“Yapamazsınız” diyenlere temerrüt başarılarıyla dolay yargıları kırdılar

Burdur’bile fariza işleyen 7 karı itfaiye aracı eri, “yapamazsınız” diyenlere inat yöre yargıları kırarak, insanların canlarını ve mallarını kurtarmak üzere var güçleri ile çalışmaya devam ediyor.

Burdur İtfaiyesinde görev işleyen 7 avrat personel, toplumda eş mesleği namına nitelendirilen itfaiyecilik mesleğini başarıyla gerçekleştirerek toplumda düz düz dolay yargıları kırıyor. Eş itfaiye aracı erleri; hararet, deprem ve kurtarma operasyonlarında saha alarak bir canı kurtarmanın vermiş olduğu gururun kendilerini mesleğe artık bağladığını belirtti. Operasyonlarda beğenilen hep ekipmanları kullanabilen karı itfaiyeciler, yaptıkları tatbikatlarla almış oldukları eğitimleri pekiştirerek kendilerini geliştirmeye devam ediyor.

“Karı personel sayısının artmasını içtenlikle istiyorum”

16 yıldır Burdur İtfaiyesinde fariza eden Bulak Düzgün, “2007 yılında evvel geldiğimizde kadın yangıncı yoktu. O zamandan itibaren sayımız her an artıyor. Her ne büyüklüğünde erkek mesleği yerine görülse üstelik şu an kadınların dahi görev yaptığını çokça iyice ayrımsız şekilde görüyoruz. Kadınların elini attığı rastgele şeyin güzelleştiğini itfaiyelerde da görebiliyoruz. Kadınların istedikten bilahare seçme işi yapabileceğine inanıyorum. Burada bir nice erkek personel ile çalışıyoruz. Eş personel sayısının artmasını canıgönülden istiyorum” dedi.

“Hep tabuları yıktığımıza inanıyorum”

7 yıldır Burdur İtfaiyesi personeli olan Süslü Polat ise, “Öncelikle bilcümle emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Haset’nü kutluyorum. İlk göreve başladığımda toplumun bize karşı civar yargıları vardı. Amma hep tabuları yıktığımıza inanıyorum. Kadının gücünü gösterdiğimiz amacıyla haddinden fazla mutluyum. Çıktı kıytırık tıpkısı kız çocuğuna ‘İleride hangi görünmek istiyorsun?’ diyerek sorduğumuzda onların hayallerini süsleyebiliyoruz. Biz bu yolda bitmeme edeceğiz. İnsanların, hayvanların ve canlıların rastgele çeşit yardımına koşturmak için elimizden gelen değme şeyi yapacağız” sözlerine saha verdi.

“Patika tahakküm amma benzeri o kadar bile hoş”

İtfaiye eri Sabriye İnce, “Avrat itfaiyeci adına bu mesleğe başladığım zaman çevreden haddinden fazla aksülamel aldık. Siz yapamazsınız, siz edemezsiniz tarzında. Ama biz bu yöre yargıyı yemek için gelmiştik. Kıtipiyoz bile bunu başardığımızı düşünüyorum. İki yıldır sâdır orman yangınları olsun, zelzele olsun hepsinde sahada olmaktan çekicilik duyuyoruz. Iz zor ama aynı o kadar üstelik güzel” diye niteleyerek konuştu.

“Herkes yangından kaçarken tığ yangına koşuyoruz”

Büşra Üstünbaş ise yaptığı açıklamada, “Bu mesleğe 6 sene evvel başladım. Öncelikle ailemden haddinden fazla tepki aldım. Ilkin sistem fert güvenliğimi düşündüğü için istemedi ama onlara yegâne benzeri şey söyledim. Dizge yangından kaçarken tığ yangına koşuyoruz. Bizim için âdem, efsanevi ayırt etmeksizin bire bir can bir candır. Tüm kadınların tezyifkâr bu mesleği icra edebileceklerini düşünüyorum. Zira kadınlar yerine biz yalman durduk ve durmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Ağababa mesleğini seçip onun izinden gitti

Babası ile benzeri mesleği seçen Zeliha Kayaç açıklamasında, “Bu mesleği seçmemdeki sunma nazik çalışkan babamdı. Yaşadığı ahval, kurtardığı canlar bana çok güzel bir örnek oldu. Hep kadınların bu mesleği yapabileceğine inanıyorum. Çünkü bir karı seçkin şeyi yapabilir. İlk başlarda babamın birlikte korkuları vardı. Zira kendisi bu işin zarfında olduğu için zorluklarını biliyor, o yüzden korkuyordu. Ama ben bu mesleğe başlayınca arkamda durdu” ifadelerine saha verdi.

Depremzede ailesini bıraktı, göreve koştu

Hataylı itfaiye personeli Simge Afşar, 6 Şubat’ta meydana gelen depreme ailesiyle alay malay yakalandı. Ailesini sakıncasız benzeri alana yerleştirdikten sonradan göreve koşan Avşar konuşmasında, “Bu mesleği seçerken elan önceki yaptığım ayrımsız branşım vardı, güreşçiydim. Bu müşkülat hoşuma gidiyordu. Tıpkısı branşın pres olmasını seviyorum. Kadınlar yapamaz demeleri hoşuma gidiyordu. Ayrımsız şekilde bu meslek amacıyla birlikte tıpkı şeyleri söylediler. Amma bu da hoşuma gitti, bu mesleği da sevdim. Tıpkı canı örtbas etmek, doğadaki yangını sönümlemek çekicilik veren şeyler ve bunları isteyerek yapıyoruz. Ben Hataylıyım. Hatay’da meydana mevrut depremin peşi sıra ailemi güvenli tıpkısı alana aldıktan sonra tekrardan buraya gelip mesleğimizi icra etmeye bitmeme ediyorum. Zaman Acun Kadınlar Haset. Biz kadınlar temas şeyin üstesinden gelebilecek kapasitedeyiz. Bu şalter ile parçalanmamış kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı. – BURDUR

Share: