Son zaman haberi | Yanık madencileri İstanbul’a taşıyan cankurtaran uçak ekibi, o anları anlattı

Gaileli madencileri İstanbul’a haiz ambulans tayyare ekibi, o anları anlattı

“35 zaman bilahare İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş yaptık”

ANKARA – Bartın’ın Amasra ilçesinde 14 Teşrinievvel tarihinde yaşanan maden kuyusu patlamasının peşi sıra yaralıları İstanbul Çam ve Sakura Site Hastanesi’ne irsal eden Esenlik Bakanlığı cankurtaran ekibi anbean yarıştıkları anları yaşadıklarını anlattı.

Bartın’ın Amasra ilçesinde 14 Ekim tarihinde meydana gelen maden kuyusu patlaması arkası sıra yaralıları Çaycuma Meydanı’ndan İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne götüren uçağın ekibi yaşadıklarını Umumi Havacılık Terminali’nde anlattı.

Uçağın ustalık donanımı üzerine veren tayyare pilotu Izzetinefis Karabay, uçağın dünyanın değme yerine tek beceri ikmalle uçabilecek kapasitede olduğunu belirterek, “Kabine bölümünde 4 teskere var. Yatan hasta haricinde oturarak birlikte hasta taşıma kapasitesine taşıyan. 14 destek kapasitesi var antrparantez. Iyileştiren anlamda aynı kilolu hizmet ünitesinde ne varsa topu topu uçakta var. Tıpkı cerrahi müdahale şartları ne ise tıpkısı şartlar uçağın içerisinde var hijyen ve maharet donanım anlamında yüksek kabiliyete topluluk tıpkı tayyare” diyerek konuştu.

“35 an sonraları İstanbul Atatürk Havalimanı’na baş aşağı yaptık”

Görüngü günü yaşadıklarını anlatan Karabay olayı şu şöyle anlattı:

“Çığlık olayda saat 9.30’bile komuta merkezi eliyle derhal konuşlanmamız istedi Çaycuma meydanına. 23.00’dahi tığ orada hazır olduk. Gerçekte Çaycuma Meydanı pres kategoride olan bir düz coğrafi şartlardan çevre. Fakat devletimiz geçtiğimiz yıllarda ILS (aletli baş aşağı sistemi) denilen sistemi kurdu ve bu güçlük benzeri şekilde aşıldı. İndiğimizde hastaların yola çıktığını kişmiri ambulansı ile gelmekte olduğu haberini aldık. 4 kıta ambulans ile 4 hastalanmış getirildi. Yanık vakası olduğundan dolayı ve durumlarının üstelik aciliyetinden çevre Çam ve Sakura Hastanesi’hangi fehim etmemiz istendi. Biz bile kalkışı yaparak 35 an sonradan İstanbul Atatürk Havalimanı’na baş aşağı yaptık.”

“Kumanda Merkezi çokça hemencek reaksiyonda bulundu”

Görev sırasında yaşadıkları duyguları anlatan Karabay, başarının personel ve arkadaşlarına ilişik olduğunu belirterek, “Budun kendisine etkilendik benzeri sefer çokça keder tıpkısı olay. Bizden mahiyet ayrımsız arıza olmaması amacıyla da ekstra bire bir gayretle ve derakap kalktık. Tığ 23’üstelik hazır olduk ve hazır olduğumuzda maalesef yaralılar ulaşamamıştı. Komuta Merkezi çok anında reaksiyonda bulundu ve bizi orada hazır edebildi. Bu primer bire bir vakaydı yani hastaneden hastaneye para aktarımı değildi. Taşımaya hazır olması için özel tıpkı ön otama yapılmadı. Bu dahi medikal personelimizin ve arkadaşlarımızın başarısı” ifadelerini kullandı.

Uçakta fariza kayran ivedili tababet teknisyeni Sarp Zengin ise görüngü gününde yaşanan patlamayı duyduklarını ve yardımcı olmak istediklerini vurgulayarak, “Bartın’de patlamanın olduğunu duyduk. Duyunca üzülmüştük. Tığ bittabi yardımcı olabiliriz diyerek düşündük o arada vekâlet vasıtasıyla görevlendirme geldi. Akabinde müstacel tıpkısı şekilde Bartın Çaycuma’ya vardık. Orada ambulansları bekledik. Hastaların durumları kötüydü otama devam ediyordu. Acılı vakalarıydı. Sunma aceleci şekilde İstanbul’a götürdük orada ambulanslara sevkini gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Share: