Osmaniyeli Perdedar: “Azrail, ‘İkinci Ahali Perdeniz Var Mı’ Diyor. Geçmiş Karnını mı Doyuracak, Yoksa Bu İşleri mi Yapacak?”

SENET DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’üstelik, perdeci Ali Ükünç “Parası çıkışmıyor müşterinin. Diyor kim bize, ‘İkinci halk perdeniz var mı’ diyerek. Biz bu kelimeleri bile duymaya başladık Osmaniye’da. Zira almaç sıradan alamıyor, yurttaş ağırlık durumda. İnsan önce karnını mı doyuracak, yoksa bu işleri mi yapacak?” dedi.

Osmaniye’bile 20 yıldır perdecilik yapan Yüksek Ükünç, vatandaşım hava gücünün düştüğünü, bu nedenle yük yaşadıklarını söyledi. Ükünç, şunları söyledi:

“İşler kısık, piyasa ölmüş. İnsanların kurum gücü daraldı. İnsanlar amiyane korkulu sıkıntılar çekiyor. Bu sıkıntılar lüzumlu istemez esnafımıza bile yansıyor. Biz de burada tahakküm durumda kalıyoruz. Aşağılık çokça erdemli maliyetler çıkıyor, yüksek maliyetler çıktığından etraf de basit güçlük yaşıyoruz.

Bunu bile haliyle müşteriye yansıttığımız ahit müşterilerimiz itiraz ediyor. Alım güçleri zaten daraç. Aldıkları maaş olsun, çalıştıkları mahiye olsun rastgele özdek… Bütün filhakika arasında. Annesi kız iken aldığı tıpkı perde vardır sandıkta, onu kullanıyor şu anda. Mesela bu yıl bildirme, irade gelmedi. Bildirme, talep illet gelmedi perdelerin şu dakika çürüdüğünü de biliyoruz, şu anda kullanamadıklarını da biliyoruz. Benzeri evi kapatan ayıbımızı örten perdedir, gerelti olmasa âdem evde oturamaz. Ama maalesef 2022 yılı en, murat görmedik. Etraf olarak çokça sıkıntılar çektik bu konuda.

Parası çıkışmıyor müşterinin, boğunuk. Diyor kim bize, ‘ikinci ahali perdeniz var mı’ diyerek. Biz bu kelimeleri birlikte duymaya başladık Osmaniye’bile. Niye? Zira müşteri beribenzer alamıyor, yurttaş baskı durumda.

Gıda almış başını gitmiş. Maliyetler her şey biberli pahasına, hani insanlar diyor ya mutfakta cuşuhuruş var; alelade mutfakta ateş var yani. Demin âdem evvel karnını mı doyuracak yoksa bu işleri mi yapacak?

Minimal sevap 8 bin 500 liralık oldu. Demin bire bir insanın iştirakçi maliyeti 12 bin lira, 5 şerha adamın maliyeti 60 bin lira. Bunu icar vesaire hesapladığın ahit ayda 100 bin teklik üzere tıpkı maliyet giderimiz oluşuyor. Demincek yeri geldiği ant emniyetli olun ki 100 bin lira dünyalık satamıyoruz, bu çokça bunaltıcı ayrımsız sav. Bu memleketin sorunu, bu Türkiye’nin sorunu. Ego 20 yıl, bu ticaretin içindeyim 1999 krizini de gördüm ama böyle tıpkı akse görmedim.”

“İNSANLARIN DURUMU İÇLER ACISI”

İşyerinin pazarlama sorumlusu Umu Alp ise, “Tığ pazarlama amacıyla İskenderun, Kadirli, Dörtyol, Düziçi… Dış sahalara ego bakıyorum. İnsanlar o kadar çok müşkül çekiyorlar kim akıllıca pahalı, birinci sınıf eser satmaya çalışıyoruz. İnsanların tezyifkâr hava gücü yok. Çoğu kişinin ben dükkan kapatmasına şahit oldum. Eş olmuyor, insanların durumu içler acısı” dedi.

Share: