Van’da istihdama katkı sağlayacak nesiç fabrikalarında üretim heyecanı yaşanıyor

Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığının Çekim Merkezlerini Sübvansiyon Programı kapsamında oluşturulan Van Tekstil ve Amade Çul Kombinasyon Uran Bölgesi’nde istihsal heyecanı başladı.

Batıdaki büyükşehirlerde üretim işleyen fakat teşviklerden hissetmek amacıyla kente gelen yatırımcıların taleplerine değer Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yerleşkesindeki 42 hektarlık kayran Maşrık Küçük Asya Kalkınma Ajansının (DAKA) desteğiyle altyapısı tamamlanarak 13 firmaya tahsis edildi.

Büyük üretim ve ihracat kapasitesine cemaat firmaların 6. mıntıka teşviklerinden bilistifade bahis konusu arsalara temelini attığı fabrikalardan bazıları tamamlandı, bazılarının dahi inşaatı finiş aşamasına geldi.

Aynı düz üstünde Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı ile Deneyimsizlik ve Spor Bakanlığınca hesaplı “Müteharrik ve Üreten Çoluk Çocuk Programı” kapsamında DAKA desteğiyle Il Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yoluyla yapımı tamamlanan ve firmalara tahsis edilen 6 fabrikanın birinde üretime başlandı. İlk etapta 190 gencin istihdam edildiği fabrikada, bu sayının bodur müddet süresince 450’ye çıkarılması hedefleniyor.

İnşaat çalışmaları tamamlanan 5 fabrikada ise araba ve ekipmanların kurulumu yapılıyor. Bu fabrikalarda üstelik üretime başlanmasıyla binlerce gencin Van’de nesiç sektöründe istihdam edilmesi bekleniyor.

“Tekstilde istihdam edilenlerin sayısı 10 bini aştı”

DAKA Umumi Sekreteri Halil İbrahim Güray, AA muhabirine, Van’ı dünyanın dar nesiç istihsal merkezlerinden biri haline deklare etmek istediklerini söyledi.

Kentte tekstil sektöründe istihdam edilenlerin sayısının 10 bini aştığını belirten Güray, “6 üretimlik binası tamamlandı. Firmalarımız binaları doğrulama aldıktan sonraları hızlıca makinelerini getirip yerleştirmeye başladılar. 6 fabrikadan biri üretime başladı. Bu firmamızın istihdam hedefi kısaca 450 yaşama. Çokça gelişmemiş müddet olmasına rağmen 190 genci istihdam etmeye başladı. Özellikle istihdam üstüne ilimizin, bölgemizin sunma şişman sorunu olan işsizliğe hal olması noktasında mutluyuz. Projeyi tamamlamak nasip oldu ve fabrikalarımız yavaş yavaş üretime başlıyor.” diye konuştu.

Kentte yatırım yapmak isteyen firma sayısının her güzeşte ahit arttığını dile getiren Güray, şunları kaydetti:

“Bir Numara aşama yerine adlandığımız 42 hektarlık alanı firmalarımıza tahsis ettik. Firmalardan ağır sıklet aynı irade var. Demincek ikinci girişim adına belirlediğimiz 58 hektarın altyapısını Cazibe Merkezlerini Tutma Programı kapsamında tamamlayarak firmalarımıza tahsis edeceğiz. Şimdiden yöre talepleri aldık. Bütün kurumsal, ihracat işleyen, dünyada bilinen balaban markalara üretim yapan firmalar vadi talebinde bulunuyor. Buraları bile tahsis ettiğimizde kentte yapı sektöründe arz birkaç 30 bin istihdam hedefimizi yakalayacağız. Van Büyükşehir Belediyesi marifetiyle 9 üretimevi binası daha nesir ediliyor. Van’ı güdük sürede amade giyimde bölgenin, ülkenin, hatta dünyanın nesiç üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Zihayat özlük potansiyeli açısından ülkenin sunu zinde iliyiz. Fakat hangi yazık ki Türkiye ortalamasının üzerinde tıpkısı aylakçılık oranına sahibiz. Gelişmemiş sürede hem üretim kültürünü insanlara kazandırmayı hem bölgenin işsizlik oranını azaltmayı hedefliyoruz. Ayrımsız başka amacımız da üretime başlayan firmaların ihracatlarını Van üzerinden yapmaları. Bu kapsamda dış satım altyapısının geliştirilmesi için dahi antrparantez çabalama harcama ediyoruz.”

“Elan ilk tembel olan çoluk çocuk hareket sahibi oluyor”

Üretime başlayan firmalardan Myteks İşletme’nin Müdürü Osman Yılmaz birlikte “Şu an 190 kişiyle üretime başladık. Hedefimiz bundan sonra kişiyi istihdam eylemek. Kesim, dikim ve yük işlemlerini burada yapıyoruz. 5 ülkeye ihracat yapıyoruz. Güre ve ruhlu kişi çoğunlukta. Tüvana erkek potansiyelinden faydalanmak istedik. İstihdam ettiklerimizin yaş ortalaması 18-28 arası. Yüzdelik 40’ı ortaöğretim, yüzde 30’u ortaokul kalın kafalı kalanını üstelik ilkokul ve darülfünun mezunları oluşturuyor. Daha ilk aylak olan çoluk çocuk hisse senedi sahibi oluyor. İş tecrübesi olmayanlara eğitim bilimi veriyoruz. Bu insanları sektöre kazandırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Oluşum fabrikasında işe başlayan Orhan Kayran bile “Kentimizde aylaklık çokça fazla. Hakeza fabrikaların açılması gençlerimize hisse senedi imkanı sağladı. Elan önceki harıldamak üzere garp illerine gidiyordum. Ailemden boşanmak zorunda kalıyordum. Demin eskimemiş fabrikalar açılıyor. Biz da hem evimize ekmek götürüyoruz hem dahi ailemizden ayrı kalmıyoruz.” dedi.

Share: