“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi”hangi katılan ekiplerin akıbet durağı Kırgızistan oldu

“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi”hangi katılan ekipler, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e ulaştı.

Doğu Batı Hukuk ve Hazar Rallisi Derneği organizatörlüğünde, kestirmece 10 bin kilometrelik parkurda “Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi” düzenlendi.

Arsıulusal organizasyona, Türkiye’den Dışişleri Bakanlığı, Hars ve Turizm Bakanlığı, Arsıulusal Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa Belediyesi hisse senedi birliğinde sivil toplum kuruluşları ve firmalar da destek verdi.

“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi” projesi, Türk dili konuşan cumhuriyetlerin kuruluşunun 30. yılı etkinlikleri kapsamında düzenleniyor.

Almanya’dan yola çıkarak Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan’ı sabık ekiplerin turu, Kırgızistan etabıyla sona erdi.

Ralliye katılan ekipler, Bişkek’teki Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Cengiz Aytmatov Kampüsü’nde karşılandı.

Karşılama etkinliğine, TÜRKSOY Umumi Sekreteri Melik Rayev, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Eğreti Maslahatgüzarı Müstakil Erkan, KTMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Oktay Özgül ve Kırgızistan Turizm Departmanı Müdürü Samat Şatmanov katıldı.

TÜRKSOY Umumi Sekreteri Rayev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Zaman ralli ekibi, Atilla’nın yurdundan Manas’ın yurduna geldiler.” ifadesini kullandı.

Rayev, Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi’nin Türk dünyasının birliği ve beraberliği için büyük faaliyetlerinden birini dokuma ettiğinin altını çizdi.

Maslahatgüzar Erkan ise projenin kültürel açısından önemine vurgu yaparak, ralli ekibinin sınırdaki sorunsuz geçişi üzere Kırgız makamlarına sağladıkları katkılardan dolayı teşekkürname etti.

Üniversite Genel Sekreteri Özgül dahi ralliye katılan ekibi ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu proje bizim için çokça eke ve bindi olmaya bitmeme edeceğiz.” dedi.

Ralli, Türk dili mütekellim cumhuriyetlerin kuruluşunun 30. yılına atfedildi

Doğu Garp Ülfet ve Sulh Rallisi Derneği Başkanı Serin de Kırgızistan çizik kapısında çok fena hâlde karşılandıkları amacıyla teşekkür ederken, söz konusu projeyi, Türk dili mütekellim cumhuriyetlerin kuruluşunun 30. yılı etkinliklerine isnat etmek amacıyla yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 10 bin kilometre kere yaptıklarını tabir fail Serin, projenin, iki yüksek uygarlık Avrupa ile Ilımlı Asya medeniyetlerinin buluşmasına katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Serin, kullandıkları araçların, rallilerin geleneğine göre bu turun serencam durağı olan Kırgızistan’da bırakılacağını kaydetti.

Serin, bundan sonraki projelerde, otomobillerin geçecekleri ülkelerin sürücülerini bile elde etmek istediklerini söyledi.

Ralli ekibi Alabalık-Too Meydanı’nı musahabe etti

Ralli ekibi, Manas Üniversitesinin arkası sıra payitaht Bişkek’teki Alabalık-Too Meydanı’nı geldi.

Ekibi burada Kırgızistan Ekin, Enformasyon, Spor ve Deneyimsizlik Politikası Bakanı Azamat Camankulov karşıladı.

Camankulov, burada yaptığı konuşmada, “Kırgızistan’a kalburüstü geldiniz. Tığ kardeşiz. Siz kendi evinize geldiniz. Sizi burada görmekten belde haddinden fazla seviniyoruz. Geçtiğiniz ülkeleri birleştirdiniz, size çok teşekkür ediyoruz.” diyerek konuştu.

Bakan, ralli ekibindeki ayrımlı ülkelerden maceraseverlerin seçkin birine Kırgızistan’ı tanıtıcı benzeri tezkere ve geleneksel motifli oto payanda minderi hediye etti.



Share: