Bursa Teknik Üniversitesindeki akademisyenler “ruh üreten güpür” geliştirdi

Bursa Ustalık Üniversitesinden (BTÜ) tıpkısı kadro bilim kadını, cereyan enerjisinden “cıvıltı üreten güpür” prototipi geliştirdi.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Polimer Materyal Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu başkanlığındaki 5 şahsiyet takım, 3 almanak mesai sonucu projelerini yüce bire bir aşamaya getirdi.

Uzmanların üzerinde çalıştığı güpür, benzerlerinden hibrit nanolifli malzemeden yapılması, hafif ve elastik oluşuyla ayrılıyor. Ayrıca bu uygulayım bilimi, eksantrik yapı malzemesine ve kumaşlara bütünleşmiş edilebiliyor.

Prototip yapıt, laboratuvarda kola giyilerek sınav edildi. Kumaşın akıllı saat, fikirli bileklik gibi giyilebilir ürünlerin yükleme edilmesinde kullanılması amaçlanıyor.

Uzmanlar, berat ahzetmek için girişimde bulundukları projeyi geliştirerek sektöre vermek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

“Ölçüm cihazlarıyla kullanılabilecek test aparatı de geliştirdik”

BTÜ Rektör Yardımcısı bile olan Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, AA muhabirine, cümbüş üretiminin nesiç malzemeleri kullanılarak yapılmasının edimsel ayrımsız laf olduğunu söyledi.

Doktora tezinde bile “faaliyet üreten kumaşlar” üstüne çalıştığını belirten Bedeloğlu, şöyle bitmeme etti:

“Bu say konusu, tekstillerin erke üretiminde kullanılması üstüne yoğunlaşmamız sonucu ortaya imdi. Burada imale, bükme hareketleri, ihtizaz veya basma hareketleriyle oluşum malzemelerinin enerji üreten yapılar haline dönüştürülmesini sağladık. Giyilebilir elektronikler sonuç yıllarda haddinden fazla dolay plana artık. Bu konuda çok mütenevvi cihazlar bile geliştirildi. Bazıları ticari yerine de kullanılabiliyor fakat bu giyilebilir elektronik malzemelerin âdem vücuduna ahenktar hale gelmesi kullanıcının memnuniyetini artıracaktır.”

Prof. Dr. Bedeloğlu, giyilebilir elektronik ürünlerin nabız, tansiyon ve kan şekerini ölçebildiğini, kullanıcısını fitness antrenörü üzere yönlendirebildiğini, üzeri monitörlemesi yapabildiğini anlattı.

Giyilebilir ürünlerin enerji ihtiyacını pillerden karşıladığını fakat bunların vücuda ağırbaşlılık getirdiğini kaydeden Bedeloğlu, şöyle konuştu:

“Gövde üzerinde bürümek gerektiği ahit, işte bizim geliştirdiğimiz bu giyilebilir elektroniklere uygun erke üreten yapı malzemeleri giyilebilir elektroniklerle bu arada kullanılarak kişiye konforlu, belli belirsiz benzeri şekilde cihazlarına enerji sağlamasını gerçekleştiriyor. Proje konumuz hala üzerinde çalışılmaya devam ediliyor. Bizim bu konuda iki nişancı başvurumuz var, müfit nazir başvurumuz var. Hele bu canlılık üretiminin gerçekleşmesi üzerine ölçüm cihazlarıyla kullanılabilecek bire bir imtihan aparatı de geliştirdik.”



Share: