Çevrecilerin Açtığı Davada Karar Verildi: DSİ’nin Bodrum Barajı Projesi İçin Sunulan ‘Çed Olumlu’ Kararı İptal Edildi

ESAME TURAN

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Cesamet Akarsu İşleri (DSİ) tarafından ormanlık ve tarım arazilerinin bulunduğu ayrımsız bölgeye yapılması planlanan Bodrum Barajı için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı nakız edildi.

DSİ 21’inci Bölge Müdürlüğü vasıtasıyla Bodrum’a su seçmek amacıyla Bodrum İçme Suyu Barajı ve Materyal Ocakları, Melez-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santrali Projesi yapılmak isteniyor.

Beçin Dağı ve Kavak Dağı’nın yamaçlarının suyunu toplayarak oluşan ve Milas’ın cenup batısında düzlük kayran tarım alanlarını sulayarak, Güllük Körfezi’ne vasıl Kayaderesi Çayı üzerine yapılması planlanan proje üzere sunulan Çevresel Külfet Istimara (ÇED) başvurusunu değerlendiren Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 5 Karı 2022’de ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti.

Proje üzere sunulan ÇED dosyasında bölgenin yüzdelik 78’lik kısmının ormanlık yüzdelik 11’inin ise kalıntı-kuru ziraat alanı olduğu belirtilerek bu alanların zıt etkilenmeyeceği kanıt edilmiş, baraj çevresinin proje böylece ağaçlandırılacağı birlikte belirtilmişti.

Kararın arkası sıra Muğla Belde Platformu (MUÇEP), Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Dulda Güzelleştirme ve Tesanüt Derneği (KARDOK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla İl Eş Güdüm Müesses ve Çamlıca Köylüleri; projeyle Bodrum’un yanında Milas ilçesindeki orman ve su kaynaklarını üstelik bati etkileyeceği gerekçesiyle ‘ÇED Olumlu’ kararına cebin 2022 Küçük Ay ayında sevgili açtı.

‘ÇED Olumlu’ kararına karşı açılan davada Muğla 1. İdare Mahkemesi 19 Ocak 2023’te, projede eksiklikler olduğu gerekçesiyle dosyanın baştan hazırlanmasına karar verdi ve ‘ÇED olumlu’ kararını tahrip etti.

Karara ait MUÇEP’in toplumsal medya hesabından zaman yapılan paylaşımda karar, Danıştay marifetiyle dahi onanırsa baraj yapımının başlamadan durdurulmuş olacağı belirtildi. Açıklamada, “Bodrum Barajı projesi çabucak Çamlıca köyünü değil Kayaderesi’nin değişik derelerle birleşerek suları ile beslediği 11 köyden oluşan balaban benzeri madun havzayı tesir riskine ehil. Suyun mutlak akması İkizköy dahil eksiksiz bu köylerde yaşamın devamlılığı üzere çok önemli. Kararda yaratacağı ekolojik yıkımın birlikte, iklim değişikliğinin su potansiyeline etkileri değerlendirilmeden baraj yapılmasının akıllıca olmadığı belirtildi. Danıştay bile onarsa, baraj yapımı başlamadan durdurulmuş olacak. Muğla’yı ekolojik yıkım projelerinize konfirmasyon etmeyeceğiz” denildi.

Share: