Erkan Aydın: Uludağ’ı Araplara Peşkeş mi Çekeceksiniz

ZEHRA DEĞİRMENCİ – SİBEL KAHRAMAN

CHP Bursa Saylav Erkan Aydınlık, Uludağ’da alan başkanlığı kurulması için TBMM’ye sunulan yasa teklifine tepki gösterdi. Entelektüel, “Buraları yabancılara, Araplara peşkeş mi çekeceksiniz? Bu büyüklüğünde yeşili olan alan birilerinin, bir tane tıpkı kişinin getirim alanına mı çevrilecek? Bu yanlıştan aynı dakika ilk dönün” dedi.

AKP milletvekilleri, Türkiye’nin kebir şita turizm merkezlerinden bir olan Uludağ’da ‘düzlük başkanlığı’ kurulması amacıyla sabık cuma haset TBMM’ye yasa teklifi verdi. Teklife göre; Uludağ’birlikte saf sit alanları ve farklı korunan alanların geliştirilmesi, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile alanda yürütülen faaliyetlerinde Uludağ Düz Başkanlığı mezun olacak.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Entelektüel, zaman ZÜMRÜDÜANKA Malumat Ajansı’na yaptığı açıklamada, daha geçmiş Kapadokya’bile düzlük başkanlığı kurulmasını desteklediklerini, ancak bunun sonuçlarının zehir olduğunu söyledi.

“KARARDAN VAZGEÇİLMEZSE İKTİDARIMIZDA SORUNU DÜZELTECEĞİZ”

Kapadokya’de nöbet fora etmek ve rant ihdas etmek için peribacalarının 4’ünün namevcut edildiğini tamlayan Kültürlü, bir zihniyetin şimdi da gözünü Uludağ’a diktiğini savundu. Münevver, şöyle konuştu:

“Burası, Bursa’nın dem kabul etme alanı, akarsu alanı, oksijen alanı. Demincek, gelen teklifi inceledim. Koordinatlar vermişler, koordinatların anlaşılması olabilir değil. Harita mühendislerine çıkarttırdığımızda, 20 milyon metrekarelik alanı Uludağ Alan Başkanlığı namına belirliyorlar. Demincek, şu soruları soruşturmak geçişsiz. Uludağ’birlikte kayak bölgeleri var; 1. ve 2. Nahiye. Buraların sınırıyla kaplanmış olsaydı o devir bu karambol giderebileceğinden buna bindi verilebilir. Fakat burada Kirazlıyayla’dan milli parklara kadar uzanan; milli parkları, ormanı, yaban hayatı, tabii hayatı, endemik bitkileri kapsayacak bir düzenleme. Sebep bu büyüklüğünde faziletli ayrımsız alanı bu uzanım içine alıyorsunuz? İnsanın aklına sorular geliyor. Birincisi; 2018’da çıkardığınız, bu ağaçları kesmeyle ilişik kanun ile sormadan ağaçları kesip bulunmayan mu edeceksiniz? Ayrıksı bir istifham; buraları yabancılara, Araplara peşkeş mi çekeceksiniz? Bu büyüklüğünde yeşili olan düzlük birilerinin cebine, bir tane bir kişinin rant alanına mı çevrilecek? Bu yanlıştan tıpkı an önceki dönün. Eğer bu kargaşayı çalmak istiyorsanız hemen 1. ve 2. oteller bölgesini yapın. O, bu kadar şişman alanı kapsamayacağından lojik ayrımsız çözüm benzer. Amma bu şekliyle gelirse tığ, bunu hem desteklemeyeceğiz hem birlikte Esas Mahkemesi’ne götüreceğiz. Olmazsa dahi 6 kamer sonraki iktidarımızda da bunu düzelteceğiz.

“AKP’NİN GİDERAYAK YAPACAĞI KATLİAMA İZİN VERMEYECEĞİZ”

1961 yılında Türkiye’nin beşinci milli parkı yerine akseptans edilen Uludağ’ın, 13 bin hektarlık alanıyla bugüne kadar hem Türkiye’ye hem bile Bursa’ya saf hayat namına bakım ettiğini belirten CHP Bursa İl Başkanı İsmet Kişmiri ise buranın mefret benzeri şita turizm noktası olduğunu ifade etti. Uludağ’ın bugünlerde AKP iktidarının hedefinde olduğunu öne süren Kişmiri, “Ülkede satacak ayrımsız şey bırakmayan AKP iktidarı, bundan sonra yer spekülatörlüğü, arsa rantçılığından sonraları ülkenin ekin ve doğa varlıklarına da saldırmayı görev biliyor, yandaşlara peşkeş çekiyor” diye konuştu. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uludağ Milli Parkı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle milli parklar statüsünden çıkarılıyor. AKP Bursa milletvekillerinin önerisiyle dahi Türkiye Nazik Kavim Meclisi’nde yasayla artık bu özelliğini yenilmek için. Buradan özellikle AKP Bursa milletvekilleri doğmak için bütün AKP’li yetkililere tekrar çağrı yapıyorum. Uludağ’ı sizin yandaşlarınıza peşkeş çektirmeyeceğiz. Uludağ, Türkiye’nin çokça yetişkin tıpkısı akarsu rezerve havzasıdır. Uludağ’ın etrafında kurulan onlarca su ve soda fabrikasıyla temas bölüm milyonlarca litre su ambalajlanarak ülkenin dört bir tarafına gönderilmektedir. Uludağ faunasında elden bu bölgeye katışıksız hayat dolu bir nice nebat, birçok hayvan türü var. Paçalı baykuşundan Apollo kelebeğine ve takkadak bu bölgede aktif 21 devam endemik bitki var. Bu kültürel varlığı AKP’nin giderayak katletmesine müsaade vermeyeceğiz.”

“DÜZ BAŞKANLIĞI DEĞİL TALAN BAŞKANLIĞI”

Uludağ’bile böbürlenmek istenen düz başkanlığını ‘talan başkanlığı’ namına gördüklerini söyleyen DOĞADER Yürütme Kurulu Başkanı Sedat Güler bile “Zira bu kanun tasarısıyla bu arada Bursa’nın hayat kaynağı, yaşam kaynağı Uludağ’ı hemencek neşir edecektir. Büyükşehir Belediyesi’nin ve sermayenin kontrolüne bırakılacaktır. Orman Bakanlığı ve Milli Parklar işlevsiz kalacaktır. Kanun tasarısını hazırlayanlar daima şunun üzerinde duruyorlar; ‘Uludağ’da çok başlılık var tığ bunu kabul etmiyoruz’. Uludağ’da çokça başlılık namevcut. Uludağ’dan sorumlu, Orman Bakanlığı ve Milli Park Yeri Müdürlüğü’dür. Yalnız Milli Park Müdürlüğü’nü bayındır bıraksınlar, işlerini yapsınlar” dedi.

Bursa’nın temiz gelgel kaynağının Uludağ olduğunu ve içilen seçkin felç suyun buradan geldiğini vurgulayan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak turizm sermayesinin ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ üstünde çok nazik aynı baskısı var. Genişlik böylece üstelik bu kanun tasarısıyla bunu aşmaya çalışıyorlar. Bu, Uludağ ve Bursa’ya ihanettir diye düşünüyoruz. Uludağ’ın idam fermanıdır. Buna hovarda cebin çıkıyoruz. Biz, 2005’ten bu yana Uludağ’la ait teleferik projesi, Uludağ ormanlarını yüklenmek, Uludağ’ın suyunu sömüren akarsu şirketlerine alın belki 15’in üzerinde ülkü açmışızdır. Tıpkı soy Uludağ’ın derdi bitmiyor. Çünkü benzeri taraftan şehremaneti, yönetimini kabul etmek istedi. Dönemin Orman Bakanı, bu yetkiyi vermedi. Tıpkı siyasal partinin bakanı, tıpkı siyasi partinin uray başkanına bu yetkiyi vermedi. Deminden diyoruz ki bu düzlük başkanlığındaki yetkiyi yeniden belediyeye veriyorsunuz. Biz, bu kanun çıktıktan bilahare Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Uludağ’ın milli park olmaktan çıkarılacağını görüyoruz. Uludağ’ın milli park yeri olmaktan çıkarıldığı andan itibaren Uludağ’ın bulunmayan oluşu hızlı tıpkısı şekilde başlayacaktır. Bu ayrımsız öngörü değil, aynısı Kapadokya sürecinde yaşandı. Kapadokya’ya kayran başkanlığı geldiğinde Göreme Milli Otopark’ı içindeydi. Düz başkanlığı kurulduğunda alelacele Kapadokya, milli park yeri olmaktan çıkarıldı. Kapadokya’de yaşanan süreci, tevzi sürecini bilcümle Türkiye kamuoyu biliyor. Örnek Uludağ’ın başına gelecektir. Uludağ’ın ormanları çok değerlidir. Dünyada bin 100 pare endemik bitki vardır. Dünyada sıfır endemik nebatat Uludağ’dadır. Bu endemikler süratle yok edilecektir, bu endemiklerin olduğu bölgeler yapılaşmaya açılacaktır. Akabinde 3. oteller bölgesi belki gündeme gelecektir. O yüzden Bursa’nın su ve gelgel kaynakları hızlı benzeri şekilde yok olacaktır. Aynı zaman ilk bu kanun tasarısı Meclis’ten çekilmelidir.”

Share: