Trabzon Çamburnu Tersanesinde, Alanı Kirayalan Şirketle Sefine Yapan Iştirak Beyninde Türel Anlaşmazlık Daha Çok

ESRA ZIYA PERVAN

Trabzon Sürmene’üstelik bulunan Çamburnu tersanesi alanında gemi imalat ve ihracatı eden Mimarine Firması ile bu gemilik alanını devletten kiralayan Çebi Tersanesi ortada huzursuzluk artık. Gemilik alanını devletten kiralayan firma olan Çebi Tersanesi kendisine verilen alanda devlete verdiği taahhütleri hesabına getirmediği ve ayrıca sefine imalatı için anlaştığı Mimarine Firmasına mütenevvi zorluklar çıkardığı öne sürüldü. Maşrık Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başbuğ Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sürmene Kaymakamlığı’nı ve Mal Müdürlüğü’nün, inikat şartlarını adına getirmeyen Çebi firması karşı gereğini yapmaları çağrısında bulundu.

Trabzon Çamburnu tersanesinde gemi imalat ve ihracatı fail Mimarine firması ile alanı devletten kiralayan firma olan Çebi Tersanesi ortada ağız tatsızlığı çıktı. Konuyla ilgili adına Mimarine Firması müessis ortaklarından Cımbar Sezer Dinamik Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Umumi Heyet Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve Mimarine Firması Avukatı Doğukan Sağanak Savaş Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde dün matbuat toplantısı düzenledi. Maşrık Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başbuğ Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, devletin durumunda ikinci aynı şahsa devri yasak olan tıpkısı firma yoluyla gemilerinin alıkonulduğunu dile getirerek, “Bizim amacımız ihracatçımızı korumaktır” ifadelerini kullandı.

“KENDİ TAŞERON İŞÇİLERİYLE YAPILAN GEMİLERİ KENDİ İŞÇİLİĞİ GİBİ GÖSTERİLDİ”

DKİB Umumi Heyet Başbuğ Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan anlaşmazlıkla ilgili namına şunları söyledi:

“Bugün burada bire bir avrat ihracatçımızın mağduriyetini tercüman olmak amacıyla buradayız. Bilindiği üzere ihracatçımız bugün sefine imalatıyla ilgilendiren antrparantez önündeki projelerle yat imalatıyla beraber Bakanımız Mehmet Muş’un söylemleriyle Trabzon’bile tıpkı yat tevhit sanayi sitesi kurulması için icraat başlatılması gerektiğini söylemiştiler. Bu rüfeka üstelik bu bağlamda projeler geliştirdiler, yat projesi geliştirdiler amma ne eyvah ki devletin durumunda öz taahhütlerini namına getirmeyen benzeri firma vasıtasıyla gemileri alıkoyuldu. Zat taşeron işçileriyle yapılan gemileri zat işçiliği kabil gösterildi. Bu bir zamanda mahkemeye dahi anlama etti ve dolayısıyla aylak durumda duran Çamburnu tersane alanındaki bu kanunsuz yapılan işlemlerden hava şu anda yapmış olduğu benzeri gemiyi alamamakta ve o gemiden hava dahi işini doğrulama edememe ve tıpkısı zamanda de hüsran ika durumuyla beraberce eskimiş. Bizim amacımız ihracatçımızı yüklenmek, onun üzere zaman buradayız kendileriyle bu arada. Her şeyden evvel ihracat odaklı büyümede neler yapabiliriz değil hangi eksiklerimiz olduğunu ve bu kadar devletin imkanlarını kullanarak, devletin yerini kullanarak bir zamanda bu şekilde taciz edilenleri temas şeyden evvel kamuoyunun önüne ihmal etmek istiyoruz. Buradan üstelik Sürmene Kaymakamlığı’nı ve Mal Müdürlüğü’nü bu anlaşma şartlarını adına getirmedikleri amacıyla bile gereğini yapmaları amacıyla onlara davet düzenlemek için buradayız.”

“TERSANEYE ALINMADIK İŞ DURDURULDU”

Mimarine Firması müessis ortağı Cımbar Sezer Canlı süreç için izah yaparken, bire bir dolaşma tersaneye alınmadıklarını ve işin durdurulduğunu belirtti. Zinde şöyle bitmeme etti:

“Yeniden Gürcistan’a yegâne sefine yapıyoruz, ancak biraz aydır tersaneye girişlerimiz engellendiği ve yasaklandığı üzere sefine üretimimiz durdu. Hatta Gürcü müşterilerimiz bizden karşılık bekliyorlar ne olacak bu sefine diyerek bununla ait uğraş ediyoruz. yegâne domestik sefine tamamladık, suya atılmaya hazır şu anda ama atamıyoruz. Yine o gemilik sahipleri vasıtasıyla bizden dünyalık isteniliyor. Bizden tezayüt daha çok müşterilerimizle dahi diyaloğa geçtiler bununla ilgilendiren teessürat yaşıyoruz. Düz bulamadığımız için düpedüz tersanede yerimiz bulunmayan. Saha bulamadığımız amacıyla da 3 pare ihraç gemisi anlaşması yaptık ve bunu yapacak ayrımsız yerimiz yoktu. Bizimle mutabık olmak istedi ve biz de sözleşme imzaladık. İşçilik karşılığı yapılan tıpkı anlaşmaydı amma temel şeyi tabii kim farklıydı. Elan sonradan tığ gemileri 12 bin yevmiye işçilikle anlaştık bekâr yapılmadı, bu gündelik karşılanmadı böylecene gemi yapım işi uzadı. Gemiyi 10 ayda doğrulama edecekken işçi olmadığı için çokça elan tafsilatlı müddet sürdü. Biz ekstra 135 gönül sanırım etkin aldık bunun amacıyla ekstra maliyet yükünü da çektik amma velakin 3 şerha gemiyi ekim sonu ve son teşrin başında tamamladık, bitirdik bütün zorluklara, engellemelere, içeriye alınmamıza rağmen 3 devam dış satım gemisini Gürcistan’a bitirdik. Tığ yöneticiler tersane içerisine alınmadı, hassaten ayrımsız çevrim işçiler bile alınmadı hisse senedi durduruldu. Bizim Gürcü müşterilerimizle iletişime geçilerek o şekilde belli başlı gine protokoller düzenlenerek ondan sonraları bitmeme etti.”

“GEMİLERİN DEĞERİ MİLYON DOLARIN ÜSTÜNDE”

Mimarine Firması avukatı Doğukan Bora Uğraş ise düz kiralayan firmanın sözleşmelerin haricinde kendilerinden 100 bin dolar para istediklerini belirterek hukuki sürecin bitmeme ettiğini söyledi. Çekişme şöyle konuştu:

“Çalışmalarımız bitmeme ederken hem ödemelerimizi yapıyoruz işte yaptığımız ödemeler kapsamında da gemilerimizi konfirmasyon alıyoruz. Bizim orada mevcut hali hazırdaki 2 gemimiz amacıyla ‘tığ sizden ekstra kendisine işte şu büyüklüğünde henüz servet istiyoruz’ dedi. Bunun üstüne kendilerine barışma şartlarında böyle tıpkı dünyalık ödenmemesi gerektiğini ve bire bir zamanda birlikte gemilerin alıkonulamayacağını, kişi tarafımıza tasdik edilmesi gerektiğini söyledik. Bizden rica edilen dünyalık 100 bin dolar ayrıca üstelik kebir adına birlikte şunu söylememiz geçişsiz buradaki gemilerin değeri milyon doların üzerinde.”

Share: