Bursa’da ‘sarı altın’ ekimi başladı

Bursa’dahi ‘sarı altın’ ekimi başladı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde 10 bin dekarlık alanda kumpir ekimi başladı

İnegöl Ekincilik Odası Sezai Polat, kumpir ekimi yapılan tarlalara giderek ekimi inceledi

10 bin dekarlık alanda kumpir ekimi yapılıyor

BURSA – Bursa’nın İnegöl ilçesinde geçen yıl 3 bin dekarlık alandaki kumpir ekimi, kontratlı ekincilik cihetiyle 10 bin dekara çıkarıldı. Kumpir ekimi bitmeme ederken, civar anlaşmayı kilogramı 2,5 liradan özne çiftçiler kesim yaptıkları firmaların fiyatı 3,5 liraya çıkarmasıyla bahtiyar oldular. Kumpir ekimi özne üreticileri tarlada konuşma eden İnegöl Tarım Odası Başkanı Sezai Çelik, “Sonuç yıllarda kumpir üretimi maliyetli olduğu ve çiftçinin dünyalık kazanmama durumlarından etraf vermek üzereydi. Fakat bu yıl dikim 3’e katlandı ve kontratlı tarımla gelişigüzel bu sene 10 bin dekar civarında benzeri teşrinievvel var” dedi.

Kumpir ekimi artıyor

Polat konuşmasını şöyle sürdürdü, “Kumpir ekini esasen yücelme eğiliminde. Bunun esas sebepleri, hepimizin bildiği kadar hele pandemi ve sonrasında, akabinde Ukrayna- Rusya savaşından sonra gıdaya erişim noktasındaki zorluklar bizim üreticilerimize da yansımış durumda. Girdi maliyetlerimiz erdemli amma mülk edinim noktasında da beklentilerimiz buna bakarak.Geçen sene tonu 2 bin 500 liraya anlaşılmıştı, sonraları fiyatlar yükselince kavil yapılan firmalar fiyatları 3 bin 500 liraya çıkardı. Piyasalarda kumpir güzeşte yıl 5 ila 6 ortada gitmişti. Bu seneye baktığımızda sözleşmeli patatesin tohumunu esasen firmalar veriyor. Tonaj itibarıyla İnegöl adına ongun durumdayız. Bir dekarda 4 ton civarında rekolte elde ediyoruz. Bu sayının üzerine çıkan çiftçimizde var, altında küsurat çiftçimiz üstelik var. Bu anlamda patates üreticilerinin bu sene mülk kazanacağına ümidimiz var.”

Anne besin ürünleri ekimi ivme kazanacak

Temel azık ürünlerinin çevrim geçtikçe değerleneceğini tamlayan Polat, “Ben 14 senelik Ziraat Odası Başkanıyım. Başlangıçta derdim ki, ‘andıran gelecekte kiraz ağaçları kesilecek burada, semere ağaçları kesilecek.’ yavaş yavaş bunları birlikte gözlemliyoruz onu birlikte söyleyeyim. Zira bundan hakeza özellikle kumpir, fasulye, tahıl, âlem günâşık, şeker pancarı gibi ana gıda ürünler bu anlamda ivme kazanacak. Bunu üstelik adım adım görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çiftçi memnun

Kumpir üretimi özne Hasan Karadeniz ise, “Barışma yaptığımız fabrikalar fiyatı arttırdı. Ancak maliyetler bile çokça arttı. Şu anda istihsal maliyetiyle sattığımız eşit az daha birbirine andıran. Ekiyoruz, Cenabıhak verirse de 4 titrem gövde alabilirsek makul miktarda, aha çay, çorba parası gibi kazançlarımız benzer. Rekolte çok düşük ve nişane beş altı olduğu üzere güzeşte yıldaki fiyatlarımız az buçuk iyiydi. Son zamanlarda kumpir fiyatları yükselince piyasalar ona göre şekillendi. Fabrikalarımızdan Tanrı razı olsun. Bizlere belirli farklar verildi. Onlardan biraz memnunuz. Motorin ve gübre fiyatlarımızda tıpkısı sabitleme oldu. İnşallah henüz mebzul olmasını murat ediyoruz” diye konuştu.

Share: