşadığımız ayrımsız format haddizatında değildir. Küçük Asya bölgesinin sarsıntı kırık hattı içerisinde bulunduğu ve tarihten beridir mütenevvi depremler yaşadık. Fakat bölgemizde hareket ile mücadele bilinci son yıllarda yaşamımıza girmeye başladı” dedi.

“Mukaddema çokça sayıda deprem oldu ama maalesef dersler çıkarmadık” değerlendirmesinde mevcut Vali Bilgin, “Bununla ait şüphesiz hazırlık alabiliriz. Bununla ilgili evlerimizi kuşkusuz tehlikesiz alanlara yapabiliriz. Önlemlerimizi alıp zahir hayatımızı kolaylaştırabiliriz bununla ilgilendiren maatteessüf serencam zamanlarda tedbir almaya başladık. Aynı genişlik yaşamadan bu sorunları çözmemiz gerekiyordu. 17 Ağustos’ta yaşanan zelzele insanlarda az buçuk zihin oluşturdu. Fakat tezce arkası sıra bakıyorsunuz insanlar deprem açısından sağlam olamayan binalar yapmaya başladılar. Ara Sıra kesimler daha çok dünyalık iktisap hırsıyla, şanlı teessürat doğuruyor. Vakit Kaybetmeden sarsıntı değil, ülkemizde sel, yangınlar üzere iri felaketler ile karşı karşıya kalabiliyoruz” şeklinde konuştu.

“Tatbikatları birlikte önemsememiz gerekiyor”

Karadeniz bölgesinde yaşanan dominant felaketleri korkulu sıkıntılar yaşattığını kaydeden Ilbay Bilim Adamı, “İnsanlar, facia olmadan önce tedbir ahiz ve kıran olduktan sonraları çözüm ulaşmak amacıyla çokça nazik maliyetlerle karşılaşıyoruz. Tatbikatları üstelik önemsememiz gerekiyor. Şimdiden tedarik alırsak, erte anca ayrımsız durum ile yüz yüze kaldığımızda ulaşımdan iletişime, yardımdan tahaffuz kabil değme tip alanlarda tığ daha bayındır ve elan emniyetli kendimizi hissediyoruz. Hep kurumlarımız ferda ayrımsız rehavet olacakmış düşüncesiyle gelişigüzel noktada hazır olmalıyız. Bölgemiz evveli yoğun anlamda düzenlilik sorunları yaşadı. Bu sorunlar ile başlangıç akmak amacıyla ilimiz bu konuda amade. Sarsıntı konularında amade olmadığını görüyoruz. O nedenle tatbikatlarla tıpkı gerçeği gibi gerinde o refleksi ortaya koyup, yürütme ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Tatbikat kapsamında katılımcılar depreme ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Tatbikata, Şırnak Valisi Osman Bilimci, İl Güvenlik Müdürü Heybet Dalman, İl Uyanık Komutanı Murat Bozkurt, Ilbay Yardımcısı Mehmet Çelik, AFAD İl Müdürü Utkulu İşlek, alım müdürleri ve gurur çalışanları katıldı.

Share: