Ürettiği su kabağını sıkıntılı dışına da gönderiyor

İstanbul’birlikte tafsilatlı yıllar yaşadıktan sonra memleketi Samsun’a dönen Hasan Atmaca’in ürettiği binlerce su kabağını bundan sonra ev dışına pazarlıyor.

İstanbul’dahi senelerce motosikletle kuryelik fail 49 yaşındaki Hasan Atmaca, geçirdiği kazanın peşi sıra 9 sene ilk eşiyle memleketi Samsun’un Alaçam ilçesine döndü.

kantar kabağı yetiştirmeye değişmeyen veren Mecnunca, kiraladığı arazide üretime başladı. İlk iki sene yetiştirdiği ürünlerin çoğu tarlada çürüyen Mecnunca, çevresindekilerin huysuz sözlerine aldırış etmeden üçüncü yıl da arazisine bir üründen ekti.

Eşiyle yürüttüğü işinde başarıyı yakalayan Delicesine, yetiştirdiği akarsu kabaklarını yetersiz içinin beraberinde çokça daraç dışına göndermeye başladı.

Delimsirek, AA muhabirine, Samsun’a döndüğünde ne yapacağını düşünürken kantar kabağı yetiştiriciliğinin aklına geldiğini belirterek, internetten araştırma yapıp üretime başladığını anlattı.

İlk iki yılın işi öğrenene kadar amatörce geçtiğine işaret fail Mecnunca, “Gittikçe işi öğrendim. Deminden arzulu kendisine yapıyorum. Ilk Teşrin alanım 15 dönüm civarında. Yılda 6-7 bin ortada kantar kabağı üretiyorum.” dedi.

Su kabaklarını önce etapta Alanya, İzmir, İstanbul kabil kentlere gönderdiğini aktaran Atmaca, bugün ürünlerine Türkiye genelinden olduğu kabil benzeri uzlaştırıcı yoluyla elverişsiz dışından dahi arzu geldiğini vurguladı.

“su kabağı bahçesi dayamak istediğimi söylediğimde tümce hırçın baktı”

su kabağı üretiminin fer benzeri aksiyon olduğunu amma isteyerek yaptığını dile getiren Mecnunca, şöyle bitmeme etti:

“Köyümde su kabağı bahçesi inşa etmek istediğimi söylediğimde dizge aksi baktı. ‘Bunu başarman çok baskı, kime satacaksın, acele bozulabilen, tarlada çürüyen bir yapıt, bunu nerede saklayacaksın’ dediler ama rastgele şeye karşın niyetlenmiştim. Başlarda bu bölgeye akla yatkın değil kadar görünüyordu ama işi öğrendikten sonra rahatlıkla yetiştiriliyor. Hobi adına başlamıştım ama şimdi mesleğim oldu.”

Delimsirek, ekimden bilahare yaklaşık 6 kamer bekleme süresinin ardından hasat yaptığını, topladığı su kabaklarını evinin bahçesine yığarak 3-4 kamer kurumasını beklediğini söyledi.

Yetiştirdiği akarsu kabakları üzere muamele sorunu yaşamadığının altını çizen Mecnunca, şunları kaydetti:

“su kabağı bezen eşyası ve yayan kemani yapımında kullanılıyor. Avrupa’de akarsu kabağından yapılan şık, işlemeli lambalar bağ görüyor. Burada tamamlayan dekorasyon ürünü olarak nitelendiriliyor. Akarsu kabaklarının dahi kendine bakarak kalitesi var. Düzlük, falsosuz akarsu kabakları bundan sonra isteniyor. Almanya, Belçika, İtalya ve Azerbaycan’a dahi murat doğrultusunda gönderiyorum. Karadeniz Bölgesi’nde arzulu anlamda bu işi sadece ben yapıyorum. Hedefim üretimi iki katına çakozlamak.”

Share: