Erke ve Tabiatıyla Kaynaklar Bakanlığının 2023 yılı bütçesi TBMM Traksiyon ve Bütçe Komisyonunda

DÜRÜST Öğür İzmir Mebus Yaşar Kırkpınar, Türkiye’yi enerjide özgür arkaç ilam etmek üzere rastgele türlü adımı atacaklarını söyledi.

TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Elbette Kaynaklar Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

CHP Adana Saylav Süslü Şevkin, SELIM Parti iktidarının erke politikaları dolayısıyla vatandaşın bu şita mevsimini da sevimsiz ve karanlıkta geçireceğini doğacak sürdü.

Kullanılan saf gazın yüzde 99’u ve petrolün yüzde 92’sinin ithal edildiğini belirten Şevkin, “İthalata dayalı siyaset ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yeterince kullanılamamış olması zımnında, elektriğe 2022’üstelik yapılan mecmu bindirim yüzde 136’dan yüzdelik 266’evet vasıl oranlarda değişkenlik göstermektedir. OECD verilerine bakarak akıbet aynı yılda Türkiye’da enerji fiyatları yüzdelik 143 oranında artarken acun ortalaması yüzde 135 kendisine görülmektedir. Nedeniyle aradaki farka baktığımız devir Avrupa’dahi elektriğin en pahalı olduğu dördüncü büyüklük konumundayız.” dedi.

Yapılan zamların “daha çok aynı soygun düzenine dönüştüğünü” argüman eden Şevkin, “Enflasyonun yüzdelik 85 kendisine açıklandığı yerde yüzdelik 266’evet varan zamları nereye sığdırıyorsunuz? Hani pencereleri açacaktık evet; bırakın pencereleri açmayı ulus battaniyelerin altında saç kurutma makineleriyle ısınmaya çalışıyor.” diye konuştu.

“Tarihi sorumluluğumuzun farkındayız”

AK Öğür İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Enerji ve Bittabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in sunumunda Türkiye’nin ikinci 100 sene vizyonuna akıllıca bire bir perspektif çizdiğini söyledi.

Türkiye’nin çabukça serian temas alanda bükülme niteliğinde projeleri hayata geçirdiğini anlatan Kırkpınar, “Şevket sarmak bati bire bir iştir. Kandil’den emir almakla çap yönetilmez. ‘Ben Başvekil olacağım.’ deyip laubali tıpkısı duruşla dahi celal yönetilmez. İngiltere’ye define bulmaya her an dahi kerem yönetilmez. ABD’ye hamburger yemeye giderek de cesamet yönetilmez.” dedi.

Türkiye’nin akıbet dönemde enerjiden savunmaya yüce atılımlar gerçekleştirdiğini vurgulayan Kırkpınar şöyle konuştu:

“Alelhusus denizlerimizde hidrokarbür aramaya başladığımızda evvel evvel bizi kaplamak için zılgıt etmeye kalkışanlar ergin, buna mugayeret de şakşakçılık yapmıştı. Devlet içerisindeki ihanet korosuna diyoruz kim ‘Arayamazsınız.’ dediniz, aradık; ‘Bulamazsınız.’ dediniz bulduk; demincek dahi elbette bulduysak öyle çıkaracağız. Türkiye’yi enerjide bağımsız kuzuluk haberdar etmek amacıyla rastgele tür adımı atacağız. Bu yoldan asla anlayışsız dönmeyeceğiz. Türkiye’nin yarınları üzere attığımız seçme adımın, tarihi sorumluluğumuzun farkındayız. Bizi izleme etmeye bitmeme edin.”

“Eşkal olmamız amacıyla çabucak Rus gazı yeterli değil”

İYİ Fırka Entelektüel Saylav Aydın Adnan Sezgin, Rusya’nın enerji tedarikinde kavi güvenli bire bir kuma olmadığı izleniminin kuvvetlendiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Izzet Başkanı Vladimir Putin ile kişisel kader dayanışması içerisinde olduğunu; Türkiye’nin erke mimarisinin, erke güvenliğinin bu ferdî dayanışma ile şekillendirilmemesi gerektiğini tamlayan Sezgin, “Moskof gazının Avrupa’ya ulaştırılması amacıyla Türkiye’nin gaz merkezi haline getirilmesi yönünde Putin marifetiyle bir teklif gündeme getirildi. Putin ve Zalim yönetimi için bu kök ilişkiler arızi, enerji bağlantıları kalıcıdır. Türkiye’nin erke merkezi olmasını tabii isteriz amma Acımasız teklifi gerçekçi değildir. Format olmamız amacıyla hemen Zalim gazı ehliyetli değildir. Bir Nice şart gerekmektedir. Tafsilatlı yıllar sürecek maharet çalışmalar benzeri yana Rusya’dan gaz almaktan sakınan KEZ illet Türkiye üzerinden Zalim gazı algı?” değerlendirmelerinde bulundu.

“doğal gaz taharri çalışmaları bütün dünyanın dikkatini çekmektedir”

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, mehabet bütçelerinde en koskocaman başlık olarak yerini alan enerjinin, gelişigüzel sabık aktarılma daha birlikte makro kuzuluk geldiğini belirtti. Öztürk şöyle konuştu:

“Türkiye’nin enerji talebi, büyüyen ekonomisine koşut kendisine hisse senedi göstermektedir. 2021 yılında mütezayit petrol, gaz ve cıvıltı fiyatları ile başlayan küresel enerji krizi, Rusya- Ukrayna savaşı ile birlikte kafa gösteren doğal gaz tedarik sorunlarıyla birleşerek zaman özellikle Avrupa başlamak için yekpare ülkelerin enerji kaynaklarında dışa olan bağımlılıklarını gözden geçirmelerine neden olmuştur. Türkiye’nin serencam yıllarda erke alanında haddinden fazla yetişkin mesafeler hatim ettiğine hepimiz şahit olmaktayız. Türkiye’nin akıbet dönemde eş olduğu kaslı sistemler ile lazım Gün Doğusu Akdeniz’birlikte gerekse Karadeniz’de gaz taharri çalışmaları ve liyakatli sonuçlar elde edilmesi, özellikle erke darboğazında olan başta Avrupa ülkeleri almak amacıyla hep dünyanın dikkatini çekmektedir. Ihtimal ülkemiz konusunda yapılan saldırıların birçoğunun sebebi da budur.”

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, DÜRÜST Parti milletvekillerinin, yapılan hizmetleri neymiş tıpkı lütufmuş kadar yansıttıklarını, yapılanların armağan olmadığını söyledi. Emecan, “Siz iktidar olma görevini yerine getiriyor, biz ise eksiklerinizi, yanlışlarınızı sizlere iletiyoruz.” dedi.

Türkiye’nin yıllık ithalatının dörtte birini enerjinin oluşturduğunu dile getiren Emecan, “Enerji enflasyonu bildirme aşkın Türkiye’yi vurmuş durumda. Dolardaki ani yükseliş, iktidarın ekonomi politikasındaki hatalı kararları halkımızı, ülkemizi vurmuş vaziyette. Halkın gelgel gücü düşerken birlik tüketim maddelerinin fiyatları üstelik enerjideki artıştan âlem yükseliyor.” diye konuştu.

“Aynı şeyler yapacak mısınız?”

CHP Bartın Mebus Aysu Bankoğlu, Amasra’daki eroin kazası sonrasında ilkin Türkiye Taşkömürü Kurumu Umumi Müdürü ve sair idarecilere yönelik bibi ayrımsız iş yapılmadığını belirtti.

Bankoğlu, “Bu faciadan sonraları 52 bala babasız kaldı. Bakanlığınızın, vabeste kurumların ve o kurumların başındaki insanların müteselsil ihmalleri sonunca o çocuklar yetim kaldı. Aynı şeyler yapacak mısınız? Siz tıpkı sorumlu olarak değer ödeyecek misiniz?” diyerek sordu.

DÜRÜST Parti Trabzon Saylav Salih Cora, Avrupa ülkeleri beyninde vatandaşına sunu uygun enerjiyi ve akaryakıtı realizasyon fail ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Dünyanın en kebir erke koridorlarından biri olan Türkiye’nin daha çok taşıyıcı değil müstahsil tıpkı ülke olma önünde emniyetli adımlarla ilerlediğinin altını çizen Cora, “Bugün yenilenebilir erke kurulu gücünde Avrupa’birlikte beşinci, dünyada 12’nci tam düzlük alarak nereden nerelere geldiğimizi esasında çok daha dolgunca tıpkı şekilde görmenizi arzu ediyoruz.” dedi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, hükümetin daim müjdeler verdiğini fakat gerçeklerin ortada olduğunu söyledi.

Doğa tahribatına çevrik politikalar uygulandığını öne süren Pekgözegü, “Beherglas avuç suya, beher ovaya ısıl santralci yapıyorsunuz. Katıksız gazın, faaliyet üretimindeki payı üçte bire düşürüldü ama bu enerjide dışa bağımlılığı azaltmadı.” görüşünü savundu.

Share: