Balıkesir geçişini 5 dakikaya düşürecek Kuzeybatı Belde Yolu’nun temeli törenle atıldı

Balıkesir geçişini 5 dakikaya düşürecek Kuzeybatı Mekân Yolu’nun temeli törenle atıldı

BALIKESİR – Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kuzeybatı Yer yolu tamamlandığında Balıkesir kent geçişinin 16 dakikadan 5 dakikaya ineceğini söyledi.

Bursa-Balıkesir karayolunun terminal girişinden başlayacak ve Üçpınar üzerinden Edremit yoluna bağlanacak Kuzeybatı Belde Yolu’nun temeli, Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle atıldı. Törende konuşan Icra Vekili Karaismailoğlu, “Eriştirme ve enfrastrüktür hizmetlerimiz serencam çarçabuk bitmeme ediyor. Bu yatırımlarla Türkiye’mizi dünyanın ticaret yollarının hakimi konumuna yükseltiyoruz. söz konusu çalışmalarımız Türkiye Yüzyılı’nın genişlik koskocaman kilometre taşlarından olacaktır. Bu uğurda Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanlığımız çalışmalarını mütemadi sürdürüyor. Yaptıklarımızla yetinmiyoruz. Yeni yatırımlarımızı bile tıpkı dakika önce milletimize arz etmek amacıyla aralıksız çalışıyoruz” diye konuştu.

“Yakın zamanda birçok projeyi hizmete açtık”

Son dönemde vekâlet adına yaptıkları hizmetler karşı bilgiler veren Vekil Karaismailoğlu, “11 Ekim’birlikte bölgemiz için bile çokça bulunmaz olan Ayvacık- Küçükkuyu Troya-Assos tünelini hizmete açtık. Tünellerimizle Çanakkale-Balıkesir- İzmir yolunda bölünmüş posta bütünlüğünü sağladık. Yıldız Veli ile Cenup Marmara arasındaki ulaşımı kolaylaştırdık. Güzeşte hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Malatya’yı Sivas’a bağlayan, yolculuk süresini 35 dakika kısaltan Hekimhan yolunu açtık. Peşi Sıra Diyarbakır’üstelik gezi süresini 40 dakikadan 15 dakikaya indiren Diyarbakır Güneybatı yer yolunu milletimizin hizmetine sunduk. Gine ardından yüzdelik 100 yerli ve milli, kişi sınıfında dünyada tıpkı önce, tıpkı mühendislik harikası Bitlis Çayı Viyadüğü’nde akıbet kaynağı yaptık ve 9 kilometrelik Bitlis Çevre Yolu’nu hizmete açtık” dedi.

Türkiye’nin 60 yıldır özlemle beklediği domestik otomobilin seri üretiminin de 29 Teşrinievvel’de başladığını kaydeden Nazır Karaismailoğlu, “Geçen hafta hem milletimiz hem da Türkiye üzere çok büyük ve anlamlı adımların atıldığı tarihe şahitlik ettiğimiz günler yaşadık. Bizim cumhuriyetten anladığımız azimdir, çalışkanlıktır, milletin bağımsızlığı üzere, hürriyeti, egemenliği üzere muttasıl yola devam etmektir. Bu yurt için canını, kanını cerrar etmiş başta Atatürk oluşmak için eksiksiz gazi ve şehitlerimize, milli mücadelede emeği geçenlere borcumuzu fakat bu şekilde ödeyebiliriz. Boş sözler geçicidir. Mihman olan Türkiye’mize, milletimize faydası olan hizmettir. Hangi bahtiyar bize kim cumhuriyetimizin 99’ncu yıldönümünde milletimizin ve onun geleceğine adanmış hizmetlerle kutlamaya bitmeme edeceğiz. Çokça şükür; milletimizle bunları paylaşma gururu hepimize yıldız oldu. Önceki Sayın Cumhurbaşkanımız ülkemizin 100 almanak hedeflerini meni eden Türkiye Yüzyılı vizyonunu zar etti. Mehabet aklıyla planlayarak ve hayata geçirdiğimiz dev eserler Türkiye Yüzyılı’nın madun yapısıdır. artık dahi çalışmalarımızda gücümüze okkalı katacak, kalkınmanın, iletişimin, dijitalin sürdürülebilir 100 yılını Türkiye Yüzyılı’nı gençlerimize hediye edeceğiz. 29 Ilk Teşrin günü cumhuriyet coşkumuza domestik ve milli elektrikli aracımız TOGG üstelik katıldı. Ülkemizin 60 almanak hayali olan, herhangi bir ahit engellenmeye çalışılan yerel aracımızın saf üretimine başlamış olduk. Sonunda Türkiye yeni nesil muvasala yaklaşımında dünyada izlem eden değil, strateji edilen bire bir ülke pozisyonunu güçlendirmiştir. İşte Türkiye Yüzyılı’nı üretimin, verimliğin, başarının, gücün yüzyılı kılacak adımlarımızdan biri üstelik TOGG olmuştur” ifadelerini kullandı.

“20 yılda 1,6 trilyonluk envestisman yaptık”

Son 20 sene içerisinde ulaşımda yapılan yatırımlara değinen Karaismailoğlu, “Bilindiği kadar karayolları aktarmasız, emin, elastiki, hızlı ve yalınç ulaşımın vazgeçilmezidir. Denge taşımacılığında istihsal ve istihlak noktaları beyninde aktarmasız erişim olanağı sağlamaktadır. Hem arsıulusal hem üstelik daraç içi taşımacılık faaliyetlerinde kilit ayrımsız görkem kayran ve adete geri hizmet sisteminin kılcal damarı namına dirimlik tıpkısı işlev üstlenmektedirler. Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını elde edilmesinde iri görk oynayarak ekonomiye aracısız yardım sağlamaktadır. İşte bunun bilinciyle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geçen sonuç 20 yıl içerisinde karayollarına çok nazik yatırımlar yaptık. Akıbet 20 sene içerisinde ülkemizin ulaşım ve iletişim altyapısına 1 trilyonun 623 bilyon liranın üstünde yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımlarımız ortamında yüzdelik 60 celal ve 996 milyar lira miktarla Karayolları arz iri payı aldı. 100 yılda yapılabilecek faaliyetleri 20 yıla sığdırdık. Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu, İzmir- İstanbul Otoyolu, Osmangazi Köprüsü, Ankara- Niğde Otoyolu, Yavuz Sultan Düz Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Malkara Çanakkale Otoyolu gibi mega karayolu projelerini hayata geçirdik. Bölünmüş kere uzunluğumuzu 6 bin 100 kilometreden 28 bin 793 kilometreye çıkardık. 2003 öncesi 311 kilometre olan toplanmış güreşçi köprüsü ve viyadük uzunluğumuzu 732 kilometreye, 50 kilometre olan tünel uzunluğumuzu ise 663 kilometreye ulaştırdık. Karayollarımızdaki ulaşım hızı sakıncasız, konforlu kuzuluk getirerek trafiğin önündeki engelleri kaldırdık. Konforlu, emniyetli yollarımıza ulaşımın kalitesini yükselttik. Bu kaliteli ve sakıncasız yollar yardımıyla 20 yıl öncesine göre gidiş geliş kazalarında yüzde 82 oranında azalama oldu. Seçkin yıl 9 bin 500 vatandaşımızın canını sakıncasız yollar sayesinde kurtarıyoruz” dedi.

“Balıkesir’deki mukassem yolları 70 kilometreden 690 kilometreye çıkardık”

Bakanlığın Balıkesir’deki yatırımlarının serencam 20 yılda geldiği bekçi için bilgiler paylaşan Karaismailoğlu, “Cesim tarihimizin temas safhasında Balıkesir’i ve Balıkesir insanını görmekteyiz. Balıkesir vatanın birliği, bütünlüğü amacıyla sunma haddinden fazla martir veren illerimizden birisidir. Amma bütün bunların beraberinde Balıkesir ezber bozan aynı şehirdir. Hayvancılık ve azık sektörünü sanayiyle biri arada buluşturabilen denk benzeri şehirdir. Türkiye’nin Marmara ve Iye Denizlerine açılan yeşil penceresi Balıkesir, ülkemizin sanayisi açısından bildirme gelişmiş iki bölgesini birbirine bağlayan, konumu ile Güney Marmara’nın eke merkezleri ortada kayran almaktadır. Balıkesir vaziyet itibariyle ticaretin mütekâmil olduğu illere ve balaban limanlara haddinden fazla andıran. İstanbul ve Avrupa’yı İzmir’e ulaştıran İstanbul-İzmir Otoyolu ve celal yolu güzergahında düzlük almakta, koca erişim zıkkım ve ekincilik ve hayvancılığa dayalı sanayisini eskimemiş yatırımlarla büyütmektedir. Ülkemizin adeta cennet köşesi, heybetli turizm merkezlerine de ocak sahipliği yapmakta ve yaz aylarında dokunaklı aynı turizm trafiği yaşanmaktadır. Tığ bile erişim ve bildirişim ast yapısının henüz da gelişmesi, Balıkesir’e müstahak çok cesim yatırımları gerçekleştiriyoruz. Elbette kim Kurtdereli Mehmet Güreşçi Türk milletinin sırtını yere getirmedi, tığ dahi Balıkesirlilerin ulaşım taleplerini yerde bırakmadık. Son 20 yılda Balıkesir’in erişim ve bildirişim ast yapısına 24 milyar 190 milyon liranın üstünde gider yaptık. Karayollarında ise Balıkesir’imizin 2003’da takkadak 70 kilometre bölünmüş yolu vardı. Bilcümle 690 kilometreye bunu yükselttik. Yollarınız hoppadak 31 kilometresi BSK kaplamalıydı. 665 kilometreye çıkardık. 223 kilometre misil iyileştirmesi yaptık. 7 bin 860 metre uzunluğunda 115 güreşçi köprüsü inşa ettik. Ülkemizin genişlik koskocaman yap-işlet-devret projelerinden biri olan İstanbul-İzmir Otoyolu projesiyle Balıkesir’i üstelik otoban konforuyla tanıştırdık. Bursa’ya, İzmir’e, Manisa’ya mukassem yollarla bağladık. Zaman bakımından iyle milyar 785 milyon teklik proje bedeliyle 16 karayolu projesine bile Balıkesir diyar genelinde bitmeme ediyoruz. Zaman sabahleyin saatlerinde Çanakkale-Bandırma Heybet Yolu, Bandırma site girişi köprülü kavşağı ve bağlantı yollarındaki çalışmalarda incelemelerde bulunduk ve açılışlarını gerçekleştirdik” diye niteleyerek konuştu.

“Kuzeybatı Yer Yolu yolculuk süresini 5 dakikaya düşürecek”

Temeli atılan Balıkesir Kuzeybatı Belde Yolu karşı bilgiler aktaran Bakan Karaismailoğlu, “Deminden da Kuzeybatı Belde Yolu’muzun temelini atmanın neşe ve gururunu sizlerle paylaşıyoruz. Temelini atacağımız Balıkesir Kuzeybatı Belde Yolu’nu şehrin gelişimi ve muvasala talepleri doğrultusunda belediyemizle birlikte projelendirdik. İstanbul-Bursa ve Ankara’dan Edremit ve Ayvalık ilçeleriyle Kazdağları’na erişim sağlayan Balıkesir site geçişine almaşık bölünmüş kez bağlantısı oluşturuyoruz. Site ortamında kalan kâin el hesabına kentin kuzeyinden geçecek bu yolla bölgedeki ulaştırma standardını mehabetli ölçüde artırıyoruz. Kolaylıkla artan endüstri tesislerine ve limanlara konforlu erişim imkanı sağlıyoruz. 10 kilometre uzunluğunda 3 şeritli, bitümlü yunak kaplamalı bölünmüş sefer standardında inşa edeceğimiz defa güzergahında 6 adet üstelik kavşak bulunmaktadır. Yolun hizmete sunulmasıyla elan geçmiş 13 kilometrede itmam edilen site içi intikal güzergahında 3 kilometre kısalma sağlanacak, yolculuk süresi 16 dakikadan 5 dakikaya düşecektir. Sonunda zamandan 84 milyon liralık, akaryakıttan üstelik 20 milyon kalkmak üzere yıllık 104 milyon liralık tasarruf edeceğiz. Antrparantez karbon emisyonunun bile 4 bin 100 titrem azaltarak mekân korumasına katkıda bulunacağız, hava kirliliğinin üstelik önüne geçeceğiz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmayan bile, “2014 yılından itibaren Balıkesir üzere dertleniyoruz, Balıkesir üzere hangi yapılırsa iyice tamam diye arkadaşlarla müşavere ediyoruz. Devletimiz çok proaktif, Balıkesir’in ihtiyaçlarını bizi irtical, planlamadan onlar bizim adımıza yapıyorlar. Şehrimizin seçkin durumunda göletler yapıldı tarımımız gelişsin diyerek 180 lime. Fakat bunlar yapılınca yom üstelik biri ihtiyaç oluyor. Acaba şu Bursa-Balıkesir arasındaki kat kâfi mi, yapılsa mı derken benzeri baktık Osmangazi Köprüsü, İzmir-İstanbul otoyolu Balıkesir’in yükünü aldı, değerini mezuniyet hatim artırdı. Şehrimiz gelişiyor. Biz dedik ki Balıkesir’in içine site dışından mevrut trafik dışarıya kazanç mı? Ama öyle tıpkı proje yapıldı kim Balıkesir’in günce hayatını yüzde 100 fazlalık etkileyecek ve aynı zamanda ticaretini, şehir yaşamını çok nitelikli ayla getirecek. Ego dışarıdan gelen ve şehirde faal vatandaşlarımıza yolu tarifeli terennüm etmek istiyorum. Çünkü adı Kuzeybatı Belde Yolu ama nerelerden geçiyor; buradaki Tellioğlu Un Fabrikası yanı terminalin karşısından girip Üçpınar köyünün kenarından geçip Sefaköy, Sakarya arasından devam edip Kuvayi Milliye Mahallesini buluşturup Edremit için kadar giden çok güzelce tıpkısı güzergah. Bu posta şehrimize haddinden fazla husus katacak. Şehirde bizi değişiklikleri yaparken bakanlığımıza gittik. Bakanımıza dedik ki Sayın Bakanım tığ yer yolu yapılmasını istiyoruz. Konu mantıklı olunca tezce genel müdürümüze aktarıldı Büyükşehir yoluyla yapılan proje dakikasında simultane o sene bütçeye konmak için plan yapıldı. Zira proaktif girmek Karayolları’nın genel ahlakı. Yani Osmangazi Köprüsü bugün yapılmadığını düşünsek o büyüklüğünde âdem karşıdan karşıya bittabi geçecek? Tecim zahir olacak? Bu büyüklüğünde kurgu hangi yolu kullanacak? Çanakkale Köprüsü yeniden Balıkesir üzere işlenmiş üzere duran amma ülkemize çok değer katan ayrı ayrımsız yatırım. Şu Küçükkuyu’daki rampaları elbet geçeceği desek geçen hafta onun açılışı yapıldı. Yani Eriştirme Bakanlığı ne pandemi hangi üstelik eksantrik tıpkı molekül dinliyor. Parayı nereden buluyorlar onlar söylesinler. Amma şu yatırım çok aceleci bir şekilde Balıkesir şehir hayatına, ticaretine çokça madde katacak. Bakanım bize kattıklarınızdan yağlık, ülkemize kattıklarınızdan kontekst size müteşekkiriz. Cenabıhak dermanınızı nakıs etmesin. Ekibinize maişet, kilolu bahtı, planlama etme dinamizmi versin. Tanrı yolunuza taş değdirmesin. Ben şehrim namına bütün Karayolları ekibine, Iblağ Bakanlığına, tabi ki bu işin başında duran ve sizlere teşvik veren Cumhurbaşkanımıza minnetlerimi, şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Törende yapılan konuşmaların ardından temel atılarak çevre yolundaki çalışmalara tevessül verildi. Eriştirme ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu ve beraberindekiler daha bilahare Kuzeybatı Kasaba Yolu’nda incelemelerde bulundu. Törene Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun birlikte Ilbay Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir milletvekilleri Adaletli Çelik, Sarih Uygur, Mustafa Canbey ve Pakize Mutlu Aydemir, SELIM Fırka İl Başkanı Ekrem Başaran ve vatandaşlar katıldı.

Share: