Nazır Muş: “Türkiye’birlikte hangi enerji hangi bile azık sunma güvenliğiyle müteallik ülkü namevcut”

Nazır Muş: ” Türkiye’üstelik ne enerji hangi dahi besin arz güvenliğiyle ilişkin sorun bulunmayan”

Tecim Bakanı Mehmet Muş:

“(Gümrükte uyuşturucuların yüzdelik 90’ının geçtiği iddiaları) Ne belgeye, hangi bilgiye bakarak bunu söylüyoruz”

“22 Ekim’den itibaren 22 bin 804 esnaf zanaatkara 7 bilyon 286 milyon Türk lirası kullandırılmıştır”

“Sonuç ilkokul sene içindeki performansımıza bakıldığında 2016 yılında ölçülü efdal ve faziletkâr teknolojili ürünler ihracatımız 48,9 milyar dolarken 2021 yılında 77 buçuk milyar dolara yükselmiştir”

ANKARA – Tecim Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’bile erke tedariği konusunda bire bir sorun yaşanmadığını belirterek, “Şu an on paralık kimsenin kışa akıllıca gidiyorken ya bile değişik konularda hangi enerji ile müntesip ne bile besin en güvenliği ile dayalı bir tereddüdü olduğunu görmedim” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bakanlığının 2023 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Cazibe ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. HDP İstanbul Saylav Dilşat Canbaz’ın “Van- Hakkari sınırlarında yurttaşlar öldürülüyor” iddialarına yanıt veren Nazır Muş, “Bayağı aynı eş değil bunu belirten. Bir mebus söylüyor bunu ve bunlar Meclisin tutanaklarına giriyor. Bu yanlış bir rapor, önü ve arkası yok. Bu ifadeyi kullanmayı bu bina altında akla yatkın bulmuyorum, kabul etmiyorum. Burada hakeza tıpkı argüman ortaya atılıyorsa elinizde tıpkısı özdek vardır. Nedeniyle dilekçenize bunları ki nerede yapmışsa yazıp savcılığa vermeniz gerekir” diye niteleyerek konuştu.

Türkiye’nin bir kavga ikliminde olduğu söylemlerine ilgili dahi Muş, “Türkiye’de bire bir cenk iklimi yoktur. Türkiye’da huzur vardır, vatandaşların birey ve mülk güvenliği anayasanın hükümete verdiği görev çerçevesinde adına getirilmektedir” dedi.

Gümrükte uyuşturucuların yüzdelik 90’ının geçtiği iddiaları

Gümrüklerde uyuşturucuların yüzde 90’ının geçtiği, yakalanamadığı iddialarına ilgili Icra Vekili Muş, “X-ray var rüfeka, bireşimli zeka kullanılıyor. Türkiye bu işin bildirme balaban mücadelesini veren ülkelerin başında geliyor. Ne belgeye, ne bilgiye göre bunu söylüyoruz. Bunlar ayrımsız milletvekilinin söyleyeceği ifadeler değil. Bu akilane değil. Haddinden Fazla kırıcı ayrımsız kumanda taharri merkezimiz var. Dilek fail milletvekilleri varsa ben sizi gezdireyim, bittabi tıpkısı faaliyet yaptığımızı orada görün” ifadelerini kullandı.

Bakanlık hakkındaki Sayıştay raporlarını dikkatle incelediğini belirten Bakan Muş, “2020’birlikte bakanlığımız ile ait Sayıştay raporunda 24 bulguya ait anlatım vardı. Bakanlığımızca gerekli icraat yapıldı. 19 adedinin namına getirildiği ya birlikte adına getirilmekte olması zımnında 2021 raporunda saha almamıştır. Nedeniyle Sayıştay bulgu yapmış biz onu değerlendirmişiz aynı sonrakinde rapora almamış. Bu kapsamda 2021 Sayıştay raporunda 2020’den gelen 5 adet bulgu ile bütün 12 belirgi meydan almakta. Fakat bu bulgularda hangi tıpkısı kamu zararı var hangi bire bir zimmet var. Bizim yaptığımız uygulamaları Sayıştay’ın eleştirmesi var. Demincek bunları çalışacağız” dedi.

“22 Teşrinievvel’den itibaren 22 bin 804 esnaf zanaatkara 7 bilyon 286 milyon Türk lirası kullandırılmıştır”

31 Teşrinievvel 2022 itibarı ile 256 bin 690 esnaf için tescil, 96 bin 145 esnaf için terkin yapıldığını tamlayan Muş, “2022 yılının geçmiş 10 ayında 262 bin 235 esnaf ve zanaatkara 56 bilyon 60 milyon Türk lirası kullandırılmıştır. bununla birlikte esnaf itimat eğin limitleri işletmeler üzere 500 bin Türk lirasına çıkartıldı. Yatırım kredilerinin 1,5 milyon Türk lirasına yükseltilmesi uygulamasının yürürlüğe girdiği 22 Ilk Teşrin 2022’den itibaren 22 bin 804 esnaf zanaatkara 7 bilyon 286 milyon Türk lirası kullandırılmıştır” dedi.

“Biz çöp ithal etmiyoruz”

Atılan ithalatı ile ilişik soruya ise Bakan Muş şu cevabı verdi:

“Biz yararsız ithal etmiyoruz. Bunu çokça katı kurallara bağladık. Türkiye’bile bire bir taraftan tığ başarısız atılmış ile ilgili topluyoruz ansız dönüşüm üzere. Ama bunlar Türkiye’deki sanayi üzere yetmiyor. Takdir edersiniz kim çıktı ihracatta bütün ülkeler ansız dönüşümde muayyen bir ululuk istiyorlar. Ancak bizim tesislerimiz alelhusus Adana bölgesinde yoğunlaşmıştır. Türkiye’nin ürettiği atılmış yetmiyor ihtiyacımıza. Biz bu atığı haricen alıyoruz. Burada Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının eli sıkı denetimleri var. Bununla alakalı Türkiye’da bire bir kampanya yapıldı ‘Türkiye atılan-çöp ithal ediyor’ diye niteleyerek. Bu işletmelerin hepsinin ruhsatı gözden geçirildi. Kavait daha üstelik sıkılaştırıldı. Türkiye bu köylü dönüşümü alıyor, vurdumduymaz dönüşümde kullanıyor. Ondan sonradan bunu iplikte ve polyesterde kullanıyor. Ardından iz adına ihraç ediyor. Bizim topladığımız kafasız dönüşümle alakalı atıklarımız ehliyetli değil. Bu atığı ithal ediyoruz. Bunu hoppadak tığ değil Avrupa’bile mütenevvi ülkeler de yapıyor. Bunu suistimal eden firma varsa gereğini yaparız.”

“Türkiye’nin Rusya’evet ve Ukrayna’evet müteveccih aldığı duruştan ekolojik ortam tahıl koridoru çözülebiliyor”

Tahıl koridorunun yeniden açılmasıyla ilgili birlikte Muş, “Bizim bu konuda duruşumuz çokça kemiksiz. Mürekkep Milel kararlarını uyguluyoruz. Hem Ukrayna hem da Rusya ile ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Burada bittabi farklı ülkelerin koyduğu yaptırımların değme şekilde suistimal edilmesine biz izin etmiyoruz. Tığ Konfedere Milel kararı olmadığı amacıyla Rusya ve Ukrayna ile ticaretimize ve alışılagelen ilişkilerimize bitmeme ediyoruz. Türkiye’nin bu duruşundan ufuk tahıl koridoru çözülebiliyor ve Türkiye orada arabulucu rolü oynuyor. Tığ ortada duruyoruz. Bizim yaklaşımımız bu” ifadelerini kullandı.

“2016 yılında orta faziletli ve faziletkâr teknolojili ürünler ihracatımız 48,9 bilyon dolarken, 2021 yılında 77,5 milyar dolara yükselmiştir”

İhraç edilen faziletli uygulayım bilimi ürünlerine ilişik Nazır Muş, “Dizayn ve ürün geliştirme projesini desteklediğimiz şirketlerin 2021 yılı vahit ihracat ortalaması 10 doların üzerinde. Bu şirketlerin kilogram başına birim fiyatına baktığımız devir Türkiye ortalamasının çokça çok üstünde olduğunu görüyoruz. Ancak toplamda payını çok daha yükseklere çakozlamak bizim de kuma amacımız. Son ilkokul yıl içindeki performansımıza bakıldığında 2016 yılında mutedil yüksek ve efdal teknolojili mahsulat ihracatımız 48,9 bilyon dolarken, 2021 yılında 77,5 bilyon dolara yükselmiştir” diye niteleyerek konuştu.

“Enerjide geçen sene 50 ödediğimiz şeye bu sene 100 ödüyoruz”

Nazır Muş, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin sabık yıl 50 milyar dolar civarında erke ithalatı vardı, bu yıl 100 milyar dolar civarında bu. Şunu söyleyebiliriz; ithalatımız arttı ancak neden arttığına bakmamız koca diye düşünüyorum. Bu sene güzeşte seneden tutar olarak çok elan aşkın aynı tüketimimiz olmadı. Hassaten ihtimal tüketimde azalış birlikte kabil. Amma güzeşte sene 50 ödediğimiz şeye bu sene 100 ödüyoruz. Güzeşte sene ödediğimiz rakamları ödemiş olsaydık bu yıl akan açıkça sorunu kalmayacaktı. Zira bakım ihracatımız haddinden fazla okkalı şekilde arttı. Hem turizm gelirlerimiz hem da bakım kalemlerimizde kilolu artma var. Zımnında akan berrak diye tıpkı gündemimiz olmayacaktı. Fakat enerjideki bu artış icap istemez bütün ülkeleri etkilemektedir. Rakamlara tıpkı üstelik buradan kaçmak gerekiyor.”

Türkiye’nin dış ticaret açığındaki esas problemin enerjide dışa tabiiyet olduğunu dile getiren Muş, “Bu takkadak bizimle alakalı değil. Dayanıklı çok ülkenin şu dakika karşılaştığı dava. Henüz geçmiş dış tecim fazlası veren ülkeler de maalesef aut tecim açığı vermeye başladılar. Burada erke ihraç fail ülkeler güvenilmez aynı kök ederken sair ülkeler maatteessüf bu enerji faturasını ödemeyle yüz yüze kalıyorlar. Bizim enerji tüketimimiz mukannen ülkelerle mukayese ettiğinizde çokça daha fazla” dedi.

“Türkiye’bile enerjinin fiyatıyla ilgili ülkü var amma en güvenliğiyle müteallik sav bulunmayan”

Türkiye’birlikte enerji tedariğinde ayrımsız sevgili olmadığını vurgulayan Nazır Muş, “Türkiye tedarikle ilgili seçkin dava yaşatmıyor. Şu an hiç kimsenin kışa akla yatkın gidiyorken ya bile değişik konularda hangi erke ile dayalı ne bile azık sunu güvenliği ile ait tıpkısı tereddüdü olduğunu görmedim. Burada milletvekillerimizden şunun eleştirisini duyduk; aut ticaret açığı arttı. Ama ‘Enerji en güvenliğinde sorun var’ kabil benzeri şeyi kimesne söylemedi. Zira hakeza tıpkı durumu yaşatmadı Türkiye. ‘Gıda bildirme güvenliği ile müntesip tıpkısı sav var. Nereden bulacağız?’ diyerek benzeri keder kimse dile getirmedi. Çünkü Türkiye bunu yaşatmıyor vatandaşlarına” diyerek konuştu.

TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonunda daha sonradan Tecim Bakanlığı ile ilişkin ve ilişik kurumlarının 2023 yılı bütçeleri kabul edildi.

Share: