Slovenya Reisicumhur Borut Pahor, Türkiye’nin Ukrayna tahılının dünya pazarına taşınmasındaki çabalarına ilişik “Ukrayna tahılının acun pazarlarına götürülmesi üstüne ülkenizin çabalarını takdirle karşılıyoruz ve teşekkürname ediyoruz” dedi.
Reisicumhur Pahor, Ankara’da 13’üncü Büyükelçiler Konferansı’nda katılımcılara hitap etti.
Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya arasındaki arabuluculuk çabaları ve Ukrayna tahılının acun pazarına götürülmesindeki rolüne değinen Pahor, “Sizin ülkenizin (Türkiye) arabuluculuk çabalarını nazikâne selamlıyorum, ölçüm ediyorum. Ukrayna tahılının dünya pazarlarına götürülmesi üzerine ülkenizin çabalarını takdirle karşılıyoruz ve teşekkürname ediyoruz” diyerek konuştu.
Pahor, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği konusunda imzaladığı anlaşmayı da takdir ettiklerini vurgulayarak uyuşma sebebiyle söz konusu iki ülkenin NATO’ya organ olabileceğine bel etti.
“İki mevki ilişkileri seçkin yıl güçlenerek artmaya bitmeme ediyor”
Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan ile teferruatlı süredir birbirlerini tanıdıklarını ve sıklıkla görüştüklerini tamlayan Pahor, Erdoğan ile 11 yıl geçmiş Türkiye-Slovenya mühim iş birliği anlaşması imzaladıklarını anımsattı.
Pahor, “Slovenya esasında böyle anlaşmaları çokça çok ülkeyle imzalamaz. Dolayısıyla bu Slovanya’nın sizin güzel ülkenize vermiş olduğu önemin de tıpkı göstergesidir. İki büyüklük arasındaki münasebat seçme sene henüz dahi dinamik şekilde artmaya devam ediyor” dedi.
Reisicumhur Pahor, iki talih beyninde gâh konularda rey farklılıkları olsa de çokça candan ve tamam ayrımsız diyalog bulunduğunu rapor etti.
“Putin’in Ukrayna’ya saldırma kararı benim için sürprizdi”
Slovenya-Rusya ilişkilerine değinen Pahor, Rusya Büyüklük Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya tehacüm kararının kendisi açısından hem sürpriz hem da hayalet kırıklığı olduğunu dile getirdi.
Pahor “Sürprizdi çünkü hep lojik çıkarımlar bu kararın karşısındaydı.” diyerek, Slovenya ile Rusya arasında savaştan geçmiş çok kapsamlı ve sunturlu olan ilişkilerin süreçle bozulduğunu, ülkesinin Rusya’ya alın bakış açısının üstelik savaşla değiştiğini kaydetti.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının, Rusya ile Avrupa’nın elhak kırılgan ilişkisini kökünden sarstığına dikkati çeken Pahor, güvensizliğin ortadan kaldırılması üzere Ukrayna’birlikte barışın organizasyon edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Pahor şöyle devam etti:
Gelecekte Mağrip ile Rusya arasında sağlam güven düşünmek istiyorsak bunun Moskova’nın politikalarında kuvvetli değişimle mümkün olacağını öngörüyoruz. Ukrayna’daki kavga hem Avrupa’de hem dünyada iki blok ortaya çıkardı. Bu iki bloklu yapının benim açımdan gine eski haline dönmesi benzer görünmüyor. İşte bu nedenle ihtimal dahi Ukrayna’daki savaş devam ediyor. Eğer Putin’in amacı Rusya’nın yarar alanını genişletmek ise o ahit ülkelerin NATO’ya ve Avrupa Birliği’ne (AKARSU) girmemesi amaçlanıyorsa bu elhak gibi değildir.
“Bosna’daki sorunu anlamalı ve çözmeliyiz”
İki bloklu yapının Batı Balkanlarda de kendini gösterdiğine dikkati çeken Pahor, burada sulh ve muvazene açısından cevaplanması gereken çokça koca soruların olduğunu duyurdu.
Pahor, Rusya’nın külfet alanının genişlemesi durumunda Batı Balkanlarda jeopolitik bölünmenin meydana geleceğini bu durumda ise buradaki ülkelerin NATO ve AKARSU üyesi olmalarının mümkün olamayacağını kaydetti.
SU’nin yıllardır tevessü sürecini desteklediği anımsatan Pahor, Gün Batısı Balkanlarda güvenlik riski olmadan bölünmenin cins olmayacağını ve Bosna Hersek’teki riskin hala makbul olduğunu, Mağrip Balkan ülkelerinin SU veya NATO’ya alınması amacıyla da elinden gelen gayreti gösterdiğini rapor etti.
Pahor, “Bosna’daki milletler arasındaki emniyetsizlik artarsa bu, bu mutluluk için kebir tıpkısı güvenlik sorunu olur. Bu, bölge için birlikte Avrupa’nın geneli üzere da tıpkı güvenlik sorunu evet. Zımnında bu problemi anlamalı ve çözmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
“Avrupa Ukrayna’daki krizi çözmek amacıyla girişim atmalı”
Ukrayna’daki kavga ve dünyayı etkisi altına kayran KOVID-19 salgınıyla ortaya çıkan sorunlara değinen Pahor şu ifadeleri kullandı:
Azık fiyatları arttı. Resesyon kadar ülkelerin refahını etkileyen problemler önümüzde. Erdemli erke ve besin fiyatları var. Yüksek fiyatların yanında bunların kıtlığı de var. Bütün bunlar üstelik siyasal, hesaplı ve sosyal hayata hem Avrupa’dahi hem bile Avrupa’nın ötesinde tartı ediyor. Şu birlikte çokça büyük ehemmiyet taşımaktadır kim özellikle AKARSU ve genelde Mağrip, Ukrayna’daki savaşın yükünü taşımalı ve bu problemleri çözmek için aşama atmalı.
BM’den Türkiye’ye ‘mülteci’ teşekkürü
ABD’den Erdoğan’a ‘tahıl koridoru’ teşekkürü
Lübnan tahıl aylı gemiyi reddetti
Tahıl gemilerinin korunmasına yönelik uyuşma sağlandı