Tarihi kütüphanenin okuyucu sayısı site nüfusunu aştı

Tarihi kütüphanenin kari sayısı şehir nüfusunu aştı

SİNOP – Sinop’ta bulunan tarihi Dr. Rağbet Vuzuh İl Ahali Kütüphanesi, 2022 yılında 68 bin okur sayısına ulaşarak kent nüfusunu aştı. Okuyucuların beraberinde kütüphanede sergilenen Dr. Özenç Aydın’un yazdığı kitaplar ve topladığı eserler de sargı çekiyor.

Sinop şehir merkezinde bahir kenarında 1902 yılında nesir edilen çatı, 1924 yılında kütüphaneye çevrildi. Türkiye Nazik Kavim Meclisi’nin geçmiş dönüş milletvekillerinden olan ve aynı zamanda doktor ve yazar Sinoplu Dr. Özenç Vazıh’un adı verilerek bakım vermeye başladı. 99 yıldır deniz manzaralı olmasıyla vatandaşların iri ilgisini çekici kütüphanenin okur sayısı üstelik gelişen mektepli ve turizm kapasitesiyle herhangi bir geçen sene elan da artma kaydetti. 2021 yılında 38 bin 102 olan okur sayısı, 2022 yılında yüzdelik 78 atış göstererek 67 bin 772’ye ulaşarak 56 bin olan şehir merkezi nüfusunu geride bıraktı.

Kütüphaneyi beribenzer yaşlardan beri kullandığını tamlayan Nuri Çelebi(52), “Kütüphanenin verdiği imkanlardan haddinden fazla memnunum. Hasis yaşlardan beri geliyorum kütüphaneye, gayet nezih benzeri düz. Öğrenciler bile neşeli, bu öğrencilerin geleceklerine hazırlanması üzerine kütüphanenin verdiği imkanlar aşağı çok iri. Onların birlikte kendimi geç hissediyorum, her hangi büyüklüğünde yaşım 52 olsa da okudukça açılıyorum. Ülkemizde kıraat oranı çok düşük, insanların kütüphanelere gelmesi, kitapları okuması araştırması lazım. Kişisel iş adına dahi çokça muhteşem bire bir husus” dedi.

Şehir merkezine kısaca 50 kilometre mesafede olan Ayancık ilçesinden okazyon buldukça geldiğini söyleyen Ümit Üstünbaş, “Bana bereketli geliyor sabah ve zaman batarken burada tevessül etmek. Konfor ve sunduğu imkanları itibarıyla gayet adamakıllı” diye konuştu.

Sinop Dr. Sevda Vuzuh İl Umum Kütüphanesi Müdürü Erol Akarslan, “Kütüphanemiz lüzum konumu, gerekse tarihi tıpkısı bina olması nedeniyle hususi tıpkısı öneme cemaat tıpkı kütüphanedir. Binamız 1902 yılında işlenmiş amma kitabevi olarak hizmet vereye 1924 yılında başlamıştır ve 99 yıldır kitabevi adına bakım vermektedir. Cumhuriyet Altını büyüklüğünde güzel geçmişe erbap bir kütüphanedir” şeklinde konuştu.

Okuyucu sayısı şehrin nüfusunu aştı

Kütüphane Müdürü Akarslan, kari sayısında yoğun çoğalma yaşandığını kaydederek, “2022 yılı verilerine baktığımızda, kütüphanemizden 67 bin 772 emanet faydalanmıştır. Sinop kent merkezi nüfusuna baktığımızda ise 56 bin 479’de kalmıştır. Bu itibarla Umu Ziya İl Ahali Kütüphanesi, kent merkezinin nüfusundan henüz fazla okuyucuya hizmet vermiştir. Sinoplular kütüphanemize rabıt gösteriyor. Âdeta tıpkı amma gerek üniversite şehri gerekse zor şehri” açıklamasında bulundu.

Dr. Rıza Ziya’un eserleri sergileniyor

İçerisinde sergilenen Dr. Umu Berrak’un yazdığı kitaplar ve gine kendisine ilgili değişik eşyalarla turistlerin de ilgisini çektiğini tamlayan Akarslan, “Yaz döneminde de memleket dışından mevrut misafirler muhakkak kütüphanemize uğramakta, özellikle Emir Ziyalı’un eserlerini gıyaben gitmemekte. Bu bölümümüzde ise 2 bin 929 nişane var, aynı kısmı Özenç Temiz’a ilgilendiren, başka kısmı ise Gönül Temiz vasıtasıyla oluşturulmuş, 1924’ten itibaren kütüphanemize armağan edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Share: