Sığınmacı algısı Nevşehir’de tartışıldı

Türkiye Bilgisizlik STK’ları Platformu eliyle planlı Tendürüst Türkiye Forumu’nun ikincisi Nevşehir Hacı Bektaş Ege Üniversitesi’nde (NEVÜ) yapıldı.

‘Mülteci Algısı’ temasıyla gerçekleştirilen İç Anadolu Bölgesi Tendürüst Türkiye Forumu’na, Ankara, Aksaray, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat illerinden tahminî 200 zinde katıldı. Bilgisizlik alanında iş eden bilgisizlik örgütlerinin alay malay hisse senedi yapma kültürlerini geliştirmesine yardım sağlamayı hedefleyen forumun açım konuşmasını NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Cömert Aktekin yaptı. Aktekin, “Böylesi koca tıpkı konunun Hünkar Hacıbektaş Iye’nin adını haiz üniversitemizde tartışılacak olması bizler için şişman önem taşıyor. Hacıbektaş Iye Hazretleri Anadolu coğrafyasının kültürel ve inançsal değiş ve dönüşümünde genişlik iri etkisi olan manevi önderlerimizden biri. Bu tür simge esame bugün sizlere tartışacağınız sığınmacı algısıyla ilişkin göz açışınızı üstelik etkileyecek çokça ensesi kalın doneler veriyor. Küçük Asya Coğrafyası tarih boyunca değişik coğrafyadan mevrut insanlara karı sahipliği yapmış, ayrımlı coğrafyalardan gelen insanları özlük o coğrafyalarının ekin, deneyim ve birikimlerini buraya getirerek burada var olan kültürle harmanlayarak zenginleştirmiştir” dedi.

Aktekin: “Acun tarihi haddizatında, göçlerin oluşturduğu ayrımsız tarih”

Barhana olgusunun sosyologların, yöntem bilimcilerin ve tarihçilerin üstünde çok durduğu ve haddinden fazla kitap verdiği tıpkı laf olduğunu aktaran Aktekin; “Devir boyunca isteye vabeste veya zorunlu göçler eliyle adam hareketliliği daima bitmeme ede gelmiş ve günümüzde da malumunuz bitmeme etmekte. Özellikle elan dolgunca aynı dirim ve elan gür ayrımsız iktisadi genişlik elde edebilmek amacıyla apayrı ülkelere isteğe kapalı olarak kafile edenler var. Bire Bir bile çekişme ve iç çatışmalar nedeniyle hayatta kalabilmek için zorunlu aynı kafile var. Bağımlı kim bu göçün posta açtığı türlü çatışmalar, belirsizlikler, sosyolojik ve siyasi dönüşümler da var. Türkiye da bunu yer hızlı tüvana ve tarih boyunca göç düzlük benzeri büyüklük. Acun tarihi gerçekte, göçlerin oluşturduğu bire bir ruz. Türkler Anadolu’evet göç etmeseydi bugünkü Türkiye olmazdı. İslam tarihinde Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye göç etmesiydi ahir gelişimler olmazdı. Avrupa’dan Amerika’ya göçler olmasaydı dünya tarihi değişik gelişirdi. Dolasıyla dünya tarihinin esasını oluşturan göçtür. Bugünkü çalıştayında insanca göz açısıyla ülkemize ve umum insanlığa adamakıllı sonuçlar ulaştıracak şekilde ve fikri çalışmalara dayanç olması dileğiyle bu etkinliği düzenleyenlere ve siz katılımcılara teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” diyerek konuştu.

Türkiye Bilgisizlik STK’ları Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Özdinç da konuşmasında; “Bu ikinci çalıştay üstelik sığınmacı algısını çalışacağız, hangi üzere böyle aynı konu seçtik herhalde kararlamak tahakküm değil. Dünyada bugün 2022 yılı itibariyle yerinden zorla akım ettirilmiş yerinden zorla gönderilmiş evet bile çıkmak zorunda eskimiş 90 milyondan aşkın eş var. Türkiye’nin nüfusundan elan aşkın benzeri eş şu dakika kendi evlerinde kişi yurtlarında kendi vatanlarında yaşamıyorlar, değişik tıpkısı yerde aylamak zorundalar” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının peşi sıra çalıştay, sorunların tespiti, tartışma, çözüm önerileri oturumlarıyla bitmeme etti. – NEVŞEHİR

Share: