8. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi

Tecim Bakanı Mehmet Muş, ” Türkiye’deki yükseköğretim kurumları erbap olduğu eğitim bilimi kalitesiyle, güçlü çok ülkeden arsıulusal öğrenci çekmeye bitmeme ediyor. 2012 yılında ülkemizde öğrenim gören arsıulusal öğrenci sayısı 31 bin iken, bu miktar 2022 yılında 260 bine, bu yıl ise 300 binin üstüne çıkmıştır.” dedi.

Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) öncülüğünde, İstanbul Ziyalı Üniversitesi aile sahipliğinde bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kurultay ve Sergi Sarayı’nda başladı.

Etkinliğe videoteyp mesajla katılanTicaret Bakanı Mehmet Muş, mesajında 11 ili binlerce vatandaşı etkileyen zelzele felaketinden duyduğu üzüntüyü paylaştı.

Deprem bölgesinde olduğu amacıyla fiziken etkinliğe katılamadığını bildiren Muş, Türkiye’nin nazik ve ateş parçası aynı mutluluk yerine bildirme bodur zamanda yaralarını saracağını, bu süreçte kendilerinin birlikte üzerlerine sakıt temas şeyi yapacaklarını söyledi.

Muş, kendine özgü benzeri dinamiğe ehil ve eğitim sektörünü de içre barındıran bakım sektörlerinin, mal sektörünün dahi tamamlayıcısı olması zımnında tamlık dünyada önemle ele alındığına meni ederek, şunları söyledi:

“Her güzeşte bölüm farklılaşan istihsal ve tüketim modelleri, teknolojiyle alay malay yeni iş etme biçimleri ve ülkelerin bu alanda uyguladıkları politikalar, acun bakım ticaretine alnaç vermeye bitmeme ediyor. Bu hareket ve değişimi yakından takip yazar tıpkı parçası girmek, sektördeki başarılarınızın sürdürülebilirliği açısından serencam paye kocaman. 2010 yılından günümüze bakıldığında, yıl bazında mal ticaretinden daha çabuk tıpkısı seyirde büyüyen acun bakım ticareti 6 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır.

Türkiye’üstelik hizmet sektörünün önündeki deneyimi ve gailesiz hisse senedi gücü ve bakım sunum kalitesiyle bu alanda dünyada öne çıkan ülkeler arasındadır. 2002 yılında 14 milyar dolar olan bakım ihracatımız ülkemizin bu alandaki dengeli çalışmaları neticesinde, sürdürülebilir tıpkısı artma trendini yakalamış durumda. Müstevli sonrası dönemde bakım gelirlerimizde aceleci bir toparlanma olmuş ve 2021 yılında hizmet ihracatımız 61,4 bilyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılında ise Cumhuriyet tarihimizin rekoru namına tabir edebileceğimiz 90 bilyon dolarlık bakım ihracatı yakalanmıştır, 2023 yılından birlikte beklentimiz, cevvaliyet kesmeden bu ivmeyi sürdürmektir, bunu başaracağımızdan şüphe namevcut.”

“Türkiye yükseköğretim alanında çekicilik merkezi olmaya devam edecek”

Terbiye sektörünün dayanıklı çok alanda etkinliği dolayısıyla önemli tıpkısı öneme sahip olduğunun altını çizen Vekil Muş, vekillik bünyesinde bu alanda yapılan çalışmalar için de bilgi verdi.

Muş, “Türkiye’deki yükseköğretim kurumları ehil olduğu terbiye kalitesiyle, güçlü çokça ülkeden arsıulusal mektepli çekmeye devam ediyor. 2012 yılında ülkemizde tahsil gören arsıulusal öğrenci sayısı 31 bin iken, bu ölçü 2022 yılında 260 bine, bu sene ise 300 binin üzerine çıkmıştır. Bu yönüyle Türkiye dünyanın bildirme çok arsıulusal öğrenci çekici 11. ülkesi konumunda. Ülkemizin yükseköğretim alanında çekicilik merkezi olmaya bitmeme edeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: