Şırnak kilimleri Finlandiya, İran ve Irak’a pazarında

Şırnak kilimleri Finlandiya, İran ve Irak’a pazarında

ŞIRNAK – Şırnak’ın Uludere ilçesinde Karı destek Merkezlerinde Ahali eğitim merkezi müdürlüğü bünyesinde açılan kilim kurslarında dokunan kilimler yurtdışına ihraç ediliyor.

Uludere Ahali Yetişek Müdürlüğü’nün kiraladığı binalarda açılan sergi ve halı oluşum kursuna gelen kursiyerler, yırtıkça öğreticiler tarafından unutulmaya beniz tutmuş sergi ve halı yapı geleneğini sürdürmeye çalışıyor. Haftanın 5 haset kursa gelen kursiyerler, tezgahın başında sergi ve halı dokuyarak hem ailelerine katkıda bulunuyor; hem birlikte geleneği devam ettirmeye çalışıyor.

Dokunan Uludere kilimi yetersiz içinden alınan siparişlerden sonra yurtdışına de ihraç ediliyor. Finlandiya, İran, Irak kabil ülkelerden havale düz kursiyerler, siparişlerini yedirmek için haftanın 5 günü kursa geliyor. Kilimler ebatlarına göre 600 ile 10 bin lira arsında müşteri buluyor. Sunma gerçekten kilimi 3-4 kursiyer 1 ayda dokuyabiliyorken, en şişman ebattaki kilimi 3-4 kursiyer 4 ayda ancak bitirebiliyor. Şenoba Belediye Reisi Alihan Babat’ın Katılımıyla kesilen, 4 kamer üstünde çalışılan kilim paketlenerek Finlandiya’ya gitmek amacıyla kargoya götürüldü.

Usta müzakereci Rahime Bilici, Uludere Halk Eğitim bünyesinde açılan kilim kurslarında fariza yaptığını, Uludere kilimi ile ait çalışmalar yaptığını söyledi. 40-50 mektepli çıkışlı ettiklerini aktaran Bilen, “Bu periyot kestiğimiz kilimi yurt dışına ihraç ediyoruz. Bu ihraçlarla tığ, öğrenciler ve çalım olarak haddinden fazla bahtiyar oluyoruz. Amacımız hele Uludere bölgesine ilgilendiren kilimlerin tanıtımını ayırmak. Geçmişten geleceğe bire bir köprü kurmak, unutulmaya beniz tutmuş kilimleri öğrencilerimize, yıpranmamış nesile takdim etmek. Finlandiya’dan ısmarlama aldık, geçtiğim günlerde Irak siparişlerimizi gönderdik. İran’dan da siparişlerimiz var. Görünür olmamız daha aşkın ısmarlama gelmesini sağlıyor. Alihan Komutan ile kestiğimiz kilimi 4 mektepli ile 2,5 ayda bitirebildik” dedi.

Şenoba Karı Destek Merkezi koordinatörü Halide Saika ise Karı Destek Merkezinin Uludere Kaymakamlığına tutkun olduğunu, el eğitim müdürlüğü bünyesinde açtıkları 9 kurslarını kâin olduğunu rapor etti. Saika, “Kilimlerimizin fiyatı 600 liradan başlayıp 10 bin liraya kadar sergi var. Fiyatlarımız ebatlarına göre değişiyor. Müşterinin isteğine, siparişine bakarak ebatları belirliyoruz. Avrupa’dan, Irak’tan, İran’dan, siparişler alıyoruz. Satılan ürünlerin gelirleri kursiyerlerimize veriliyor. Hem kendilerine, hem ailelerine katkıda bulunuyorlar” ifadelerinde bulundu.

Share: