RTEÜ’nün 9 ayrımlı mandalina ürettiği bahçede hasat şenliği düzenlendi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesince (RTEÜ) 9 ayrımlı mandalina çeşidinin tescilinin alınması üzere kurulan bahçede hasat şenliği gerçekleştirildi.

Rize mandalinasının tescili üzere RTEÜ namına girişimlerde bulunan Ekincilik Fakültesi Bostan Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Musannif, gazetecilere, “satsuma” namına dahi bilinen Rize mandalinasının lüzum erken verimi gerekse çekirdeksizliği dolayısıyla çöz ve dış pazarlarda matlup ve çok tutulan tıpkısı turunçgil olduğunu söyledi.

Tarım Fakültesi kendisine 2013-2017’de çalışma başlattıklarını belirten Musannif, “Satsuma (Rize) Mandarininin Nüsha Seleksiyonu ile Islahı Projesi” çalışması yürütüldüğünü, klonları arasından yüksek tadımlık gösteren 53 farklı genotip belirlendiğini rapor etti.

Kalem, projenin ikinci aşamasında 3 sene boyunca ve ayrımlı üreticilerin bahçesinde bulunan 53 seçme klondan telkih gözü alınarak amut üretildiğini ve bu fidanların ÇAYKUR’dan arzu edilen araziye dikildiğini kaydederek, bahçede büyümeleri sağlanarak yemiş vermeye başladıklarında ayrımsız bahçede özlük aralarında yarıştırıldığını, faik çeşni gösteren 9 mandalina çeşidinin tespit edildiğini anlattı.

Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne başvurularak tescil süresinin başlatıldığını aktaran Yazıcı, “Tescilimizin son yılı. İnşallah 2023 yılı Mart ayında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Rize yerine 9 cins mandalinamız sonuç garip listemize kaydedilmiş olacak.” dedi.

Kalem Erbabı, tescil projesinin Türkiye üzere makro olduğunu vurgulayarak, ihracat açısından satsuma mandalinasının birinci tam geldiğini rapor etti.

Yeni çalışmaların mandalinanın verimi ve süresini uzatacağının altını çizen Müellif, şunları kaydetti:

“Türkiye’bile mandalina sezonu gücük. Sezonu uzatmaya çalışıyoruz. Bakir çeşitlerle mandalina sezonu 3-4 kamer henüz uzayacak. Bu çeşitlere Iye ve Akdeniz bölgesinden arzu var. Çeşitlerimizi o bölgelere götürüp denemeler yapacağız. Yeni çeşitlerle hoppadak Rize üzere değil, Türkiye üzere üstelik mandalina sezonunu 3-4 ay uzatmış olacağız.”

ÇAYKUR Atatürk Öz ve Bostan Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyesindeki bahçede planlı hasat şenliğine, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmayan, rektör yardımcıları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Share: